Trzask w podwoziu przy wrzucaniu dwójki - Volvo S40

17 Gru 2023, 00:38

Cześć,

Mam pewien problem z autem [Volvo s40 - manual], otóż za każdym razem gdy ruszam autem i zmieniam na drugi bieg to po chwili słychać lekki trzask w podwoziu lekko wyczuwalny pod stopami.
Dzieje się to zwykle na drugim biegu bez względu na to czy się rozpędzam wolno, czy szybko. Dodam, że dzieje się tak tylko po postoju auta, bo problem nie występuje gdy np. stoję na światłach i ruszam ponownie.
QName
Nowicjusz

18 Gru 2023, 12:05

Trochę dziwne, że na drugim biegu i tylko raz jak jest zimny.

Jak wrzucisz wsteczny i cofasz na przemian z jazdą do przodu nie ma takich dźwięków?

Zobacz z ciekawości czy np. jak będziesz miał zimny silnik (po postoju dłuższym wtedy kiedy problem może wystąpić) wrzuć po pierwszym biegu trzeci i posłuchaj czy pojawi się ten trzask tak jak przy biegu drugim.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Gru 2023, 14:12

Przy cofaniu na przemian z jazdą do przodu brak odgłosów. Ten dźwięk występuje tylko raz, i tylko na drugim biegu. Wydaję mi się jakby coś o coś może haczyło i zeskakiwało po czym odczuwa się to pod nogami. Dźwięk pochodzi gdzieś z przodu.

Umieszczam poniżej link do nagrania. W 5 sekundzie zmieniam bieg, a w 7 można usłyszeć to stuknięcie.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

QName
Nowicjusz

19 Gru 2023, 12:39

EDIT:

Jednak wprowadziłem trochę w błąd. Przejechałem dłużej na pierwszym biegu i również było słychać odgłos, lecz już ciszej niż na drugim biegu. Możliwe, że problem leży gdzieś indziej i nie ma związku ze skrzynią.
QName
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jakie są rodzaje/style tuningu? - opisy
    W tym temacie przedstawiamy style i rodzaje tuningu. Jeżeli znacie jakiś rodzaj tuningu który nie został jeszcze opisany to zapraszam do dodania go poniżej wraz z opisem i jeżeli to możliwe zdjęciem samochodu który ...