Twingo 96r. - Wymiana części

13 Maj 2008, 21:01

Witam. Mam takie oto zapytanko. Chodzi mi dokładnie, czy jest ktoś poinformowany co ile w Renault Twingo 1.2 wymienia się podstawowe części typu:

- Pasek alternatora,
- Pasek rozrządu -> tutaj nie jestem pewien, ale z tego co wiem w Twingo jest chyba łańcuch, niby tego się nie wymienia i jest wieczne, ale podobno co parę set tysięcy też można zmienić,
- Olej

Nie wiem czy o czymś nie zapomniałem, jeśli tak to proszę o sprostowanie i dodanie czegoś. Jestem póki co laikiem w świecie motoryzacji, no ale chyba to są najważniejsze części, oraz płyny eksploatacyjne.

Szukałem w internecie jakichkolwiek informacji na ten temat, ale ciężko coś wydłubać. Jedyne co to książki katalogowe do kupienia na aukcjach.

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
Rafo
Nowicjusz

14 Maj 2008, 17:13

nie wszystkie twingo miały rozrząd na łańcuchu , były też na pasku więc szybko się upewnij co masz pod maską
74
Początkujący

14 Maj 2008, 21:10

Chodzi o to że to nie jest mój samochodzik i nie mam z nim kontaktu na co dzień :). Ale wstępne oględziny po otwarciu maski dokonałem i jest jednak pasek rozrządu.

Tak czy siak lekko samochodzik zaczyna się sypać tu i uwdzie, tak myślę, że trzeba go będzie wrzucić i tak na jakiś konkretny przegląd. Wiadomo jak to jest kiedy auto jest eksploatowane przez dziewczynę :] Dla niej, najważniejsze, aby wsiąść i jechać :P
Rafo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co nam grozi za używanie telefonu podczas jazdy?
    Polscy policjanci karali w zeszłym roku blisko 250 osób dziennie za korzystanie z telefonu podczas jazdy! Używanie smartfonu, gdy prowadzimy samochód, może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji na drodze. ...