Trwały i ekonomiczny diesel do 10tys.

20 Lut 2010, 12:37

Witam wszystkich,

chciałbym prosić Was - znawców tematu o pomoc w wyborze samochodu dla mnie. Potrzebuję samochodu do intensywnego użytku. Będę nim robił około 6 tys miesięcznie co w roku da ponad 70k km. Musi to być koniecznie diesel. Nie zależy mi bardzo na renomie marki i wyglądzie. Ważne żeby auto nie sypało się co tydzień i było w miarę ekonomiczne. No i żeby nie było mułem w stylu Cinquecento, bo chciałbym w miarę szybko pokonywać te trasy:) Może to być małe auto, 3 drzwiowe, podstawa to ABS, centralny zamek, wspomaganie.

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
Desant0
Nowicjusz

Miejscowość: PL

20 Lut 2010, 13:46

Za te pieniądze to trudno było by coś znaleść na te wymagania , mozesz poszukać jakąś Toyote
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

20 Lut 2010, 14:46

Ja bym polecił na takie użytkowanie jakiegoś Golfa III TDI za tą kaskę będzie to koniec produkcji, z dobrym wyposażeniem, jak dobrze poszukasz można znaleźć 110 koni ale i 90 jest wystarczające do tego samochodu, silnik ten nadaje się do intensywnego użytkowania, dobrze traktowany potrafi robić wielkie przebiegi no i ma stosunkowo trwałe zawieszenie.
Części na każdym kroku.
Pozostaje tylko kwestia upodobań, gustu.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Lut 2010, 15:33

Golf albo ew.honda civic wydaja sie tutaj optymalne.p
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

20 Lut 2010, 16:54

ja bym polecił golfa jest do niego dużo części i nie drogich :wink:
janow4
Początkujący

Miejscowość: mława

20 Lut 2010, 21:08

Silnik TDI lub JTD. TDI najlepiej w Golfie III, ewentualnie Passacie B4, zależy jak duże auto potrzebne.
JTD w Fiacie Bravo/Brava/Marea kombi. Też zależy jak duże auto chcesz.

Problem polega na tym, że kupisz auto, które już będzie miało ok. 200 tys. km. Po 3 latach takiej jazdy będziesz miał już wysokie przebiegi. Zresztą wcześniej zacznie padać zawieszenie i to niezależnie czy kupisz Fiata czy VW.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...

21 Lut 2010, 11:00

Jeśli kupisz auto z 200tys. przebiegiem to rok jazdy i już wybulisz kase
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

21 Lut 2010, 11:07

ale fiat a VW się rożni :mrgreen:
janow4
Początkujący

Miejscowość: mława

21 Lut 2010, 13:12

Przy tej cenie, przebiegach i wieku auta to radzę patrzeć bardziej na stan techniczny, a nie na znaczek na masce, bo się można nieźle przejechać na "solidnej niemieckiej" technologii.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 13:32

W 100% zgadzam się z Dishmanem. Nie jeden niedoceniany, zadbany fiacik jeszcze przejedzie takiego golfa.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

21 Lut 2010, 13:42

Teraz to mam już mętlik w głowie :) Passat odpada bo jest za duży, Golf 3 to chyba będzie już zmęczony życiem, poza tym one mi się zupełnie nie podobają, bo kojarzą mi się ze starocią jak moja 190ka. Podobnie jak japończyki. A powiedzcie, który z tych fiatów będzie najlepszy pod względem niezawodności? Rozumiem że jeśli silniki JTD są we wszystkich to jest pod tym względem podobnie, ale oprócz silnika, czy często zdarzają się jakieś drobne usterki? I powiedzcie czy za te pieniądze kupi się Punto 2? Rozumiem, że przy mojej jeździe często będzie trzeba inwestować w zawieszenie, hamulce, filtry, płyny itd. Ale liczę się z tym. Chciałbym po prostu żeby nie było poważnych problemów żebym nie musiał robić remontu silnika po roku.
Desant0
Nowicjusz

Miejscowość: PL

21 Lut 2010, 16:57

przy starszym autku postawił bym jednak na ekonomicznośc i pancerność konstrukcji,
i niekt mi nie wmówi że zawieszenie fiata jest tak samo wytrzymałe jak Golfa :mrgreen:
jeżdże stosunkowo dużo (golf ma roczne przebiegi rzędu 60tys) i nie znalazłem bardziej trwałej a jednocześnie komfortowej konstrukcji, 600 tys to dla golfika (nawet z benzynowym silnikiem) żadna nowość, zresztą większość aut tego koncernu kupowana jest nie po to żeby stały w garażu :mrgreen:
w porównaniu wytrzymałości 1,9 TDI a 2.0i to silniki są bardzo porównywalne, tańszy w naprawie jest 2,0 jest też bardziej dynamiczny i jazda nim sprawia wiele frajdy i jest bardzo komfortowa, spalanie LPG w granicach 8-9l/100km sprawia że jest kosztowo podobny do TDI (aczkolwiek wiadomo butla zajmuje miejsce w bagażniku)
popularność tego modelu (dla jednych wada dla mnie zaleta) zaś sprawia że naprawi go każdy mechanik (bo każdy ma z nim styczność), a cena części jest śmiesznie niska :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Lut 2010, 18:37

pocieszny napisał(a):i niekt mi nie wmówi że zawieszenie fiata jest tak samo wytrzymałe jak Golfa

No... masz rację - jest wytrzymalsze :lol:
VW też się popisał aluminiowym zawieszeniem np. w Passacie B5. Super wytrzymałe - doprawdy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 19:59

Ale nie oszukujmy się: za te pieniadze kazdy z tych samochodów bedzie zmęczony życiem,więc mysle że najlepiej zrobisz kupując Golfa III. za 10 tys jest spory wybór z bardzo przyzwoitym wyposażeniem.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa