Trzeszcząca kanapa

03 Kwi 2008, 19:18

Co zrobić żeby tylna kanapa w samochodzie osobowym przestała trzeszczeć (przypomina to bardzo trzeszczenie śniegu w mroźny dzień) Czy pranie tapicerki pomoże w tym przypadku?
togg
Nowicjusz

• 03 Kwi 2008, 21:10

raczej nie bo to chyba juz sprezyny tak robia zalezy z jakiego roku masz samochód a jak nie to moze jest zle zamocowane i trze gdzies o blache albo opadło za nisko na zamocowaniu i trzeba cos podłozyc pozdrawiam
    wampir1717
    Aktywny

Miejscowość: NY

04 Kwi 2008, 00:40

Samochód ma 12 lat, z tyłu po zdjęciu tapicerki wyglądało, że raczej wszystko jest na swoim miejscu, ale rurki metalowe, które są w środku są pokryte cienką warstwą rdzy(aż się zdziwiłem) W przyszłym tygodniu będę w autoryzowanym serwisie, może znajdą przyczynę. Dzięki!
    togg
    Nowicjusz

04 Kwi 2008, 11:43

togg napisał(a):Samochód ma 12 lat, z tyłu po zdjęciu tapicerki wyglądało, że raczej wszystko jest na swoim miejscu, ale rurki metalowe, które są w środku są pokryte cienką warstwą rdzy(aż się zdziwiłem) W przyszłym tygodniu będę w autoryzowanym serwisie, może znajdą przyczynę. Dzięki!

ja na twoim miejscu bym podłożył jakieś grubsze podkładki z gumy pod śruby...to powinno zamortyzować drgania i przestać trzeszczeć....nie wiem jaki masz samochód, ale masz z tyłu jakieś plastiki to napewno ich wina :wink:
    Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
    conest997
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
    Miejscowość: Olsztyn
    Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

05 Kwi 2008, 21:49

To jest honda civic z 96 roku 3-drzwiowa. Z siedzeniami z przodu nie ma żadnych problemów, tylko z kanapą z tyłu. Niedawno kupiłem samochód więc może poprzedniemu właścicielowi coś się wylało. Pod zewnętrznym materiałem (z tyłu siedzenia)jest taka metalowa osłonka spod której widać gąbkę. To trzeszczenie powstaje jak się naciska oparcie ręką, plecami. Wydaje mi się, że to materiał obiciowy (welur) ociera o coś, nie wiem czy o jakiś sztuczny materiał, czy bezpośrednio o gąbkę, żeby to zobaczyć musiałbym zdjąć tę metalową osłonkę, która jest przytwierdzona za pomocą takich małych metalowych kółeczek, trzyma to jedna solidnie. Poczekam na wizytę w serwisie jak nie znajdą przyczyny, to rozbiorę tę kanapę :twisted:
    togg
    Nowicjusz

05 Kwi 2008, 21:57

welur powiadasz... to zapewne wykończenie kanapy ( na łączeniach materiału są takie plastikowe wykończenia ) ociera o inny materiał... lub o blachę, plastik czy o coś innego...ale zapewne wina leży po stronie tych wykończeń
    conest997
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Starszy kierowca nie znaczy gorszy
      Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...

05 Kwi 2008, 22:15

Pytanie tylko, czemu to zaczęło tak trzeszczeć, czy coś się przesunęło, czy może coś się wylało, czy może z upływem lat coś takiego zaczyna się pojawiać?
    A jeśli użyto tych plastikowych wykończeń, to czy będą one widoczne z zewnątrz?
    togg
    Nowicjusz

05 Kwi 2008, 22:24

te wykończenia są praktycznie nie widoczne...a to pojawia się z czasem...materiał traci swoje właściwości i zaczyna się trzeszczenie...może to być spowodowane luzami powstałymi w wyniku upływu czasu....
    conest997
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

05 Kwi 2008, 22:32

togg napisał(a):To jest honda civic z 96 roku 3-drzwiowa. Z siedzeniami z przodu nie ma żadnych problemów, tylko z kanapą z tyłu. Niedawno kupiłem samochód więc może poprzedniemu właścicielowi coś się wylało. Pod zewnętrznym materiałem (z tyłu siedzenia)jest taka metalowa osłonka spod której widać gąbkę. To trzeszczenie powstaje jak się naciska oparcie ręką, plecami. Wydaje mi się, że to materiał obiciowy (welur) ociera o coś, nie wiem czy o jakiś sztuczny materiał, czy bezpośrednio o gąbkę, żeby to zobaczyć musiałbym zdjąć tę metalową osłonkę, która jest przytwierdzona za pomocą takich małych metalowych kółeczek, trzyma to jedna solidnie. Poczekam na wizytę w serwisie jak nie znajdą przyczyny, to rozbiorę tę kanapę :twisted:

Widocznie poprzedni właściciel dobrze wykorzystywał kanapa...:P
    adams
    Nowicjusz

05 Kwi 2008, 22:37

kanapE:)
    adams
    Nowicjusz

05 Kwi 2008, 23:12

adams napisał(a):Widocznie poprzedni właściciel dobrze wykorzystywał kanapa...:P

Poprzedniego właściciela nie poznałem, ale auto jest bardzo zadbane i nie miało zaklejanych tylnych szyb folią przyciemniającą. Jednak przednie fotele są OK , a kanapa z tyłu skrzypi. Skąd ta różnica - nie wiem :?:

conest997 napisał(a):te wykończenia są praktycznie nie widoczne...a to pojawia się z czasem...materiał traci swoje właściwości i zaczyna się trzeszczenie...może to być spowodowane luzami powstałymi w wyniku upływu czasu....

Jeśli, to jest spowodowane starzeniem się materiału, to w serwisie Hondy powinni znać ten problem. Jeśli tak, to w czwartek będę wiedział co z tym trzeba zrobić. :)
    togg
    Nowicjusz

06 Kwi 2008, 16:23

na pewno powodem trzeszczenia jest jakieś jedno malutkie miejsce... spróbuj zlokalizować miejsce które trzeszczy najmocniej ... poszperaj tam trochę może dowiesz się co jest przyczyną ( bo ich może być wiele )
    conest997
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika