Trzęsie kierownicą TIGRA

15 Lut 2010, 12:09

Witam,

Może problem nie jest jakiś dziwny, jednak mnie zastanawia.

Zacznę od początku.

Opel Tigra 1.6

Kiedyś,dawno temu puknąłem w krawężnik gdy ratowałem życie (oraz lampy) przed pieskiem (Bernardyn) i skrzywiłem felgę. Zmieniłem na zapasowe i oddałem felgę do prostowania. Jeździłem bez najmniejszych problemów. Odesłano mi felgę, a ja po dłuższym czasie postanowiłem w wolnej chwili, wymienić opony na zimowe z wyprostowaną felgą (nie zabijajcie zrobiłem to 3 tygodnie temu). Po zmianie opon okazało się że auto dostaje wibracji i to strasznych, (pomijam fakt że dziwnym trafem po przejechaniu tak 100 km przednia szyba od strony "prostowanej" felgi pękła) Pojechałem zatem do innego wulkanizatora i poprosiłem o sprawdzenie felgi która była "prostowana" - nic nie zrobili :shock: ok założyłem na nowo felgę zapasową. Jadę a autem nadal trzęsie :/ No więc pędem do miejsca gdzie zmieniali opony, poprosiłem o sprawdzenie wyważenia kół i na każdym z nich niewyważenie sięgało zakresu 16-34 gramy :/ Stałem nad nimi i patrzyłem na ręce, wyważyli wszystkie na 0:0. Ok jadę więc i co się dzieje. W pewnym momencie usłyszałem jakbym coś ciągnął, zatrzymałem się oglądam auto nic się nie dzieje, za koła nie ma luzów. Ruszyłem i słyszę, łożysko z tyłu... ok choć już mnie wnerw bierze. Dojechałem do Warszawy naciskam na hamulec słyszę tarcie od strony pasażera ... no comments. Dobra więc wiem już z tyłu klocki oraz łożysko. Dzień później ruszam i o mało nie zatrzymałem się i nie spaliłem auta. Trzęsie kierownicą, do 80 nic nie czuć, ale w zakresie 80-100 kierownicą szarpie, auta nie rzuca jedzie prosto a kierownica lata. Czuć wibracje w trakcie jazdy. Ale dziwnym trafem podczas jazdy powyżej 100 - tak od 110 kierownicą nie rzuca a auto tylko delikatnie wibruje. Mam sentyment do tego auta i proszę Was poradźcie co może wymagać wymiany przy takich objawach.

Pozdrawiam

DeneX
Ostatnio edytowany przez DeneX, 15 Lut 2010, 13:31, edytowano w sumie 1 raz
Mainstream pełen jest podniety gdy mikrofon trzymam Oto wybuch LittleBoya na membranach Hiroshima
DeneX
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 15 Lut 2010, 12:52

źle wyważone koła, nie wierz komputerom :mrgreen:
    ewentualnie piasta krzywa
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

15 Lut 2010, 13:15

Źle wyważone koła nie wierzyć komputerom hmmm to jak mam powiedzieć na wulkanizacji
    "Przepraszam pomimo tego, że komputer wskazuje 0:0 koła są nie wyważone" ? Pojadę do innego zakładu i zobaczę ocb ;] tak będzie większe prawdopodobieństwo że mnie komputer nie okłamał.

Piasta krzywa hmmm ale tak sama z siebie mogła się skrzywić ? Nie walnąłem w żadną dziurę ani nic z tych rzeczy.
    Mainstream pełen jest podniety gdy mikrofon trzymam Oto wybuch LittleBoya na membranach Hiroshima
    DeneX
    Nowicjusz

15 Lut 2010, 14:00

możliwa jeszcze jest inna wersja, opony nowe czy mają już jakiś przebieg? rok produkcji?
    ogólnie mógł puścić kord i wybuliło opone efekt podobny jak opisany przez ciebie
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

15 Lut 2010, 15:52

Tego nie brałem pod uwagę ! Obejrzę dziś opony dokładnie.

Opony kupiłem w zeszłym roku i nie są bardzo zużyte, zrobiłem zeszłej zimy (grudzień - marzec) na nich z 1500 km bo mało używałem auta, w tym roku więcej jeździłem ale na nich tak jak piszę dopiero 3 tygodnie.

Wrócę z pracy to w garażu przejrzę opony.

[ Dodano: Sro Lut 17, 2010 09:34 ]
    No nie uwierzycie, dwa dni po pracy dokładnie sprawdzałem te opony i nie widzę żadnych wybrzuszeń. Chyba przejadę się gdzieś gdzie będę mógł zajrzeć od spodu, może od wewnętrznej strony do której dostać się można jedynie na kanale. Będę na bieżąco informował.
    DeneX
    Nowicjusz