Traci moc, dławi się - problem z diagnozą - Toyota RAV4 D4D rok 2004

06 Lis 2022, 10:14

Witam od ponad roku nikt z mechaników nie może sobie poradzić z problem w moim aucie Toyota RAV4 D4D rok produkcji 2004, otóż auto traci moc, występuje jakby takie zadławienie zapala się kontrolka awaria silnika i kontrolka VSC/TRC. Po ponownym odpaleniu auto jedzie dalej gaśnie kontrolka trakcji, a druga pali się nadal, czasem zgaśnie po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów, a czasem po dwóch, trzech dniach. Diagnostyka komputerowa za pierwszym razem wykryła błąd P0234 (przekroczono nadmierne doładowanie ciśnienia)
Co ciekawe w salonie Toyoty komputer wykrył błąd P1251 oczywiście turbina, z uwagi na duży koszt naprawy w salonie Toyoty (ponad 8.000 złotych) zdecydowałem zregenerować turbinę w warsztacie specjalizującym się w tej dziedzinie od blisko 20 lat, i co usłyszałem ? że turbina jest Ok.
to tyle, można zwariować. Pozdrawiam licząc na pomoc.
andrzej2012
Obserwowany

Zdjęcia: 1

06 Lis 2022, 11:43

Najprawdopodobniej jest to problem z turbiną. Na początek warto sprawdzić MAP sam zawór jak i jego sterowanie ). Oprócz tego, między kolektorem a czujnikiem jest chyba zawór VSV, który też może być uszkodzony. Dla sprawdzenia, zawór można pominąć. Nie pamiętam teraz, czy jest tam N75, ale chyba nie - niech ktoś dopowie. Zmiennej geometrii też tam chyba nie ma?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lis 2022, 12:14

andrzej2012 napisał(a):Diagnostyka komputerowa za pierwszym razem wykryła błąd P0234 (przekroczono nadmierne doładowanie ciśnienia)
Tu problemów może być kilka sprawdzałeś te które są tu podane kody/obdii/787-p0234/ ? Które z nich zostały wyeliminowane?

andrzej2012 napisał(a):Co ciekawe w salonie Toyoty komputer wykrył błąd P1251 oczywiście turbina, z uwagi na duży koszt naprawy w salonie Toyoty (ponad 8.000 złotych) zdecydowałem zregenerować turbinę w warsztacie specjalizującym się w tej dziedzinie od blisko 20 lat, i co usłyszałem ? że turbina jest Ok.
No ale coś z nią robili czy tylko sprawdzili i powiedzieli że nie wymaga regeneracji?
Błąd który odczytali w ASO czyli P1251 jest podobny do tego wcześniejszego ponieważ on nam opisuje problemy z turbiną, ciśnieniu doładowania które jest za duże, elektrozaworami, czy też wężykami podciśnienia układu turbiny.

Ogólnie najczęstszą przyczyną są zapieczone kierownice zmiennej geometrii turbiny, dalej zawór VFV i uszkodzony czujnik doładowania. Warto też tu przejrzeć cały układ podciśnienia wraz z e wszystkimi zaworkami i przewodami.

Obejrzyj sobie jeszcze ten filmik:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35