Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Koszt eksploatacji nie będą się praktycznie różniły w przypadku Tuscona lepszą opcją jest mocniejszy silnik z turbiną VGT który znacznie lepiej sobie radzi podczas przyspieszania i wyprzedzania.cosmos napisał(a):Po prostu muszę wybrać opcję silnika, a interesują mnie również koszty eksploatacji...
To jest oczywiste wybierając jakikolwiek używany samochód.Co do trwałości to myślę że najważniejsze to znaleźć silnik w dobrym stanie który jeździł na odpowiednim oleju i który był zmieniany na czas.
cosmos napisał(a):Wiadomo, że wersja 140KM bedzie mocniejsza i bardziej dynamiczna, ale w wersji 112KM nie ma dwumasy i filtra DPF, czyli największych bolączek współczesnych diesli. Ponad to jest turbina WGT, stąd tytułowe pytanie.
A zawsze można zrobić program na 135KM i moc będzie już zauważalnie większa...
Jak jeździsz po mieście w większości to kup słabszą wersję, a jak w trasie to myślę że wtedy nie ma co się bać DPFa, dwumasy i mocniejsza wersja będzie moim zdaniem lepsza.cosmos napisał(a):ale w wersji 112KM nie ma dwumasy i filtra DPF, czyli największych bolączek współczesnych diesli
Wszystko zależy od zamontowanej butli, no ale wiadomo tym samym mamy mniejszy bagażnik. Kompaktowy SUV tak jak Tuscon myślę że na LPG w trasie może liczyć na większy zasięgcosmos napisał(a):ale niestety zasięg na gazie (pewnie max 300km w SUVie) jest dla mnie zdecydowanie za mały
Najważniejszy będzie stan w jakim trafi ci się to auto, ciekaw jestem czy długo będziesz szukał Daj znać jak już coś znajdziesz i z jakim będzie silnikiem.cosmos napisał(a):Myślę, że wezmę po prostu tą wersję auta, która pierwsza się trafi i nie będzie zlepiona z kilku innych. Choć niższe koszty eksploatacji w wersji słabszej kuszą
Baza z danymi technicznymi samochodów marki HYUNDAI. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne HYUNDAI