Turbina Vectra B - jak o nią zadbać?

15 Maj 2022, 11:46

Witam. Czytajac o tym jak dbać o turbinę dowiedziałem się że trzeba pilnować wymian oleju, nie dociskać auta gdy jeszcze się nie nagrało oraz żeby na koniec podróży povxdksc aż auto pochodzi minutę na luzie i dopiero gasić.

I robię tak ale mam pytanie czy po krótkiej podróży też trzeba?

Np jadę do sklepu do którego mam 1,5 km , czy po dojechaniu też trzeba czekać tą minutę ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

15 Maj 2022, 17:01

Ma to sens tylko przy ostrym traktowaniu auta, przy normalnym jeżdżeniu wystarczy ten ostatni km pokonać spokojną jazdą i samo wszystko się wychłodzi.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Maj 2022, 10:40

Przy normalnym jeżdżeniu jak nie przyspieszasz mocno to raczej turbina nie wymaga chłodzenia ale kiedy zjeżdżasz z trasy na której mocno cisnąłeś i długo jechałeś to tak jak wspomniał @Kao warto ostatni kawałek przejechać spokojnie pozwalając na schłodzenie turbiny. Po takim zabiegu nawet po zatrzymaniu nie musisz czekać tej "minuty" o której wspomniałeś tylko od razu zgasić silnik :wink:

Dynamiczna jazda po mieście również spowoduje rozgrzanie turbiny więc wszystko zależy od stylu jazdy czy przed zgaszeniem silnika warto chwilę poczekać po zatrzymaniu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...