Turbosprężarka nowa czy regenerowana?

27 Sty 2015, 21:24

Regeneracja turbosprężarki zależy od wielu rzeczy, ale to już powinien zdecydować specjalista np. ja mam turbinę po regeneracji, wiec mogę powiedzieć, ze to też spoko wybór.
audi89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: audi a5

26 Lut 2015, 11:36

Moim zdaniem tylko nowa. Wciskać klientom jakieś używane, nie wiadomo w jakim stanie turbosprężarki, to jakby strzelić sobie w kolano, bo klient w razie awarii zrzuci winę na złego mechanika. Ja zawsze zaopatruję się tutaj: [reklama]
Mają niskie ceny i częste promocje. Wolę zaproponować klientowi nieco droższy niż używany towar, ale skuteczny.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 01 Kwi 2015, 10:04, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Niedozwolona reklama
Loverpower
Nowicjusz

Auto: Audi A4

25 Mar 2015, 21:25

[reklama]

Nie wiem czy wiesz, ale obecnie możesz też regenerować turbiny sterowane elektroniką oraz ze zmienną geometrią. Goście powyżej - robią to.
radka
Nowicjusz

Auto: VW Passat

31 Mar 2015, 12:43

Moim zdaniem obrońcy nowych turbosprężarek to osoby, które skorzystały z usług partaczy. Ja regenerowałem w autotransilawa.pl i jestem zadowolony. Nie dość, że zaoszczędziłem kilkaset złotych, to turbina działa bez zarzutu już ponad rok.
Elen
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

13 Maj 2015, 13:32

Gadałem ostatnio z panami którzy zajmują się regeneracją turbo i oni mi również powiedzieli, że jeśli tylko da się zregenerować turbosprężarkę to jak najbardziej trzeba to zrobić i nie ma co kupować nowej. Wiec i ja jestem za regeneracja, po co od razu wydawać kasę na nowy model, jak można sobie poradzić z tym starym ;)
matti909
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 2008
Auto: skoda octavia

15 Maj 2015, 08:54

Jeżeli regenerację turbosprężarki wykonasz w dobrym,profesjonalnym zakładzie to nie ma sie czego obawiać,będzie chodziła tak jak nowa i również otrzymasz na nią gwarancję.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacja LPG do Toyoty Avensis T27 2.0 Valvematic
    Jaką instalację polecacie do samochodu Toyota Avensis z silnikiem 2.0 benzyna Valvematic 152KM? Jak wyglądałaby cała instalacja i jakich podzespołów by się składała? Na jaki okres jest gwarancja i jakiej wielkości ...

19 Maj 2015, 12:05

Ja akurat jestem wielkim zwolennikiem regenerowania, bo mam takeigo pecha, że w każdym samochodzie pada mi turbo. Zawsze regenerowałem i efekt był bardzo dobry. Mam swoja sprawdzoną firmę regenerującą - Turbo Centrum - więc naprawdę nie obawiam się, że ładuję pieniądze w błoto.
solinek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 09 2005
Auto: Ford

20 Maj 2015, 11:53

Jak ktoś jest z okolic Iławy, to polecam Auto-Trans Iława. Mają dobre maszyny do wyważania, zresztą przed oddaniem turbiny robią mnóstwo testów więc jest gwarancja skuteczności.
ferax
Nowicjusz

Auto: Audi

02 Cze 2015, 13:34

Właściwie dobrana turbosprężarka efektywnie podnosi sprawność napędu przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia paliwa! Jeżeli macie godny zaufania warsztat, to ja zdecydowałbym się na regenerację.
carlos99
Nowicjusz

