Trwałe i tanie miejskie autko z LPG do 3,5 tys.

02 Lut 2018, 19:54

Witam Serdecznie :)

Posiadam świetny bezawaryjny samochodzik jakim jest Colt V z 96 roku i szczerze uwielbiam to auto, jest dynamiczne, bezawaryjne, całkiem dobrze wyposażone (brakuje mu tylko klimy), ale niestety jeżdżąc po Wrocławiu jego silniczek 1,3 litra 75 Km. Pochłania od 9 do nawet 11 litrów benzyny przy ekonomicznej jeździe. :|

We Wrześniu kończy mi się ubezpieczenie, więc myślę o jakiejś alternatywie z LPG. Gdyż uważam, że jeżdżąc w 100% po mieście na krótkich odcinkach to jednak benzyniaki nie mają sensu. :(

Zależy mi, żeby to było już coś trochę nowszego. Od rocznika 2000. Proste w konstrukcji, mało awaryjne, sprawdzone... Może mieć mały silniczek (mniejsze koszty ubezpieczenia). Generalnie chodzi mi o jak najtańszą eksploatację. Na bajerach mi nie zależy i klimy być nie musi. :D

Kwota do 3,5 tys. Nie mam jakichś wielkich wymagać, żeby tylko był trwały jak Colt i tańszy w jeżdżeniu. Może nieco młodszy. Budżet ograniczony bo ubezpieczenie wyjdzie mnie znów ponad tysiąc plus liczę jeszcze kaskę na wkład początkowy czyli rozrząd, osprzęt, olej itd. :)

Wstępnie myślę o Lanosie (naturalnie nasuwa się na myśl). Ale może są jeszcze inne alternatywy? :D
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Lut 2018, 20:14

Ronal123 napisał(a):1,3 litra 75 Km. Pochłania od 9 do nawet 11 litrów benzyny przy ekonomicznej jeździe.

Zadbaj o silnik, filtry i inne rzeczy, bo jak Colt Tobie pali 11 litrów... To nie wina auta.

Ronal123 napisał(a):Zależy mi, żeby to było już coś trochę nowszego. Od rocznika 2000.

Nie masz na to pieniędzy. Dozbieraj drugie tyle, wtedy pogadamy.

Podsumowując. Nie ma żadnego sensu żeby zmieniać auto. Dozbieraj, pożycz od kogoś do chociażby tych 5-6k i wtedy już coś możesz szukać. Obecnie jak masz sprawne auto, to go nie zmieniaj.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

02 Lut 2018, 20:18

No ten silnik powinien palić w mieście poniżej 9l. Coś jest nie tak.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

02 Lut 2018, 20:22

Dzięki za odpowiedź. :ok:

Cóż, no Colt najmniej wziął mi 9 litrów, ale jeżdżąc naprawdę ekonomicznie tylko po mieście, to 10 litrów na spokojnie bierze i już działałem w tym temacie, podobno na odcinkach po 10-15 km. Czasem krótszych to normalne. Silnik niedogrzany itd. To super autko, ale ma swoje lata, mimo że silnik miał pełen serwis tj. filtry, świecie, olej itd. To jest realne spalanie z tego co też się dowiadywałem na forach. W trasie spala już na pewno znacznie mniej, 6-7 litrów. Chciałbym żeby Colt palił tak 8 litrów ale to nierealne, od pożera benzynę jak smok. :D

Colta kupiłem za 600 zł. włożyłem 500 i jeżdżę. Jest w 100% sprawny. Wiem że do 3,5 tys. można kupić sprawne - dobre auto z gazem. Nie jest to obecnie problem. Ja więcej pieniędzy nie mam, bo studiuję, pracuję tylko dorywczo, mój budżet jest niestety ograniczony. Wolę wydać 3 tys. i włożyć tysiąc w serwis (a sporo też zrobię przy aucie samemu z Ojcem) niż np. wydać całą kasę i nie mieć na nowe świece. :D
Ronal123
Początkujący

02 Lut 2018, 20:33

No to jak jest w 100% sprawny, to może lepiej założyć do niego jakąś tanią instalację - nie wiem co tam dokładnie podejdzie, ale pewnie 2 tys., byś się zmieścił. Ile w ogóle robisz rocznie km?

Jak już koniecznie chcesz zmieniać auto, to chyba taki Lanos będzie najrozsądniejszym wyborem. Jak jedzie prosto, hamuje i nie gnije to już wystarczy, ale gazu w cyklu miejskim spali 11-12l.
azzurro
Aktywny

02 Lut 2018, 20:35

veloce napisał(a):No ten silnik powinien palić w mieście poniżej 9l. Coś jest nie tak.

