OW05 napisał(a):CA0 to tak fajny model, że po zmianie możesz żałować. Spalanie to pikuś, przy wydatkach na naprawy w potencjalnym kolejnym samochodzie. Colt się po prostu nie psuje i możesz przeżyć szok.
Miałem Colta 1.3 też z 96r. Uwielbiałem go i choć piłowałem go strasznie to 10-12l było górną granicą, ale po Trójmieście w 8-9L się zamykał. Nawet mały silnik zimny pali więcej, to normalne. Za to przy pierwszym tankowaniu po trasie przeżyłem szok, bo ledwie około 5L.
Potwierdzam, miałem CA0 1,3 z 96r, jeździłem blisko 10 lat i się po prostu nie psuł. Po przesiadce do BMW przeżyłem szok
![Szczęśliwy :D]()
Colt 1,3 faktycznie pali więcej niż podobne auta z tamtych lat ale żeby wciągał 11L to trzeba go na kazdych światłach kręcić pod czerwone pole. Mi po mieście mniej więcej 8,5-9L wychodziło.
Co do aut z LPG za 3,5 tys to niezależnie od marki i modelu 90% wystawionych jest mocno zardzewiałych albo z silnikiem do remontu a te 10% w przyzwoitym stanie schodzi na pniu także zakup takiego auta to wcale nie taka prosta sprawa.
Aktualnie jako daily tyram właśnie takiego lanosa w lpg zakupionego 1,5 roku temu za 3,5 tys. także zdołałem dokładnie poznać temat
![Wink ;)]()
Co do porównania Lanos vs Colt to Mitsu jest dużo fajniejszym/lepszym autem - jest dosyć szeroki, niski, niewielki prześwit, nisko się siedzi dzięki czemu ma nisko środek ciężkości i dobrze się prowadzi - lanos jest zupełnym przeciwieństwem, wysoki prześwit, miękkie zawieszenie, beznajdziejnie wyważony i do tego jeszcze w porównaniu do mitsu słabe hamulce. Ogólnie taki dziadkowóz na dziurawe wiejskie drogi gdzie ta konfiguracja (prześwit, miękkość i do tego trwałość) sprawdza się doskonale. Mechanicznie trwały, części śmiesznie tanie (np. komplet świece + przewody ok 50zł ) ale co jakiś czas irytują mnie w nim tzw. 'pierdoły' - w chwili obecnej przetarła/urwała się taśma od PP kierowcy, wiązka od czujnika ABS do wymiany, nieco rozregulowały się wycieraczki i elektryczne szyby mają duże trudności żeby się zamknąć
![Zły :angry:]()
W Colcie w ogóle nie było takich tematów.