Trudny wybór autka do 13tys

11 Mar 2010, 22:14

kolego dam ci przykład mojego szwagra, który kupił passata w lipcu w tamtym roku. miał na ten cel 20tys zł. auta szukał prawie 3 miesiące i musiało być w idealnym stanie. wkońcu znalazł za 18 tys 98r, silnik 1.9 tdi 110km i sprowadzony. wszystko wyniosło go ponad 19 tys. według niego i mechanika auto było jak najbardziej ok. dodam też że jak na tą cene auto było na zimówkach i nie było alufelg. pojeździł 2 miesiące i do wymiany wahacze były, uszczelka pod miską olejową zaczęła puszczać, po pół roku wymieniał cały rozrząd, amortyzatory z tyłu ma do wymiany i na zime musiał kupić nowe opony no i teraz na wiosne musi letnie kupic. pominę szwankującą klime i centralny zamek.
i co teraz kolego powiesz? dalej sądzisz że za 13 tys passat bedzie oki? ty możesz kupić za 13 tys passata ale licz się z tym że sporo będziesz musiał do niego dołorzyć. mój szwagier przebierał i w końcu kupił i miało być idealne a dołorzył już prawie 2 tys. a autem nawet rok nie jeździ. myslał że uda mu sie kupić taniej (16 - 17tys) ale po obejrzeniu kilkunastu aut stwierdził że jak nie dołozy do 18 tys to nic nie kupi. też szukał auta na allegro. i wyglądały ładnie i pisało technicznie bdb a jak pojechał po oglądać to się okazywało że na zdięciu nie było widać rys, obić, otarć, albo auto było porysowane a zdjęcia było robione jak się naładowało wosku. technicznie po sprawdzeniu też auta pozostawiały wiele do życzenia.
lepiej dołórz albo poszukaj czego innego za 13 tys. ja passatowi za 13 tys mówie NIE!!!
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

11 Mar 2010, 22:20

Zakup auta używanego jest jak loteria. Jednemu trafi się taki egzemplarz, w którym nic nie będzie robił, a drugiemu taki, że zaraz się silnik rozsypie. Taka jest rzeczywistość. Niby najlepiej kupować samochody na gwarancji, od autoryzowanych sieci, a i tak nie zawsze masz pewność że będzie ok ;)
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

11 Mar 2010, 22:25

arti123 napisał(a):Zakup auta używanego jest jak loteria. Jednemu trafi się taki egzemplarz, w którym nic nie będzie robił, a drugiemu taki, że zaraz się silnik rozsypie.

Passat w TDI za 13 tyś to nie loteria to na 99,9% mina...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

11 Mar 2010, 23:36

scrolll faktycznie prima aprilis się zbliża ale litości. Co takiego dziwnego w tym że w samochodzie 12 letnim trzeba wymieniać elementy zawieszenia, rozrząd i że centralny zamek szwankuje. Toż to ręce człowiekowi opadają. 2 tys na początku to mało zainwestował. Koszt jazdy samochodem to nie tylko paliwo. Pewnie teraz Passat to najgorszy samochód na rynku wtórnym?
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

12 Mar 2010, 08:15

Kierunkowskaz mi się wydaje, że scroll`owi chodziło o to, że pasek za 18 tyś zł nie był igłą i wymagał doinwestowania a co dopiero taki za 13 tyś zł ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Mar 2010, 09:00

Wiadomo że igły zazwyczaj okazują się najwyżej "wypicowanymi do sprzedaży". Lepiej już szukać okazji za 5-6 tys mniej od igły, samemu go doprowadzić do porządku i parę tysięcy doinwestować tak jak ja zrobiłem i teraz tylko leję paliwo i co 2-3 miesiące olej, filtry.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...

12 Mar 2010, 09:14

OK, jak masz 18 tyś na auto to można kupić za 13 i 5 wpakować ale autor ma 13 tyś zł i co ma szukać paska za 8 tyś? To już wogóle nie realne bo nawet jak znajdzie to nie wpakuje w niego 5 tylko 10 tyś ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Mar 2010, 09:57

Aa, bo tam ktoś pisał o Passacie za 18-19 i zrozumiałem że autor tematu szuka auta za tyle właśnie. No to jak nie ma co szukać nawet Passata.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

12 Mar 2010, 17:56

Hmm... no macie racje.

Kiepska sprawa bo teraz to już nie wiem za czym się rozglądać bo czekać już dłużej z kupnem nie mogę i muszę się zacząć za czymś rozglądać może Passat b4? Golf III? A6 C4? Proszę pomóżcie dobrą radą:) Pozdrawiam

[ Dodano: Sob Mar 13, 2010 20:35 ]
Może ma ktoś jakiś fajny pomysł na autko w tej cenie?:)
Michalszef
Nowicjusz

Miejscowość: miacho