Miasto miastu nierówne.
Mój potrafił wciągnąć 19 a też nie powinien
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to jest Defensive Driving?
    Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...
    Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...

02 Lut 2018, 20:57

Ok, użyję poprawnej formy - "w cyklu miejskim", tak lepiej? ;)
azzurro
Aktywny

02 Lut 2018, 20:58

Invi napisał(a):Miasto miastu nierówne.

Bez przesady, 11 litrów to i tak dużo... A jak porusza się tylko w korkach, to mu nawet SC spali dychę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

02 Lut 2018, 23:11

CA0 to tak fajny model, że po zmianie możesz żałować. :) Spalanie to pikuś, przy wydatkach na naprawy w potencjalnym kolejnym samochodzie. Colt się po prostu nie psuje i możesz przeżyć szok. :)

Miałem Colta 1.3 też z 96r. Uwielbiałem go i choć piłowałem go strasznie to 10-12l było górną granicą, ale po Trójmieście w 8-9L się zamykał. Nawet mały silnik zimny pali więcej, to normalne. Za to przy pierwszym tankowaniu po trasie przeżyłem szok, bo ledwie około 5L.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

03 Lut 2018, 01:12

Ja powiem tak,aktualnie mam Corse B 1.4 60km i średnio wychodzi około 7.5l pb na 100km,mam ją od maja i zrobiłem nią już równiutkie 10tys.km i na wiosnę chciałem kupić coś innego w przedziale 3-4k własnie w gazie ale powoli zaczynam się zastanawiać czy to ma sens bo niemal codziennie przeglądam ogłoszenia i powiem szczerze kupić auto w fajnym stanie za takie pieniądze jest trochę ciężko więc raczej zrobię to co mam zrobić w niej i na dłuższy czas zostanię u mnie a powoli będę odkładał kapuste na coś lepszego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lut 2018, 22:26

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)

To prawda, Corsa B czy Colt jeśli nie są zgniłe, to są auta które bardzo ciężko 'zajechać'. Boli mnie jednak to spalanie, nawet jak kolega mówi że Corsa w 1,4 bierze niecałe 8 litrów. Ja też nie jeżdżę w godzinach szczytu żeby naprawdę tkwić w korkach. Zwykle są to w miarę płynne przejazdy po 10-15 km.

Ogólnie dziękuję, myślę że jedyną w sumie alternatywą dla takich osób jak ja, to tylko Lanos tak do 2,5 - 3 tys. W gazie sekwencyjnym, można coś znaleźć ze wspomaganiem, elektryczne szyby i z centralnym. Podobno silnik 1,5 8V trwały i idealny do gazu. Można też znaleźć dobrze zachowane egzemplarze i chyba na tym się skupię. Nawet gdyby brał te 12-13 litrów gazu, to oszczędzałbym w sumie połowę. No trochę benzyny też liczę na odpalanie.
Ronal123
Początkujący

03 Lut 2018, 23:00

Jeszcze możesz sprawdzić u siebie hamulce, auto na podnośnik i zakręcić kołem - czasami zaciski nie odbijają do końca. No i z takich oczywistych rzeczy - ciśnienie w oponach.
azzurro
Aktywny

03 Lut 2018, 23:04

Opony regularnie pompuję. Tak samo hamulce itd. Okej. Myślę że być może kwestia albo sondy Lambda (chociaż błędów żadnych nie mam), może ew. regulacja luzów zaworowych jeśli ma to wpływ, bo tego nie robiłem. No ale nie wiem podobno ten silnik 12 zaworowy lubi tak sobie łyknąć, późniejsza 16-stka była już podobno lepsza. :D
Ronal123
Początkujący

03 Lut 2018, 23:12

Tutaj masz średnią z 85 raportów i maksymalne średnie spalanie wynosi 8,5l, więc nie kupuję haseł, że "ten typ tak ma i pali 11l", może tak ma jak jest niesprawny ;)

[link do autocentrum.pl wygasł]
azzurro
Aktywny

04 Lut 2018, 02:04

Ronal, może zrób porządny serwis? Ja miałem w Colt wyremontowany silnik i to spalanie, które Ty masz ciężko było osiągnąć nawet piłując go do końca skali. Innym też znacznie mniej palą. Zima, krótkie dystanse to może brać więcej, ale sprawdź ile idzie Ci paliwa w trasie. Będziesz miał odniesienie. Mój przy kołach 15" ok 5,5L jadąc 100-120. Na autostradzie 6,5-7L.

A tak mi przyszło do głowy. Jakie masz opony?
Ostatnio edytowany przez OW05, 04 Lut 2018, 15:17, edytowano w sumie 1 raz
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi