Tylna Kanapa

02 Lut 2011, 12:01

Witam.

Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich i prosze o wyrozumiałość ; )
Mam pewne pytanie, a mianowicie czy jeżeli mam samochód zarejestrowany na 2 osoby i wstawie z tyłu do niego kanape, to czy w razie kontroli policji będę miał jakieś nieprzyjemności ? Chodzi mi żeby tak kanapa tylko tam była bez pasów, nie będzie służyła do przewozu osób, poprostu wole mieć kanape niż `ogromną` przestrzeń bagażową.
Czy jeżeli nie będzie ona służyła jako do przewozu osób będzie potrzebna kolejna zmiana w dowodzie ? Wolał bym żeby wszystko obyło się bez zmian, wydziałów komunikacji i innych papierkowych załatwień.

Jeżeli coś nie jasno napisałem lub pomieszałem prosze mnie poprawić.
Przepraszam za powielenie tematu, jest on już w dziale Daihatsu, lecz chyba mało kto zagląda do tego działu z racji tego że tych samochodów jest mało ; )
Rafalek7
Początkujący

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Prawo jazdy: 23 08 2010
Auto: VW GOLF IV

02 Lut 2011, 20:31

ty tam o ile zmieścisz to wstaw narożnik ze skóry ale jaki to ma sens jak nie możesz przewozić więcej jak jednego pasażera.?
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

02 Lut 2011, 22:07

Jest napisane. Wole mieć kanape niż wolną przestrzeń bagażową która nie jest mi potrzebna. Pytanie dotyczyło czy jeżeli wstawie orginalną kanape od Daihatsu, nie będe przewoził na niej osób i nie dokonam zmiany w dowodzie rejestracyjnym to czy w razie kontroli policji będe miał nieprzyjemności, liczyłem na konkretną i rzetelną odpowiedź.
Rafalek7
Początkujący

02 Lut 2011, 22:17

Nikt nie powinien się czepiać jeśli kanapa będzie pusta. :wink: Przecież niektóre pięcioosobowe samochody mają kratkę i są zarejestrowane na 4 osoby i nikt nie wywala z nich części kanapy. Poprostu nie może być w pojeździe więcej osób niż to jest zapisane w DR.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

03 Lut 2011, 21:34

ryba1977 napisał(a):ty tam o ile zmieścisz to wstaw narożnik ze skóry ale jaki to ma sens jak nie możesz przewozić więcej jak jednego pasażera.?

a może autorowi chodzi bardziej o pasażerkę niż pasażera, a wiadomo że czasem ta chce się odprężyć i tylna kanapa sie przyda

wracając do pytania, możesz mieć kanapę, byle nie wozić na niej ludzi i tyle,
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

04 Lut 2011, 10:15

Dzięki za konkretne odpowiedzi.
Teraz zabieram sie za szukanie kanapy orginalnej lub jakiejś która podejdzie pod ten model.
Rafalek7
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
    22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...

05 Lut 2011, 21:48

Rafalek7 napisał(a):czy jeżeli mam samochód zarejestrowany na 2 osoby i wstawie z tyłu do niego
Mozesz ale nie musisz.To zalezy na jak kumatego trafisz policjanta...
Rafalek7 napisał(a):czy jeżeli mam samochód zarejestrowany na 2 osoby i

Liczba miejsc siedzacych musi byc zgodna z DR...

[ Dodano: 5 Luty 2011, 21:53 ]
Ps.Radzę Ci jak będziesz jechał na OBT to kanapę wymontuj...Zalezy tez na jakiego diagnostę trafisz... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

05 Lut 2011, 22:04

Migi60 napisał(a):Liczba miejsc siedzacych musi byc zgodna z DR...

Kolega ma skodę oktavię zarejestrowaną na 4 osoby a miejsc siedzących ma 5.
Mam samochód zarejestrowany na 7 osób a miejsc siedzących mam 5.
W jednym i drugim przypadku nikt nigdy się do nas nie czepiał :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

05 Lut 2011, 22:58

BRODATY napisał(a):Kolega ma skodę oktavię zarejestrowaną na 4 osoby a miejsc siedzących ma 5.

