Tuning oświetlenia

20 Lip 2015, 23:36

Witam.
Jako że mam zamiar kupić BMW 3 E90 to szukając na internecie różnych ogłoszeń trafiłem na betę z modyfikowanymi światłami tzw. Engel Eyes.
Krótkie wyjaśnienie jest to modyfikacja świateł,dzięki którym są one bardziej widocznie,ogólnie fajniej wyglądają i dużo osób robi je na kolor np.czerwony wtedy wygląda na prawdę kozacko.I tu moje zapytanie odnośnie przepisów.
Co do neonów wiem świetnie że są surowo zakazane jak większość ciekawych rzeczy w tym chorym kraju i nie wiem co do świateł.Czy jeśli zamontuje te EE w aucie na czerwono to czy policja może się przyczepić skutkując mandatem.Gdzieś słyszałem że nawet prawko za to zabierają.Nie wiem czy to bujda ale wolę mieć pewność.
Pozdro
Endriu23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 2014
Auto: Nie mam

27 Lip 2015, 10:28

Niestety nie możesz zrobić sobie tych światełek na czerwono, ani w żaden inny kolor - przepisy określają barwę świateł w samochodzie i z przodu musi byc światło białe ( oczywiście oprócz kierunkowskazów, które muszą być pomarańczowe ).
Jak policja zauważy, że masz z przodu świało czerwone ( obojętnie w jakiej postaci ), to masz mandat i zabrany DR. Oprócz zapłacenia mandatu czeka cię ponowna przeróbka świateł oraz wizyta w SKP i potem w WK. Oczywiście w SKP nie za darmo. Nie wiem jak w WK.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lip 2015, 19:39

do tego kolor czerwony i niebieski jest zarezerwowany dla pojazdów uprzywilejowanych, zamiast mandatu może być grzywna
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Szklana pułapka 5": Klasa G, Sprinter, Unimog i Zetros
    "Szklana pułapka 5" trafi do polskich kin 14 lutego br. Mercedes-Benz ma w filmie silną reprezentację, a auta spod znaku trójramiennej gwiazdy będą obsługiwały jego premierowe pokazy w Londynie i Berlinie. John McClane ...
    Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...