Tuning elektroniczny-chiptuning

08 Maj 2011, 20:26

Witam
Posiadacie mozę jakieś informacje na temat chiptuningu ? chodzi mi o argumenty za i przeciw . No i co w zasadzie taki tuning zmienia w naszym samochodzie ?? dzięki
mataysen1994
Nowicjusz

Miejscowość: TM
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: matiz

10 Maj 2011, 08:17

Witam!
Chip-tuning zmienia mapy wtryskowe w CPU czyli komputerze naszego auta. Skutkiem tego jest szybsze wkręcanie na obroty, większa moc i moment obrotowy, ale też i większe spalanie paliwa (bo jak jest mocniejszy silnik, to się go "ciśnie";))
Ja sam mam tzw powerboxa, czyli pudełko z chipem, któy zawiera takie mapy wtryskowe (bo auto na gwarancji i na czas przeglądu w ASO wyjmuję boxa- po okresie gwarancji mam zamiar wgrać nowe mapy bezpośrednio do CPU).
chcesz argumenty "za"- wg mnie to:
- większy moment i moc, czyli lepsze przyspieszanie. I koniec :lol:
- czasami mniejsze spalanie, jeśli jeżdzimy spokojnie, ale nie po to się tuninguje auto, żeby jeździć ekonomicznie?
argumenty "przeciw":
- zwykle większe spalanie
- w autach z dużym przebiegiem chip może wykończyć silnik, jeśli nie był zadbany- padnie turbina, albo skrzynia, ew. przeguby (jeśli były "wyrobione")
- trzeba dbać o silnik z chipem, nie piłować zimnego, nie gasić rozgrzanego bez studzenia turbiny, pilnować terminów wymiany oleju i filtrów- jakby nie było wtedy to już silnik wysilony

Może o czymś zapomniałem (ew dopiszę, jak mi się przypomni), ale jeszcze trzeba pamiętać o jednym - CHIP można zastosować WYŁĄCZNIE w silnikach Z TURBINĄ :cool: (czylia diesel albo TSI/TFSI) Bo w wolnossących benzynach przyrost mocy będzie niezauważalny...
Mam nadzieję, że pomogłem trochę.
Pozdr!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

11 Maj 2011, 11:44

Chip-tuning to dobre rozwiązanie jeśli chcesz podrasowac troche swoje autko. Po takim zabiegu samochód może wydawac sie nadal niepozorny, lecz zdziwi się ten kto będzie się chciał z Tobą ''spróbowac'' ;)
Ostatnio edytowany przez marian0113, 11 Maj 2011, 23:07, edytowano w sumie 1 raz
marian0113
Nowicjusz

Miejscowość: Krotoszyn

22 Maj 2011, 16:30

Witam.
Mam pytanie,korzystał ktoś z FlashBoostera ciekawy jestem jego działania.
skowron699
Nowicjusz

Miejscowość: Internet
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Yaris Hybrid-R concept
    Yaris Hybrid-R będzie pojazdem koncepcyjnym, pokazującym rozwój technologii hybrydowej w kierunku znakomitych osiągów i najwyższego poziomu przyjemności z jazdy. Model bazuje na 3-drzwiowej wersji Yarisa. Pod ...