Tylko ja dostałem mandat-pytanie.

26 Maj 2009, 16:11

Witam mam pewną sprawę tj. na ulicy na której mieszkam jest zakaz zatrzymywania się, niestety ja zaparkowałem i dostałem wezwanie od straży miejskiej. Jednak ja przejechałem sie po ulicy (stało na niej kilka innych samochodów) okazało się ze tylko ja dostałem takowe wezwanie.

Moje pytanie to czy mogę się jakoś wybronić tym że tylko ja zostałem ukarany a inni kierowcy nie??

pozdrawiam :D
jarosz
Nowicjusz

Miejscowość: kaszuby

26 Maj 2009, 18:31

jarosz napisał(a):Moje pytanie to czy mogę się jakoś wybronić tym że tylko ja zostałem ukarany a inni kierowcy nie??

Takie wymówki to raczej dzieciaki w wieku przedszkolnym stosują.
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Maj 2009, 09:15

jarosz napisał(a):Moje pytanie to czy mogę się jakoś wybronić tym że tylko ja zostałem ukarany a inni kierowcy nie??

Nie. Każda sprawa rozpatrywana jest jakby oddzielnie. Liczy się przed sądem fakt, czy naruszyłeś przepisy, czy nie.
Możesz złożyć skargę na policjantów/straż miejską dotyczącą ich pracy i np. motywować to tym, że nie nakładają kar, choć mają obowiązek.
W praktyce policjantom nic nie będzie, a Ty będziesz miał prze*****e.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Maj 2009, 10:31

Nie zgodzę się z wami miałem z ojcem podobną sytłacje staneliśmy na zakazie jak dziesiątki innych i poszliśmy odpocząć trochę bo w podrózy bylismy jak wrócliśmy to kartka, że mamy się zgłić do SM zrobiłem kilka zdjęć i nagrałem film i pojechaliśmy pierwsza rozmowa nie przyniosła skutkow dopiero jak chcieliśmy gadać z naczelnikiem sprawa przybrała inny obrót zaprowadzli nas do niego i mówimy że nie przyjmujemy mandatu bo nie jest to sprawiedliwe i pokazaliśmy mu te zdęcia i film, po oglądnięciu wyszedł na chwile i po powrocie powieział że mandat będzie anulowany bo wszyscy powinni być tak samo traktowani pod względem mandatów itd. podziękowaliśmy i wyszliśmy.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

27 Maj 2009, 15:44

A jaka to jest droga - publiczna,strefa zamieszkania czy wewnętrzna?Straż Miejska lubi naciągać kierowców i dawać im mandaty za wykroczenia na drogach wewnętrznych,na których nie obowiązują przepisy kodeksu ruchu drogowego.Amałojaki kierowca wie,do jakiej kategorii należy droga,po której się porusza bądz przy której mieszka.
Kategorie dróg są określone w ustawie o drogach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Komfort, styl i odwaga - Trzy dekady Lexusa
    Świat motoryzacji jest barwny i interesujący. Ale nie byłby taki, gdyby nie producenci prezentujący zupełnie inne podejście do tworzenia samochodów. W tym roku mija dokładnie 30. lat, odkąd kolorów motoryzacyjnemu ...
    Lexus LM - czy to będzie flagowa limuzyna czy crossover?
    Lexus zarejestrował w amerykańskim urzędzie patentowym znaki towarowe LM 350 i LM 300h. Liczby w tych oznaczeniach pozwalają łatwo odgadnąć, że dotyczą one pojazdu w wersji z napędem konwencjonalnym i hybrydowym, natomiast ...