Toyota Yaris Check Engine

10 Lip 2017, 08:19

Witam.
Ostatnio od cioci zakupiłem w okazyjnej cenie toyotę yaris 1.0 benzyna 2002 rocznik. Ciocia wyjeżdżając na drugi koniec Polski do pracy pomyślała, że zamiast je garażować, po prostu sprzeda. Słyszem oczywiście wszędzie wygłaszane opinie iż jest to auto bezzawaryjne itd itd. Jednak dość szybko okazało się, że autko nie jest "zadbane" i są pewne problemy, a mianowicie:
świcie się lampka check engine, którą mechanik zdiagnozował jako "zbyt uboga mieszanka paliwa". Błąd został usunięty, jednak niemal od razu po wyjeździe powrócił. Auto natomiast niemal kompletnie nie reaguje na pedał gazu w początkowej facie ruchu. Gdy obroty wzrosną do około 4tyś (lub przez pewien czas utrzymuje je na stałym poziomie), wtedy występuje charakterystyczny "pstryk" a samochód rusza z kopyta.
Proszę o podpowiedzi w czym może być problem.
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
Anarru
Nowicjusz

Auto: Toyota yaris
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna

10 Lip 2017, 09:25

Anarru napisał(a):świcie się lampka check engine, którą mechanik zdiagnozował jako "zbyt uboga mieszanka paliwa". Błąd został usunięty, jednak niemal od razu po wyjeździe powrócił.
Ten błąd to za dużo powietrza w stosunku do paliwa. Problemów z jego wyskakiwaniem może być kilka.
W pierwszej kolejności do sprawdzenia sonda lambda i jej wykres pracy. Następnie proponuję sprawdzić przepływomierz powietrza być może trzeba go wyczyścić i zrobić adaptację.

PS. Mechanik nie postawił żadnej diagnozy usuwając ten błąd?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Lip 2017, 19:18

Usłyszałem jedynie "przyczyn może być dużo, sprawdzę w książce i jak przyjedziesz następnym razem będę wiedział" :D
Osobiście myślałem też o katalizatorze, oraz jego drożności, ale nie wiem czy może to być przyczyną takiego zachowania pojazdu
Anarru
Nowicjusz

10 Lip 2017, 19:20

Anarru napisał(a):Osobiście myślałem też o katalizatorze, oraz jego drożności, ale nie wiem czy może to być przyczyną takiego zachowania pojazdu

Jak najbardziej - zapchany katalizator ( aczkolwiek maprawdę rzadko się to zdarza ) może być przyczyną takiego błedu i opisanych przez ciebie problemach z mułowatością. Ale to można sprawdzić, jadąc na SKP, najl;epiej tam, gdzie robisz OBT i tam za darmo ci sprawdzą spaliny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2017, 22:04

Sprawdzić możesz tak jak pisze @MotoAlbercik ale moim zdaniem raczej nie będzie to wina katalizatora.
Czy masz drugą sondę za katalizatorem?

Anarru napisał(a):Usłyszałem jedynie "przyczyn może być dużo, sprawdzę w książce i jak przyjedziesz następnym razem będę wiedział"
Fajnie, czyli musi najpierw poszukać żeby dowiedzieć się o co chodzi :) Oby jeszcze dobrze trafił z diagnozą.
Kacper
Forumowicz VIP

11 Lip 2017, 15:39

Czy mam drugą sondę, hmmm, szczerze mówić to nie wiem :-)
i nawet nie wiem zbytnio skąd mogę takie informacji wziąć :-)

EDIT:
mam dwie sondy :-)
Anarru
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Przyczyny wpadnięcia w poślizg podsterowny i nadsterowny
    W okresie jesienno–zimowym zdecydowanie zwiększa się ryzyko wpadnięcia w poślizg. Leżące liście, kałuże, śnieg i lód – to czynniki sprawiające, że ślizgamy się po nawierzchni. Należy jednak pamiętać o tym, ...

13 Lip 2017, 17:34

Sprawa rozwiązana.
Byłem u mechanika (tym razem z prawdziwego zdarzenia), który stwierdził iż:
silnik w tym aucie jest silnikiem adaptacyjnym, który przystosowuje się do stylu jazdy osoby nim jeżdżącej, a jako, że ciocia jeździła w tempie jakim jeździła, to i pojazd w tej chwili tak jeździł. po wykasowaniu pamięci i przeczyszczeniu przepustnicy autko śmiga jak powinno :)
Anarru
Nowicjusz

25 Lip 2017, 15:03

A co z błędem ubogiej mieszanki? Już się nie pojawia po tym zabiegu?
Kacper
Forumowicz VIP