Toyota Yaris - brak uśpienia systemu po zaparkowaniu

14 Lip 2013, 10:55

Posiadam Toyotę Yaris rok 1999.
Mój problem polega na tym, że po zaparkowaniu samochodu (wyjęcie kluczyka, zamknięcie auta) komputer nie przełącza systemu do stanu czuwania, co objawia się rozładowaniem akumulatora w kilka dni.

Tymczasowo rozwiązałem problem montując wyłącznik akumulatora na przewodzie masowym.
Korzystając z tego wyłącznika zauważyłem że po zaparkowaniu auta, wyłączenie akumulatora na chwilę powoduję rozłączenie jakiegoś stycznika (słychać cichy trzask). W tej sytuacji akumulator nie rozładowuje się mimo, że system pracuje ( miga czerwona dioda).

Otworzenie drzwi kierowcy (otworzenie innych drzwi nie uruchamia systemu) uruchamia kolejne elementy systemu, który zaczyna pobierać większy prąd i po kilku dniach akumulator jest rozładowany.

W Toyocie Yaris drzwi kierowcy wyposażone są w system sprawdzający czy wyłączone są światła gdy opuszczamy pojazd i być może coś jeszcze.

Moje pytanie do Was.
Czy to wada programu obsługującego komputer pokładowy, czy wada jakiegoś układu, np. jakiegoś zegara który powinien przełączyć system w stan czuwania po pewnym czasie?
Suleczek
Obserwowany

Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1000
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Lip 2013, 11:12

...po zaparkowaniu samochodu (wyjęcie kluczyka, zamknięcie auta) komputer nie przełącza systemu do stanu czuwania, co objawia się rozładowaniem akumulatora w kilka dni.

A co oznacza wg ciebie "stan czuwania" i słowo "system"?

Tymczasowo rozwiązałem problem montując wyłącznik akumulatora na przewodzie masowym.
Korzystając z tego wyłącznika zauważyłem że po zaparkowaniu auta, wyłączenie akumulatora na chwilę powoduję rozłączenie jakiegoś stycznika (słychać cichy trzask). W tej sytuacji akumulator nie rozładowuje się mimo, że system pracuje ( miga czerwona dioda).

Jak mamy to rozumieć - wyłączasz akumulatora ( tym wyłącznikiem na masie ), słychać cyknięcie, potem włączasz akumulator spowrotem i już jest ok? Czy wyłączasz aku, słychać cyknięcie i nie włączasz aku i jest ok? Z czego jest ta migająca dioda? Masz alarm, masz centralny? Jak otwierasz drzwi - kluczykiem czy pilotem?
O jakim systemie cały czas piszesz? Czy otwarcie drzwi pasażera ( bez otwierania drzwi kierowcy ) nie powoduje zaświecenie się kontrolki otwartych drzwi oraz nie włącza światła wewnątrz?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2013, 11:53

Staram się pisać zwięźle bez niepotrzebnych opisów.
"stan czuwania lub uśpienia" normalna praca systemu elektrycznego z komputerem po zaparkowaniu samochodu z niskim poborem energii z akumulatora. Taki stan pozwala na uruchomienie silnika po okresie większym niż miesiąc od momentu zaparkowania.

Jak mamy to rozumieć - wyłączasz akumulatora ( tym wyłącznikiem na masie ), słychać cyknięcie, potem włączasz akumulator spowrotem i już jest ok? Czy wyłączasz aku, słychać cyknięcie i nie włączasz aku i jest ok? Z czego jest ta migająca dioda? Masz alarm, masz centralny? Jak otwierasz drzwi - kluczykiem czy pilotem?

W momencie rozłączenia akumulatora słychać cyknięcie.
Gdy ponownie włączam akumulator nie ma żadnego odgłosu i cały system działa poprawnie.
Otwarcie i zamknięcie innych drzwi niż kierowcy nie skutkuje uruchomieniem układu odpowiedzialnego za rozładowanie akumulatora. Sygnalizatory otwartych drzwi, oświetlenie wnętrza itd. działają poprawnie.
Nie mam układu alarmowego. Drzwi otwieram kluczykiem. Migająca dioda sygnalizuje zabezpieczenie auta kluczykiem z immobilizerem, miga gdy wyjmiemy taki kluczyk ze stacyjki.

Problem jest z jakimś elementem systemu uruchamianym przez drzwi kierowcy.
Suleczek
Obserwowany

Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1000
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Lip 2013, 13:55

Nie słyszałem, żeby Yaris-ka miała system uśpienia samochodu. No ale człowiek uczy się całe życie. Niestety nie pomogę w taki przypadku, bo się z tym nigdy w tym samochodzie nie spotkałem. Popytam jeszcze moich pracowników, ale to dopiero jutro. Jak będą coś wiedzieli to napiszę.
Mogę tylko zaproponować, żebyś wyczaił co to za przekaźnik cyka i ewentualnie możesz sprawdzić od czego on jest.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na suwak - czy teoria idzie w parze z praktyką?
    Minął już ponad miesiąc od wejścia przepisów nakazujących jazdę na suwak. Sprawdziliśmy jak to wygląda w rzeczywistości poruszając się w Warszawie w godzinach szczytu czy faktycznie kierowcy respektują tą zmianę. Jazda ...