Trzy miesięczna przerwa w płaceniu OC.

27 Sie 2021, 12:25

Witam,
4 miesiące temu chciałem przerejestrować auto które kupiłem. Niestety samochód nie przeszedł przeglądu ze względu na jego stan. Naprawy mi się nie opłacały więc samochód odstawiłem na bok. W maju skończyło sie OC którego nie opłaciłem po dzień dzisiejszy. Stwierdziłem, że czas zezłomować auto i natknąłem się w internecie na kary jakie są przyznawane za brak OC.
Teraz moje pytanie brzmi co robić? Złomować auto i to zgłaszać? Przyznać się i podjąć się kary? Czy może jest jakaś szansa na uniknięcie kary? Chce zauważyć, że mineły już ponad 3 miesiące i póki co nic nie otrzymałem.
ozet93
Obserwowany

27 Sie 2021, 12:41

Prędzej czy później ktoś się przypomni. Szczerze to sam nie wiem jakbym się zachował na Twoim miejscu.Chyba skorzystałbym z jakieś porady prawnej
kamykdzik
Nowicjusz

27 Sie 2021, 20:31

Bez oplaconego OC nie zezłomujesz
Pioterek7824
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sie 2021, 21:47

Pioterek7824 napisał(a):Bez oplaconego OC nie zezłomujesz
a co Ty za głupoty piszesz? Mozesz nie mieć OC, badań, tablic, silnika czy czego tam jeszcze, jezeli jesteś właścicielem to biorą w każdym stanie.

Ozet93, napisz do mnie na pw to cos podpowiem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Sie 2021, 22:22

Pioterek7824 napisał(a):Bez oplaconego OC nie zezłomujesz
Głupot tutaj nie ma . Złomowanie ma trzy etapy . Pierwszy to złomowisko . Tutaj to rzeczywiście poza własnością nic poza tym ich nic nie interesuje . Drugi to WK. Zaś tutaj to OC ważne/nieważne to już może być problem . Nie mamy aktualnego OC z dniem odstawienia na złom to procedura kasacji auta może się zatrzymać . Mamy ważne OC to trzeci krok do FU z zaświadczeniem z WK o wykreśleniu pojazdu z ewidencji .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sie 2021, 00:01

Kao napisał(a):Ozet93, napisz do mnie na pw to cos podpowiem

To będzie najlepszym rozwiązaniem :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...

29 Sie 2021, 09:47

O to właśnie chodzi
Pioterek7824
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Wrz 2021, 14:31

kamykdzik napisał(a):.Chyba skorzystałbym z jakieś porady prawnej

A po co ci porada prawna :?: Przepisy mówią wszystko bardzo jasno.
ozet93 napisał(a):Teraz moje pytanie brzmi co robić?

Ubezpiecz na pół roku i zezłomuj. Ubezpieczenie potrzebne będzie ci w WK przy wyrejestrowywaniu pojazdu. Jak wyrejestrujesz, to kontaktujesz się z ubezpieczycielem i zwrócą ci środku za niewykorzystany okres.
Pojazd był nieubezpieczony przez trzy miesiące, więc na dzień dzisiejszy jest to kara ponad 5 tys zł. UFG może nałożyć karę za brak OC na trzy lata do tyłu, ale tylko w roku kontroli. Tak więc mogą nałożyć na ciebie karę nawet w roku 2023. Od 2024 roku możesz być spokojny.
Dodam, że nawet jak sie kombinuje ze sprzedażą samochodu z datą wsteczną na fikcyjne dane, to UFG to jest to śliska sprawa. UFG sprawdza CEPiK i jeżeli jakieś dane się nie zgadzają, to kierują sprawę do sądu z zarzutem sfałszowania danych osobowych w umowie KS. A wiem to, bo właśnie kolega ma taką sprawę w sądzie... :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Wrz 2021, 15:24

Na złomie może i tak...a co w WK?Ale skoro wiesz....(Panie Bonifacy)
Pioterek7824
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Wrz 2021, 16:58

Na złomie, jak wspomniał bonifacy, OC nikogo nie interesuje. Problem pojawi się przy wyrejestrowywaniu w WK. I tu OC już warto mieć, bo jak go nie bezie, to WK ma obowiązek ten fakt zgłosić do UFG. A jak ono będzie, to nic nie zgłaszają i jest szansa, że w ciągu tych 3 lat nie znajdą tego braku OC.
I jeszcze jedno
Kao napisał(a):Mozesz nie mieć OC, badań, tablic, silnika czy czego tam jeszcze, jezeli jesteś właścicielem to biorą w każdym stanie.

Jedna niezgodność - nie zabiorą auta bez TR. TR muszą być, a ten co złomuje auto ma obowiązek te tablice przedziurawić. I z tymi przedziurawionymi TR idzie sie do WK. Jeżeli ktoś by przyszedł do WK bez tablic, bo ich nie ma, bo się zgubiły itd, to WK ma obowiązek zawiadomić starostę o takich poczynaniach zakładu demontażu samochodów, ponieważ tego, kto ma taki zakład obowiązują przepisy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Wrz 2021, 21:49

MotoAlbercik napisał(a):Jedna niezgodność - nie zabiorą auta bez TR. TR muszą być, a ten co złomuje auto ma obowiązek te tablice przedziurawić
nie mogę się z tym zgodzić, zezlomowalem 10tki aut, byly też bez tablic. W dokumencie kasacyjnym wpisujesz jakie dokumenty dostarczyłeś, złomiarza nie interesują tablice ani dziurawienie, potem WK się tym zajmuje i egzekwuje od Ciebie zdanie tablic.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Wrz 2021, 08:30

Mi bez tablic też na złomie nie chcieli przyjąć...musiałem dostarczyc do dziurawienia i dopiero dostałem kwit
Pioterek7824
Nowicjusz
Awatar użytkownika

12 Wrz 2021, 09:18

To tak jak z WK, kazdy rządzi się swoimi prawami
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Wrz 2021, 12:39

Ja jak złomowałem dwa lata temu, to nie miałem jednej tablicy, bo mi się gdzieś zapodziała i też był problem. Musiałem szukać i dopiero mogłem zezłomować.
Ale pomijając działanie tych podmiotów, to i tak jak widać na jedno wychodzi - żeby zezłomować pojazd, muszą być TR i OC. Bo jak złomowisko się do tego nie doczepi, to już napewno zrobi to WK.
Tak więc zanim zaczniesz procedurę złomowania, wcześniej ubezpiecz auto.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Wrz 2021, 16:22