Toyota Yaris - gwarancja a ubezpieczenie

24 Lut 2020, 12:28

Dzień dobry,

Przymierzam się do zakupu 4-letniej Toyoty Yaris. Komis zaproponował mi dodatkową gwarancję, ale czytałam trochę o tym, że gwarancje często są "lipne" i że nie zawsze ma to sens... Wolałabym się jednak jakoś dodatkowo ubezpieczyć, więc rozważam ich propozycję. Myślałam też o ubezpieczeniu AC zamiast tej gwarancji, tylko że trochę się nie znam, a trochę sama nie wiem.
Co jest lepsze w przypadku używanego auta? Gwarancja od dealera? AC? Jeszcze jakoś inaczej sobie tę furkę zabezpieczyć?

Czy ktoś tu ma doświadczenia z gwarancją i/lub AC używanego auta? Co się lepiej sprawdza? Na co powinnam w ogóle zwrócić uwagę?

Ktoś coś? :) Dziękuję!
pau1ina
Nowicjusz

24 Lut 2020, 15:31

pau1ina napisał(a):Co jest lepsze w przypadku używanego auta? Gwarancja od dealera? AC?
Piszesz że kupujesz używane auto z komisu więc jaką chcesz tu gwarancję dealera? Jedynie komis może ci udzielić jakiejś gwarancji za dodatkową opłatą ale z doświadczenia wiem że szkoda na to kasy. Inaczej by było jak byś kupowała Yariskę od Dealera Toyoty tam by było warto powalczyć o taką gwarancję.

AC to zupełnie inna sprawa to ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków które spowodujesz lub jak ci ukradną auto to wtedy ubezpieczyciel pokrywa koszty naprawy. Gwarancja komisu czy dealera obejmuje ewentualne naprawy których przyczyna najczęściej nie wynika z twojej winy lub z przebiegu zależy jak to jest dokładnie w umowie zapisane.

Przy Yarisce polecam wykupić AC przynajmniej od kradzieży.

pau1ina napisał(a):Jeszcze jakoś inaczej sobie tę furkę zabezpieczyć?
Warto dołożyć jakieś własne zabezpieczenie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Lut 2020, 16:02

Piszesz że kupujesz używane auto z komisu więc jaką chcesz tu gwarancję dealera?

Głupio użyłam zamiennie określeń "dealer" i "komis", mając na myśli to samo, czyli komis właśnie. Czasami spotykałam gdzieś okreslenia "komis dealerski", więc trochę założyłam, że to to samo. Co oddaje na pewno moją nieświadomość w temacie. ;)

z doświadczenia wiem że szkoda na to kasy. Inaczej by było jak byś kupowała Yariskę od Dealera Toyoty tam by było warto powalczyć o taką gwarancję.

Mógłbyś mi napisać, dlaczegoszkoda kasy? I dlaczego u dealera inaczej? Może poszukałabym jakiś innych ofert w takim razie...

Będę Ci bardzo wdzięczna!
pau1ina
Nowicjusz

24 Lut 2020, 17:16

pau1ina napisał(a):Mógłbyś mi napisać, dlaczegoszkoda kasy?

Bo w komisach taka gwarancja to tylko wabik na klienta.
To tzw. "gwarancja do bramy"-potem się nie znamy :lol:
Jak najlepiej się zabezpieczyć :?:
Porządnie sprawdzić auto i nie żałować na to kasy.
Obejrzyj sobie parę ostatnich odcinków MotoDziennika Jacka Balkana.
Nawet w dealerskich komisach można się natknąć na minę.
Swoją drogą, to on też sprawdza auta przed zakupem, na OLX się chyba ogłasza.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna