Trudny wybór w zakupie auta. Nissan Almera n16, Mazda 323...

26 Wrz 2012, 19:07

Witam wszystkich użytkowników. W związku z tym, że jestem nowy z góry przepraszam za moje niedoświadczenie i proszę o zrozumienie jeżeli taki temat już się pojawił :) . Mam ogromny dylemat co do wyboru kupna mojego pierwszego samochodu na kilka następnych lat. Dysponuję kwotą do 10k. Rozglądam się za autem tanim w eksploatacji, oszczędnym i nieawaryjnym w miarę możliwości. Moc samochodu jaka mnie interesuje to przedział 90-130 PS. Silnik benzynowy lub benzyna + gaz (biorąc benzynę gaz mogę zawsze założyć). Chciałbym też, aby samochód miał w miarę trwałą blachę i szybko nie rdzewiał. Obstawiam przy wyborze między Nissanem Almerą, Mazdą 323 a Oplem Astrą II. Dwa pierwsze podobno rdzewieją (jak to Japończyki nie mają ocynku). Astra natomiast ma wadliwe silniki 16v, w których trzeba wymieniać rozrząd co 60kkm wg. zaleceń producenta, ale ma ocynk. Almery mają rozrząd na łańcuchu więc teoretycznie rozrząd jest dożywotni. Stoję przed poważnym problemem dla mnie :( . Bardzo proszę pomóżcie. Pozdrawiam.
luthor
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Wrz 2012, 00:47

Przede wszystkim auta nie wybierałbym ze względu na rozrząd. Jesli kupisz auto na pasku a nie na łańcuchu,to wymienisz po kupnie i będziesz miał spokój. A jak przejedziesz 60 tys,to znowu wymienisz (Astra ok.600zł). Zawsze możesz szukać Astry II (G) z silnikiem 1,6 8v-75KM. Do niezniszczalny silnik o bezkolizyjnym rozrządzie,czyli jak się zerwie pasek to zakładasz nowy bez remontu silnika i jesziesz dalej. Poza tym oplowskie silniki z głowicą 16v lubią brać olej,a ten jest ośmiozaworowy a nie 16... Z resztą branie oleju przez 16v jest zależne od tego na jaki sie egzemplarz trafi. Czy te silniki mozna nazwac przez to wadliwymi? Jak dla mnie to ich urok a nie wada.Problemem może być znalezienie egzemplarza w dobrym stanie... :( Prędzej znajdziesz Focusa w lepszym stanie niz Astrę.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Wrz 2012, 07:35

Artur dzięki za podpowiedź. Astra 1,6 8v 75 KM to straszny muł będzie :( . Porównując masę i 2 osoby w środku wyprzedzanie tirów na trasie 500km cztery razy do roku nie będzie zbyt miłym doświadczeniem. 90% czasu poruszałbym się w dużym mieście, ale jednak przydałby się kop w postaci ok. 100-115KM. Focusy podobno lubi żreć rdza, a chciałem pojeździć kilka lat takim samochodem :(

Może coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
luthor
Nowicjusz

27 Wrz 2012, 09:18

Focusy za 7-8tys.zł ciekawe na jakim poziomie rdza tam jest :mrgreen: i wogóle Ford z gazem to bardzo kiepski pomysł.

Ja od siebie polecam coś co sam miałem i złego słowa powiedzieć nie mogłem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

27 Wrz 2012, 12:49

Tak na marginesie... jakie auto za normalną kasę ma nie gnijące nadwozie..?
FIAT. :yes:
Znajdź nie bite,a zgnite Seicento albo CC... Idąc dale tym tropem,można zacząć myślec jednak nad Fiatem,gdyż silniki serii FIRE maja bezkolizyjny rozrząd,a jeśli chodzi o moc to na pewno nie są mułowate. :) Wszystko zależy czy kierujesz się stereotypami. Ja bym wolał Fiata z polskiego salonu,niż renomowaną markę w starym roczniku i po reanimacji przy sprowadzeniu. Chociaż nie musi być tak zawsze.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

27 Wrz 2012, 16:58

Focus jednak odpadł. Teraz zastanawiam się nad almerą, mazdą 323, albo astrą g 1.6. Nie będę pakował gazu do samochodu bo przebieg roczny nie wyniesie mnie więcej niż 6000 km. Więc dalej nie podjąłem decyzji :(
luthor
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Manewr skrętu na skrzyżowaniu
    Manewr skrętu – kierowcy często nieprawidłowo wykonują ten manewr, nie dostosowują prędkości, nie biorą pod uwagę warunków pogodowych i zapominają o zatrzymaniu się, gdy skręt jest warunkowy. "Po pierwsze, przed ...