REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Hm… nigdy nie stosowałem takiej techniki i nie miałem problemu z szarpnięciami. Kwestia wyczucia sprzęgła i gazu. Przy zmianie biegu powinno się odjąć nogę z gazu. O ile w twojej ocenie to co opisujesz może to pozytywnie wpływa na szybkość zmiany biegu na kolejne wyższe przełożenia, o tyle naraża sprzęgło i elementy przeniesienia napędu na przedwczesne zużycie i uszkodzenie. Dlatego trzymanie nogi na gazie podczas zmiany biegu jest nie wskazane.luki163 napisał(a):nie puszczać gazu i cały czas trzymać lekko wciśnięty pedał żeby nie było szarpnięcia przy zmianie biegu i żeby trzymać obroty
Tego jeszcze nie słyszałem ale sprecyzuję że bezpieczne zjeżdżanie z góry odbywa się tylko na biegu i sprzęgło powinno być puszczone ponieważ wtedy mamy największą kontrolę nad samochodem. Jak musimy zmienić bieg na niższy lub wyższy to robimy to w miarę sprawnie. Dodam jeszcze że przy zjeździe z góry hamujemy silnikiem plus hamulec nożny, a sprzęgło wciskamy już w ostatniej fazie przed zatrzymaniem.MotoAlbercik napisał(a):Z górki również należy jechać z włączonym biegiem i wciśniętym sprzęgłem...
Lepiej naucz się od razu prawidłowych nawyków bo to chyba jest najlepsze wyjście z opisanej sytuacji.luki163 napisał(a):Jak tak czytam w internecie i to co mi podesłałeś to chyba lepiej się tego wyzbyć
Kao napisał(a):wypadek poważniejszy w wieku 16 i to już dało poważna lekcje ale ogólnie prawko zdawałem już 3 razy ostatni raz chyba 4 lata temu
Dyziek napisał(a):Co do wypowiedzi na temat trzymania wciśniętego sprzęgła przed skrzyżowaniem - to poprawna technika - cały czas masz kontrolę nad samochodem. W razie zagrożenia możesz zareagować od razu no ruszyć.