Auto: Honda Civic

12 Maj 2016, 14:00

Z moich doświadczeń wynika, że oczywiście regeneracja turbosprężarki bardziej się opłaca od całościowej wymiany. Trzeba tylko pilnować, aby regeneracja turbo została przeprowadzona zgodnie ze standardami wyznaczonymi producenta. Ja naprawiam turbosprężarkę zawsze w sprawdzonych warsztatach. Otrzymuję po całej usłudze wydruk komputerowy ze wszystkich działań. Gdzie nie tylko dbają o regenerację, ale przy okazji otrzymujesz perfekcyjne wyważenie mechanizmu. Możesz odzyskać turbo w idealnym stanie technicznym, bez poświęcania dużych pieniędzy. Zatem opłaca się regeneracja. Pozdrawiam.
marekdo
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 11 1933
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: audi
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel

20 Lis 2016, 14:34

Bo jak robić turbosprężarkę to tylko tam gdzie maja odpowiedni sprzęt i wiedzę. Service musi mieć maszyny do regulacji zmiennej geometrii i sprawdzania wydatku dlatego jest gwarancja, że będzie działać długo i bezawaryjnie. A oryginalne części Melett to dobry wybór w przeciwieństwie do chińskich zamienników.
Vitay
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2007
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Volkswagen Golf IV
Silnik: 1.9 TDI PD
Rok produkcji: 2002

24 Lis 2016, 09:44

Według mnie kupowanie nowej turbosprężarki jest nieopłacalne. Szczególnie, że jeżeli jest ona porządnie zregenerowana to nie widać żadnej, nawet najmniejszej różnicy w użytkowaniu czy też trwałości. W swoim poprzednim samochodzie miałem regenerowaną w Amserwis i działała ona aż do samego końca beż żadnych problemów. Podejrzewam, że nowy właściciel dalej korzysta z samochodu i nie narzeka. Wydaje mi się, że wiele zależy właśnie od serwisu, który będzie wykonywał regenerację, trzeba znaleźć dobry i z doświadczeniem.
Motosan
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 11 07 2007
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A6

16 Mar 2017, 15:31

Według mnie regeneracja może być w wielu przypadkach lepszym rozwiązaniem, ponieważ jest to przede wszystkim tańsze. Wiem po swoim przykładzie, około 2 lat temu padła mi turbina w drodze nad morze i najpierw pomyślałem, że prócz samych problemów z uwagi na to, że byłem daleko od domu dojdzie jeszcze kwestia wydatków. Na szczęście znalazłem firmę AMSerwis niedaleko Gdyni i zostawiłem im auto. Zaproponowali mi właśnie regenerację turbiny zamiast jej całkowitej wymiany i całe szczęście bo inaczej bym prawdopodobnie zbankrutował. Auto od tamtej pory chodzi bez zarzutów, nie odnotowałem też żadnego spadku mocy więc chyba warto.
Sobers
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce
Prawo jazdy: 16 06 2009
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

17 Lip 2017, 08:25

Dobrze regenerowana turbosprężarka również potrafi posłużyć wiele lat, ważne aby ją co jakiś czas serwisować. Osobiście korzystam od wielu lat z usług sprawdzonej firmy która ma przystępne ceny i nie grzeszy jakością wykonania usługi.
Kamilxxx2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 1993
Auto: Opel Astra F
Silnik: X14XE
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1924

28 Lip 2017, 12:39

Warto klientów oświecić, w jaki sposób powinni dbać o swoje turbosprężarki. Niby mniej zarobisz na ich wymianach, ale klient nie będzie miał do Ciebie pretensji, że coś się zepsuło.
jak-dbac-o-turbosprezarke-w-naszym-samochodzie-vt32040.htm
Turbosprężarka, choć to proste urządzenie, składa się z wielu komponentów – podstawowe to oczywiście sprężarka oraz turbina osadzone na wspólnym wale, jednak zużyciu ulegać mogą także łożyska, tuleje, uszczelnienia, kolo kompresora, płyty zabezpieczające i uszczelniające lub przewód sterujący. Dla dobrej firmy zajmującej się niedrogą regeneracją turbosprężarek do maszyn rolniczych, wymiana żadnego z tych elementów nie powinna być problemem.
1anush
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 05 1981
Auto: szybkie