Tylne łożysko polonez 1.6 GSI

29 Mar 2015, 15:05

Witam ! ostatnio uderzyłem tylnym kołem w krawężnik i zmieniłem felgę na prostą ale i tak koło krzywo się kręci , wydaje mi się że to łożysko i moje pytanie jest takie ; Jak wymienić tylne łożysko w polonezie ?
Kogutek
Nowicjusz

Auto: Polonez
Silnik: 1.6 GSI 84 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2015, 19:06

Nie jest to takie proste. Problemem jest w tym, że łożysko jest zabezpieczone pierścieniem ustalającym zakładanym na półoś. Zazwyczxaj wystarcza podgrzanie go palinikiem, a jak nie to trzeba przeciąć, co też nie jest takie proste, bo trzeba uważać, żeby nie uszkodzić półosi. Wybicie łożyska też okazuje się zazwyczaj nie takie proste. Jak masz palnik, prasę to dasz radę. Tyle, że jak tego nigdy nie robiłeś, to zapewne poświęcisz temu ponad pół dnia i sporo nerwów. A mechanik zrobi to w niecałą godzinkę. Koszt wymiany łożyska to około 100 zł. Samo łożysko to jakieś 25 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Mar 2015, 08:26

temat do zamknięcia . Wymieniłem całą półoś
Kogutek
Nowicjusz

Auto: Polonez
Silnik: 1.6 GSI 84 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...
    Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...