Teoretycznie moze miec 5 miejsc siedzacych ale praktycznie tylko 4 bo powinien zostac zdemontowany 5 pas/biodrowy/.Jak się domyslam Skoda cięzarowa... :wink:
BRODATY napisał(a):W jednym i drugim przypadku nikt nigdy się do nas nie czepiał

No jak sie ma te znajomości :wink: to wiadomo.
BRODATY,-nie powiem ze jestem super upierdliwy ale jak ktos mi wczesniej naruszył strukturę odcisku duzego palca :wink: to juz nie jeden śmigał do domu zakładac siedzonka zeby liczba miejsc siedzacych była zgodna z DR... :!: :!:

[ Dodano: 5 Luty 2011, 23:00 ]
Ps.Oczywiscie lub odwrotnie...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Lut 2011, 01:18

Czyli teoretycznie przy kontroli policji mogą mi kazać zdemontować tylną kanape nawet jeżeli nie będzie ona posiadała pasów bezpieczeństwa ? Zaznaczam że mój samochód zarejestrowany jest na 2 osoby i chciałbym uniknąć wszelkich nieprzyjemności w razie włożenia tejże kanapy do samochodu dlatego też kieruje się z moim pytaniem do Was ; )
Rafalek7
Początkujący

06 Lut 2011, 11:34

Rafalek7 napisał(a):Zaznaczam że mój samochód zarejestrowany jest na 2 osoby

Jezeli taki wpis posiada w DR to niech tak pozostanie....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Lut 2011, 12:15

Migi60 napisał(a):
Rafalek7 napisał(a):Zaznaczam że mój samochód zarejestrowany jest na 2 osoby

Jezeli taki wpis posiada w DR to niech tak pozostanie....

to nie lepiej póść prostszą drogą, jeśli jest możliwość zamontowania siedzeń i pasów zwiększyć ilość miejsc w pojeździe (do ilości fabrycznej)? przecież zmiana w DR nie jest droga ani też problematyczna :wink:

cała reszta przecież zostaje tak samo jak była, czyli ładowności i takie tam :wink:
sam mam autko z kanapą z tyłu które kiedyś było 2 miejscowe (z fabryki wyjechało jako 8 miejscowe) a teraz jest 4ro :mrgreen: wszystko zależy od chęci :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Lut 2011, 12:27

pocieszny napisał(a):wszystko zależy od chęci

W tym właśnie problem....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Lut 2011, 12:44

jedno mnie ostatnio zastanawia na OBT
czekałem sobie sztruclem i patrze na badanie innych aut i zauważyłem że ostatnio większą wagę przykłada sie do pierdół nie związanych z bezpieczeństwem ruchu tylko z dupochroństwem badacza :shock:
było włąśnie o ilości miejsc (VAN z 3 rzędem fabrycznym a w dowodzie 5 miejsc) to był problem ale że sworznie na wahaczach nie istniały i koła prawie odpadające to było ma pan troche luzu przydało by sie wymienić :mrgreen:

tak przy okazji
czy można cofnąć pojazd z badania okresowego za brak rozrusznika?? :mrgreen:
jeśli tak to na jakiej podstawie :?:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Lut 2011, 13:02

pocieszny, -coś Ci powiem.Niestety ale będąc na bieząco co nie co z przepisami/cholernie ułomnymi/zawsze diagnosta jest pierwszy do odstrzału w razie"W".
pocieszny napisał(a):było włąśnie o ilości miejsc (VAN z 3 rzędem fabrycznym a w dowodzie 5 miejsc)

Pamiętasz jeszcze wypadek z ubiegłego roku VW Transportera..... :?: :?:
pocieszny napisał(a):ale że sworznie na wahaczach nie istniały i koła prawie odpadające to było ma pan troche luzu przydało by sie wymienić

Kazdy na to inaczej patrzy i inaczej to widzi.Wiadomo ze jak nie wiadomo o co chodzi to z reguły chodzi o ....
Moze nie powinienem tego pisać ale myślę ze moi chlebodawcy tutaj nie kukaja.Duzo wlaśnie jest takich przypadkow ze jak ja chcę dać dac klientowi"N" a oni lekką ręką podpisuja DR...Ich tlłumaczenie do mnie nie dociera.Klientowi trzeba wytłumaczyć co i jak a on to zrobi.Przeciez klient musi byc zadowolony bo inaczej on tu wiecej nie przyjedzie.A jak nie przyjedzie to nie bedzie $$$$$$ i kółko się zamyka... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP