Uaz 469

26 Gru 2014, 14:54

Witam was wszystkich, jestem tu aby poradzić się was co do kupna uaza 469 z silnikiem mercedesa 2.0d, auto jest zadbane gdyż jezdził nim leśniczy pojazd jest mi znany, a moje pytanie brzmi czy to nie jest za słaby silnik do poruszania się po lekiim terenie terenie (to ma być pojazd na sobotnie wypady w teren ), proszę o pilna poradę gdyż jutro muszę dać odp.
fesiopawel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0-11-1985
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: volvo v40
Silnik: 1,9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Gru 2014, 17:56

Kumpel ma uaza 469, wielki fan off roadu. Jak on to zawsze powtarza jeden dzien jazdy, pozniej 2 tyg. grzebania przy samochodzie :mrgreen: Ten samochód wjedzie dosłownie wszędzie o ile się nie popsuje a podobno psuje się często. Gnije też na potęgę. Mając uaza trzeba lubić grzebanie przy samochodzie. Niewątpliwie ma to swój urok.
A może coś troszkę bardziej cywilizowanego? np. łada niva?
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

26 Gru 2014, 18:04

kirin88 napisał(a):A może coś troszkę bardziej cywilizowanego? np. łada niva

Niva też się psuje :)
Ale części są śmiesznie tanie ;)
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

26 Gru 2014, 18:17

słyszałem właśnie opinie o tym ale ten co ja chce kupić ma silnik z mercedesa 123 silnik wiczny, lubie pogrzebać ale znowu nie do przesady, lada nie ma ramy i odpada
fesiopawel
Nowicjusz

26 Gru 2014, 20:55

UAZ nie jest do jazdy tylko do naprawiania... a silnik 2,0d pasuje do niego jak piącha do nosa... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Gru 2014, 22:04

a co tam sie tak psuje
fesiopawel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Odświeżone Audi RS 3 Sportback
    Nowe Audi RS 3 Sportback zajmuje poczesne miejsce wśród sportowych modeli segmentu samochodów kompaktowych oferowanych przez producenta z Ingolstadt. Po światowej premierze Audi RS 3 Limousine na wystawie Paris ...

27 Gru 2014, 10:57

fesiopawel napisał(a):a co tam sie tak psuje

Wszystko to oznacza wszystko... czyli jezeli będziesz jeździł w terenie to zaraz się zacznie problem hebli, łożysk, napędu, zawiasu a do tego 200d raczej nie pozwoli przy tej masie nawet na o drobinę zabawy.
Jak chcesz coś do zabawy i żebyś nie zbankrutował to za 7-8k kupisz seryjnego samuraia którego podstawową bolączką jest rdza no ale do kościoła nim nie będziesz jeździł.
Założysz sobie terenowe opony, wieszaki na resorki powietrze pociągniesz rurką PCV i masz 100razy więcej frajdy niż takim klocem jak uaz :ok:
szybki
Moderator - Tuning

27 Gru 2014, 14:51

pitu pitu :mrgreen:
UAZ jest autem fajnym ale trzeba pamiętać że to auto desantowe, dojechać/porzucić :ok:

po 1 zależy co to za uaz bo modyfikacji fabrycznych było sporo, modyfikacji nie fabrycznych jeszcze więcej,
2.0d z beczko troche słaby (słabszy nawet niż oryginał) więc szału się nie spodziewaj
co do psujnośći, jeśli masz świadomość czym jeździsz i jak to się naprawia znasz cyrylice to nie będzie to taka katorga ;)
jeśli luzy pokasowane nasmarowany tam gdzie należy i zrobiony na dobrych częściach a nie za 5 pln to będziesz zadowolony :ok: ja UAZem byłem na Nordkappie kilkunastu wyjazdach d (jeszcze wtedy) ZSRR, potem Ukraina, Rosja, Rumunia itd :ok: da się jeśli się chce :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Gru 2014, 17:44

Niby pitu pitu tylko zawsze coś ... a jak był samurai to nie było tego cwancyka potrzebnego do wyjechania wsiadałem i jechałem...dla mnie typowe utrudnianie sobie życia gdy się chce czerpać przyjemność z jazdy a nie gadania o jeździe... więc UAZ dla mnie w kategorii frajdy z punktu widzenia kierownika a nie mechanika jest autem wartym tyle ile waży :D tym bardziej że masa + słaby silniczek w terenie nie jest sprzymierzeńcem ...

Zresztą mając kilka lat Gaz 69M można się nauczyć pokory... :D

Co ciekawe jak jeździliśmy w ostry teren to zawsze były problemy z UAZami bo tam nie wjedzie bo za ciężki gdzie indziej nie wjedzie bo reduktor się obsrał a na kołach 50km też nie pojedzie bo hebel działa tylko na jedno koło...

UAZy dawały radę tylko te co były już dawno poprzerabiane a ich właściciele mieli czas się nimi zajmować więc jak włożyłbym tyle kasy co ludzie wkładali w jezdność tych kloców w samuraia to miałbym brykę trochę leveli wyżej niż UAZ... :ok:

Samurai w kategorii taniej zabawy w off road był chyba najtańszą moto zabawką jaką miałem a w dodatku jeździłem nim około 4lata i nigdy nie wróciłem na holu ... a naprawdę miał ostro ten mikrob :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

29 Gru 2014, 09:29

samuraj to quad na 1,5 osoby, główną wadą jest pojemność i moc :wink: bez spycenia w teren ciężki niczym nie pojedziesz :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)