Trip na liczniku

04 Lip 2010, 13:57

Witam moze to głupio zabrzmi ale co znacza to w freelanderze po przełączeniu na liczniku???
grztom
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

04 Lip 2010, 20:48

wyświetlacz pracuje w dwóch trybach - całkowity przebieg (trip) i po przełączeniu tzw. przebieg dzienny, który możesz zerować w dowolnym momencie.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

04 Lip 2010, 20:52

tzw. "limit dzienny" - czyli przytrzymując przycisk wyboru opcji możesz go wyzerować ...

A mam pytanie ... :mrgreen: czy włącznik ogrzewania tylnej szyby ma u Ciebie skok (klik) tak ja np. włącznik klimatyzacji ... (?)
mar_pula
Początkujący

Miejscowość: Lubartów

05 Lip 2010, 19:32

Nie to jest normalne, gdy szyba całkowicie odparuje to się to samo wyłączy ale niestety w LR to długo trwa przynajmniej w moim :wink:
grztom
Nowicjusz

05 Lip 2010, 19:54

ogrzewanie tylnej szyby realizuje przekaźnik znajdujący się w schowku przy bezpiecznikach, oczywiście możesz słyszeć jego "klikanie"
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

05 Lip 2010, 20:01

Nie o to mi chodziło ... może inaczej, czy sam przełącznik przy włączeniu ma "skok" tzn jak go wcisnę to pozostanie wciśnięty czy jest na dotyk ... wcisnę i "nie widać" ... (?)

A ... który przekaźnik odpowiada z ogrzewanie szyby i jak sprawdzić czy jest sprawny (?)

Wiem, że to dziwne i głupie pytania ale nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby i zanim będę pruł instalacje elektryczną chcę sprawdzić najbardziej prozaiczne rzeczy.
mar_pula
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
    Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...
    Toyota Crown 1955 rok
    Średniej wielkości Crown to pierwszy samochód Toyoty sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. Początkowo był oferowany pod marką Toyopet, jednak tamtejszym klientom oznaczenie nie przypadło do gustu i szybko zostało zmienione ...

05 Lip 2010, 20:12

friluś1
Zaawansowany

05 Lip 2010, 20:29

Dzięki za schemat ... jeszcze co z tym włącznikiem (?)
mar_pula
Początkujący

05 Lip 2010, 20:42

wyłącznik jest na dotyk
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

05 Lip 2010, 21:13

OK, czyli idąc tym tropem ... włącznik jest powiedzmy sprawny, teraz przekaźnik, czy wszystkie żółte są o takich samych parametrach ... tzn czy mogę zamienić je miejscami ... R2 odpowiada chyba ogrzewaniu szyby ... (?)
mar_pula
Początkujący

05 Lip 2010, 22:26

a moze poczekaj dłuższy czas jak to włączysz. Bo u mnie też dosyć czasu minie zanim zacznie odparowywać szyba :neutral:
grztom
Nowicjusz

06 Lip 2010, 07:18

To raczej nic nie da ... nie zapala się kontrolka włącznika i nie podaje napięcia na przewody dochodzące do szyby ...
mar_pula
Początkujący

06 Lip 2010, 08:13

Aaa no chyba ze tak.
grztom
Nowicjusz