Tworzenie alejki z płyt betonowych

01 Sie 2021, 18:00

Chciałbym zrobić obok domu alejkę z płyt betonowych 35x35 o grubości 5 cm. Wiem że powinno się po wykonaniu dołka podsypać piaskiem i dopiero układać płytę i chciałbym zapytać tych którzy robili coś takiego bądź coś w tym rodzaju ile trzeba piasku lub czego innego jeśli byłoby bardziej opłacalne . Płyt byłoby ok 30 a pod każdą myślałem żeby posypać 1 cm piasku
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Sie 2021, 15:11

Kup sobie mieszankę suchego betonu i na tym układaj. Ja jak robiłem na działce alejkę po której się tylko chodzi to wybrałem jakieś 5cm nasypałem piasku na jakieś 2cm później warstwa suchego betonu i na koniec znowu piasek. Wszystko ładnie wyrównane i na koniec płytki układasz. Po tym wszystko lekko zlewasz wodą i po 24 godzinach można już chodzić, a po tygodniu jest jest całkowicie gotowe.

ineedl napisał(a):Płyt byłoby ok 30 a pod każdą myślałem żeby posypać 1 cm piasku
Raczej będą się zapadały i po pewnym czasie będzie nierówno.

Zresztą mamy tu forum samochodowe, a nie działkowców lub budowlańców :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Sie 2021, 19:08

Płytki nadają się do raczej prostych chodników, a i wygląd nieszczególny.
Nie lepiej zrobić tę alejkę z kostki brukowej?
Płytki te mają stosunkowo dużą powierzchnię w stosunku do grubości i lubią pękać. Prawidłowe położenie płytek jest trudniejsze (dla amatora) niż ułożenie kostki brukowej. A wygląd i satysfakcja przy kostce dużo lepsze. Do tego z kostki możesz robić też łuki, a płytki tylko na prosto.
Ale jeżeli się uprzesz na płytki, to przy tym rozmiarze pasowałoby, tak jak przy kostce postawić najpierw obrzeża. Następnie zrobić podbudowę-pod ruch pieszy wystarczy z 5cm chudziaka. Następnie ściągamy plant z piasku(to ważne). Jeżeli położysz płytki od razu na betonie, czy podsypce piaskowo-cementowej, po jakimś czasie płytki mogą zacząć się kolebać. Jeżeli płytki leżą na piasku, łatwiej naprawić jakieś nierówności. Piasku powinno być 2-3cm.
Ps. Zajmuję się tym zawodowo, więc raczej wiem co piszę :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

02 Sie 2021, 20:30

A skoro się znasz to mógłbyś mi policzyć ile piasku muszę kupić ?

Płyt będzie 45 , trochę się przeliczyłem mówiąc wcześniej 30 :happy:

Ile piasku będę potrzebował jeśli robiłbym podsypkę pod każdą 2 cm ?

Ile kosztuje piasek za kubik ? W mrówce mówił sprzedawca że 100 zł ale jakoś mam dużo wątpliwości żeby to była prawda
ineedl
Stały forumowicz

03 Sie 2021, 04:11

45 płyt/9 =5m2 x0,02m=0,1m3 czyli ze 200kg :D
Piach na kopalniach jest mega tani(30zł/tonę), więcej kosztuje transport.
W Mrówce może być nawet kilka razy drożej.
Poszukaj w okolicy hurtowni kruszyw. Ja na Twoim miejscu kupiłbym tonę piasku i kilka worków cementu. Z większej części piasku zrobiłbym podbudowę (z cementem), a potem reszta piachu i płytki.
Jeżeli nie będziesz stawiał obrzeży, to trzeba by zrobić chociaż jakąś brzegówkę-piasek z cementem na mokro, musi sięgać do podbudowy, z podsypką piaskową się nie złączy. Potrzebne Ci też będą jakieś proste rurki, żeby po nich ściągnąć plant. Koryto powinieneś zrobić z 12cm poniżej docelowej wysokości chodnika-5cm podbudowa+2 cm piach+5cm płytka.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sie 2021, 09:13

Zamówiłem już sobie płyty i kubik piasku(będę miał do innych rzeczy na przyszłość) . Transport 60 zł takim autem żeby nie trzeba było samemu zrzucać. Będzie to auto z windą, jak rozumiem płyty będą na palecie i mi zjedzcie w dół i nie trzeba będzie przekładać a co z piaskiem ? Jak to będzie wyglądało? Może mieć samochód z windą funkcje wywrotki?
ineedl
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model LC 500 pokazuje przyszłość Lexusa
    LC 500 pokazuje przyszłość Lexusa. Wskazuje, w jakim kierunku będzie się rozwijał design, osiągi i własności jezdne naszych samochodów – mówi w wywiadzie dla portalu lexusenthusiast.com wiceprezes Lexus ...

04 Sie 2021, 16:40

Raczej wywrotka z HDS. Płytki zdejmie dźwigiem, a piasek wykipruje.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sie 2021, 17:06

No to super. Jakbym był w domu to miałbym transport za darmo bo zrzuciłbym sobie sam ale nie będzie mnie więc chciałem żeby nikt się za mnie nie męczył
ineedl
Stały forumowicz