Tuning bez spalania

29 Maj 2010, 01:24

Jest jakaś metoda powiekszenia mocy samochodu bez zwiększania spalania? w sensie lepszego wykorzystania spalanego paliwa. Nie chodzi mi o jakieś wielkie przyrosty. Chodzi o przypadek AR 147 1.9 diesel ta wersja 150KM
Bartol3
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

31 Maj 2010, 14:00

Modyfikacja oprogramowania silnika, tzw. chiptuning. W przypadku diesla ma to sens.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

31 Maj 2010, 14:28

i wierzcie w bajki że spalanie zostaje na tym samym poziomie :mrgreen:
z drugiej strony jak kogoś nie stać na 2-3 litry na 100 km więcej to myślisz że wyda 1000pln na czip?? albo 1,5 klocka na boxa??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Cze 2010, 07:20

pocieszny napisał(a):z drugiej strony jak kogoś nie stać na 2-3 litry na 100 km więcej to myślisz że wyda 1000pln na czip?

Prawda ;) Zapomniałem, że żyjemy w Polsce ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

03 Cze 2010, 13:43

Przecież na Allegro można sobie kupić taki chip za kilka złotówek :mrgreen: i będzie jeździł lepiej niż taki za 1,5klocka :wink:
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

03 Cze 2010, 14:03

Ludzie, co wy pitolita o jakiś badziewnych, drogich chipach....
Ja na allegro znalazłem takie cudo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Przyrost mocy aż 47 HP !!!!
:razz: :razz: :razz:
Chyba sobie taki kupię :P
xD
1/4 MILI
skarbimierz
Początkujący

Miejscowość: Skarbimierz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
    Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...

25 Cze 2010, 11:21

i to niby cos daje? :lol:
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

25 Cze 2010, 13:07

szkoda że nie ma zdjęcia dobrał bym ci taki sam za 50gr :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

25 Cze 2010, 15:45

ha ha ale się uśmiałem takie badziewie i tyle koni żenada :lol:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Lip 2010, 22:02

Powiem szczerze, że nawet mnie to rozbawiło, a wielkim znawcą tematu nie jestem. Może ktoś powiedzieć coś więcej na temat chiptuningu? Ile kosztuje taki z prawdziwego zdarzenia i co właściwie daje. To taki jeden wielki pic, czy faktycznie można coś zyskać? Pewnie można, ale spodziewam się, że rozejdzie się zaraz o duże pieniądze...:)
winnetou
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

13 Lip 2010, 00:34

o kosztach pisałem wyżej koło 1000, to w sumie zależy od oczekiwań, różnie bywa,
ale nie licz że spalanie nie wzrośnie (moc się z powietrza nie bierze), silnik też bardziej w d.. dostanie, dobry silnik z elektronicznie sterowaną pompą i wtryskami można bardzo ładnie zgrzebać :wink: dodatkowo podnosimy ciśnienie doładowania (możemy wymienić też wtyski na inne) i czasem przybywa nam nawet 40 kucyków :mrgreen:
a to dopiero początek :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Lip 2010, 10:13

No wiadomo ale apetyt rośnie w miarę jedzenia :wink: Koszty zalezą od oczekiwań ale i też od danego silnika. W Googlach spokojnie znajdziesz jakąś firmę co profesjonalnie się tym zajmuje i poznasz koszty.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

14 Lip 2010, 19:40

Ja za chipa dałem 350 zł to dwie kości co trza wymienić w ECU plus hamownie..przyrost koni z 131 na 167 i zmienia to kąt wtrysku a nie dawkę i spalanie to samo ..i niech mi nikt nie wali głupot że spala po tym więcej bo nawet powiem ze mniej bo nie trza wkręcać go do dużych obrotów bo robi wszystko wcześniej po modyfikacji..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

14 Lip 2010, 23:31

zmieniłeś styl jazdy więc spalanie mogło ci spaść :mrgreen:
ale nie piernicz że cisnąc auto tak samo nie spala więcej zwłaszcza jak dawke podniosłeś :mrgreen: sam sobie zaprzeczasz :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Lip 2010, 10:35

Jaki styl jazdy auto się szybciej rozpędza i nie zmieniałem dawki tak prościej bo nie rozumiesz wyprzedziłem zapłon tym chipem a to nie zwiększenie dawki to sobie mogę zrobić ruszając nastawnikiem pompy....i auto nie pojedzie szybciej tylko z dolnych obrotów się lepiej wkręca..i od 3tys obr to to samo auto co wcześniej..dawniej jak chciałem szybko ruszyć to but i się kręciła 3,5tyś obr a teraz wystarczy mi 2,5tyś obi taki sam efekt.. i nie pisz głupot jak nie miałeś z tym odczynienia no chyba to z allegro co do czujnika temperatury się podłącza.. i wtedy pali więcej..ale to żaden tuning..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska