Turbosprężarka nowa czy regenerowana?

08 Sie 2017, 09:45

Z pewności regeneracja jest dla nas korzystniejsza pod względem cenowym, ale czasami warto zapłacić więcej i mieć spokój na dłużej.

"Naprawa turbosprężarki jest konieczna, gdyż turbosprężarka stanowi podstawowe urządzenie współpracujące z silnikiem spalinowym, które ma wpływ na jego sprawność i moc. Dzięki turbosprężarce możliwe jest uzyskiwanie naprawdę dobrych osiągów. Urządzenie wirnikowe, jakim jest turbosprężarka, składa się z dwóch głównych elementów – turbiny i sprężarki, osadzonych na wspólnym wale. Niepotrzebna jest dodatkowa komora spalania, gdyż jej funkcję pełni silnik – to dzięki niemu uzyskujemy spaliny niezbędne do prawidłowego działania turbiny. W przypadku uszkodzenia, nie musimy od razu odwiedzać sklepów w poszukiwaniu nowych urządzeń – zamiast tego sprawdzi się dokładna regeneracja turbosprężarek. Z pewnością cenowo będzie to dla nas korzystniejsza opcja niż zakup, ponadto decydując się na dokładną regenerację turbosprężarek, postępujemy w sposób ekologiczny – odnawianie urządzeń, które umożliwia ich dalszą eksploatację, sprawia, że nie zużywa się takiej samej ilości energii i surowców, co podczas produkcji nowej turbosprężarki.

Dokładna regeneracja turbosprężarek rozpoczyna się od demontażu urządzenia. Dopiero wówczas może zostać ono dokładnie wyczyszczone. Po tym podstawowym kroku możliwe jest przeprowadzenie badania metrologicznego w wybranym punkcie pomiarowym. Badanie takie umożliwia ocenę jakości każdego z elementów – uzyskamy zatem stopień zużycia komponentów. Nie musimy zatem odnawiać całości, wymianie będą podlegać tylko określone elementy. Po ich montażu należy dokonać wyważenia – jest ono procesem wstępnym, dlatego prędkość nie powinna przekroczyć 10 000 obr/min. Kolejny etap dokładnej regeneracji turbosprężarek to instalacja zespołu wirującego w pojeździe – przy tym powinniśmy pamiętać o sprawdzeniu systemów łożyskowania i uszczelnień. Zamontowana turbosprężarka powinna być ponownie wyważona – teraz jednak przy większych prędkościach (100 000 – 200 000 obr/min).

Ostatnim krokiem jest regulacja systemu zmiennej geometrii. Po takiej dokładnej regeneracji turbosprężarek urządzenia są gotowe do użytku, a ich stan jest taki, jak oryginalnych, nowych maszyn. Tak odnowiona turbosprężarka może nam służyć przez kolejne lata.
"
wopaten
Obserwowany

Auto: bmw

11 Sie 2017, 18:43

Moim zdaniem, jeśli kupisz turbosprężarkę po regeneracji, ale z dobrego i sprawdzonego źródła – nie będzie żadnej różnicy. Ja swoją, już po naprawie kupiłem od firmy która wykonuje takie regeneracje i jest w bardzo dobrej jakości i działa bez problemu.
Marekkkk1988
Obserwowany

Auto: Honda Civic

28 Sie 2017, 13:13

Zdecydowanie się zgadzam! Ja mam turbosprężarkę po regeneracji w swoim samochodzie i działa bez zarzutów. Pewnie dlatego, że była naprawiana w firmie która się specjalizuje w regeneracji turbo – świetny serwis!
Gocław
Obserwowany

Auto: Jaguar

10 Paź 2017, 14:32

Ja regenerowałem i jestem bardzo zadowolony. Moim zdaniem płacenie kilku do kilkunastu tysięcy za nową turbinę zbytnio nie ma sensu, szczególnie jeśli mówimy o nieco starszym aucie. Swoją turbosprężarkę regenerowałem w Trójmieście. Efekt świetny - turbo działa bez zarzutów.
Sobers
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce
Prawo jazdy: 16 06 2009
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

13 Paź 2017, 11:58

Witam. Również uważam że regeneracja to jak najlepsze rozwiązanie.
Jeżdżę na takiej którą zrobili mi ponad pół roku temu i naprawdę bez jakichkolwiek zastrzeżeń!!
masters
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 09 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Lis 2017, 18:00

Moim zdaniem zawsze warto spróbować regeneracji, np. w Turbo Julita. Oni się właśnie w tym specjalizują. Mają doświadczenie, wiec mamy pewność, że naprawiona turbosprężarka po prostu będzie funkcjonować w sposób prawidłowy. No i w moim przypadku jak najbardziej funkcjonuje.
alinowak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 05 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2.0 TDI
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

07 Gru 2018, 11:12

Ja jestem za regeneracją turbosprężarek, jak mam taki problem rozwiązują mi go w <reklama> - jak dla mnie najlepsi
Ostatnio edytowany przez Kao, 07 Gru 2018, 12:57, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
marekmechanik
Obserwowany

28 Gru 2018, 20:21

Nie mam pojecia o kim wczesniej pisaliscie, ale ludzie z <reklama> zajmuja sie tym od ponad 10 lat i swiadcza bardzo dobre uslugi. Poprzedni warsztat z tym sobie nie radzil ale tu widze znaczna poprawe. Szybko, sprawnie i przede wszystkim dobrze cenowo :)
Ostatnio edytowany przez Kao, 28 Gru 2018, 21:15, edytowano w sumie 1 raz
Powód: regulamin IV.4.e
szarem
Obserwowany

26 Lut 2019, 09:13

prowadzę własny warsztat i jeśli chodzi o sprawy turbosprężarek to klientom zawsze polecam regmot z mielca. miałem już okazję naprawiać auta po regeneracji turbosprężarek u nich - wykonują dobrą robotę
mechanik11
Nowicjusz

26 Lut 2019, 09:25

Jak dla mnie to tylko regeneracja, jest o wiele tańsza niż zakup nowej turbiny, ja swoją zawsze regeneruję w Bosch Diesel Service Pawlik, szybko tanio i dobrze :D
Manieck
Nowicjusz

26 Lut 2019, 20:36

cześć ja zakładałem po regeneracji w audi A4 b7 silnik 2,0 tfsi200km i się rozpadła po 0,5 roku potem kupiłem nową turbine z gwarancją i papierem wywżenia oczywiście bez dolotów powietrza kosztowała 1200zł - rabat zapłaciłem 750 firmy koras irone mineło 2lata i działa montowałem jeszcze do innych aut i działa
krzysiek2231
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 1935
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: seat cordoba
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna + LPG

26 Lut 2019, 21:13

krzysiek2231 napisał(a):potem kupiłem nową turbine z gwarancją i papierem wywżenia oczywiście bez dolotów powietrza kosztowała 1200zł - rabat zapłaciłem 750 firmy koras irone
Coś mi nie pasi :mrgreen: 1200 to koszt regeneracji turbo . Koras to chiński badziew :mrgreen: Coś ściemniacie kolego :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

15 Mar 2019, 16:56

ja te turbiny załorzyłem w kilku autach mineło 2 lata i działają narazie bez zarzutu
krzysiek2231
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 1935
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: seat cordoba
Silnik: 1,4

02 Lip 2019, 07:37

Jak poszedłem do serwisu, to naprawili mi taniej, opłaciło się regenerować turbosprężarke, chodzi teraz jak nowa.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 02 Lip 2019, 09:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
hubiszczechu
Obserwowany

02 Lip 2019, 08:40

Sama budowa "turbawki" jest prosta jak budowa cepa,zatem tylko sprzedawcy i szeroko rozumiany marketing będą nakłaniać do zakupu i wymiany na nowe. Tak naprawdę jest w niej do wymiany kilka prostych elementów.Jeżeli robimy to kompleksowo w profi warsztacie,odbierzemy turbinkę nie gorszą od tej nówki nieśmiganej.Kiedyś wołano sobie za nową turbinkę absurdalne kwoty-wręcz kosmiczne bo wiadomo było,że nikt nie zajmuje się regeneracją.Co się okazało-? teraz ta sama turbina nowa już w cudowny sposób jest w zasięgu każdego.No ale po co dalej przepłacać jak można z powodzeniem zregenerować i cieszyć się nową mocą ;-) Inna kwestia to już obchodzenie się taką turbinką.Jeżeli robimy to z głową,będzie ona nam służyła na kolejne 300 k.Sam w swoim "ferrari" mam regenerowaną i wszystko jest w należytym porządku.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997