Turbina czy odma? Czarno-siwy dymek i nierówna praca na biegu jałowym.

16 Kwi 2021, 16:51

Witajcie, Corsa D OPC 1.6 Turbo A16LER. Zauważyłem pewien ubytek oleju, przy mocniejszym wciśnięciu gazu czarno-siwy dymek i nierówna praca na biegu jałowym. Co zostało zrobione?
- sprawdzona turbina, luz wzdłużny i poprzeczny, luz wzdłużny mały, turbina Borg, wiem że one fabrycznie mają już pewien luz,
- sprawdzone ciśnienie doładowania, auto ładuje dobrze, ,
- wymienione swiece, wyczyszczona przepustnica.

Z racji tego że na turbinie jest lekki luz mimo małego przebiegu (120 tys) postanowiłem spróbować regenerować turbinę. Autko oddałem do mechanika, który miał wyciągnąć turbinę i oddać do regeneracji(współpraca). Po 4 dniach telefon, że coś odma szwankuje, dolot czysty, L rura przy turbinie minimalnie tłusty nalot, zimna strona sucha, jedynie ciepła leci olej. Powiedział również, że padnięta jest odma(dokładnie tłumaczył) i to ona może być przyczyną moich problemów i przez nią olej może lecieć do wydechu. Co o tym myślicie? Z racji tego że to Opel i odma jest zintegrowana z pokrywą, musiałem kupić nową pokrywę, auto aktualnie stoi u mechanika. Dodatkowo jest pęknięty kolektor wydechowy. Powiedział że najpierw odma, kolektor a na końcu turbina, lecz mu się wydaje że turbina jest dobra, a to odma szwankuje. Nie wiem czy przez padnięta odmę może być takie podciśnienie że olej ciśnie do turbiny?
Heli
Początkujący

17 Kwi 2021, 09:54

Z tego co opisujesz to turbina nie wygląda źle i jeżeli problem utrzymuje się na wolnych obrotach z nierówną praca silnika to problemu raczej trzeba szukać poza nią.

Heli napisał(a):Z racji tego że to Opel i odma jest zintegrowana z pokrywą, musiałem kupić nową pokrywę
Hm... tam chyba jest możliwość wymiany samej membrany i nie trzeba wymieniać całej pokrywy zaworów ale może się mylę.

Heli napisał(a):Powiedział również, że padnięta jest odma(dokładnie tłumaczył) i to ona może być przyczyną moich problemów i przez nią olej może lecieć do wydechu
Chyba do kolektora dolotowego, a nie wydechu. Odma nie ma połączenia z układem wydechowym.

Heli napisał(a):- wymienione swiece, wyczyszczona przepustnica.
Jak wyglądały świece i czy przepustnica była mocno brudna?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Kwi 2021, 10:35

Świece wyglądały okej, przepustnica była mocno brudna, ale to już wcześniej robiłem, miesiąc temu znowu zaglądałem do przepustnicy i już nie była aż tak brudna. Tak, można wymienić samą membranę, ale trzeba do tego użyć opalarki i byc super ostrożnym, żeby nie uszkodzić pokrywy, wiekszość mechaników woli wymienić całą pokrywę. Co do pracy silnika to przerywa na zimnym w momencie, gdy wkręca się turbina, domyślam się że to przez luzy, a gdy jest ciepły to olej już niweluje ten luz. Może to być również przez pękniety kolektor. No i nierówna praca na jałowym, raz gdy się zatrzymam obroty potrafią być w okolicach 850, jak znowu rusze i sie zatrzymam, okolice 760. Dodatkowo te ubytki oleju i czarno-siwe dymki, to mnie najbardziej niepokoi. Czuć z wydechu ewidentnie palony olej
Heli
Początkujący

03 Maj 2021, 00:47

Auto już po regeneracji turbiny i diagnozie..pęknięta gorąca strona turbiny, spory luz wzdłużny i poprzeczny na wirniku, zatarty wałek, łożyska, do tego spore pęknięcia kolektora wydechowego, na zewnątrz i wewnątrz. Turbo dało radę zregenerować, kolektor nowy, spawać nie dałoby rady. Czekam aktualnie na auto, we wtorek do odbioru, mam nadzieję że pobór oleju zniknie i wróci moc i reakcja turbiny, bo przed regeneracja słabo się wkręcała i była spora turbodziura
Heli
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top Safety Pick dla modeli Mitsubishi ASX i Lancer
    Eksperci z instytutu Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) zaliczyli dwa modele z rocznika 2013 dostępne w salonach Mitsubishi Motors North America (MMNA) do grona najbezpieczniejszych pojazdów oferowanych ...
    Volkswagen Polo R WRC - premiera w Monaco
    Od 2013 roku, począwszy od legendarnego Rajdu Monte Carlo (15 – 20 stycznia), Volkswagen będzie brał udział w Rajdowych Mistrzostwach Świata FIA (WRC). W sobotę 8 grudnia, przed 250 zaproszonymi gośćmi i dziennikarzami ...