Uaz problem z tylnim mostem

11 Sty 2010, 20:08

witam mam taki problem rozsypał mi się tylni most w uazie a że nie mogę znaleść drugiego za rozsądne pieniądze postanowiłem poszukać od innego auta most nadający się do uaza,i tu jest problem, czy wie ktoś może od czego może się nadawać most tylni do uaza, albo ma ktoś może do sprzedania taki most za rozsądne pieniądze z góry dziękuje
karol
Karol uaz
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

11 Sty 2010, 20:24

Zdaje się że pasuje most od Tarpana.(głowy nie daję ale jak się dowiem to dam znać) Miałem nie dawno taki sam problem. Rozsypało mi się łożysko i kulki roztrzaskały cały atak i obudowę. Polecam warsztat zajmujący się UAZ -ami TARMOT POZNAŃ w internecie powinieneś znaleźć namiary.A jak nie to może znajdę wizytówkę. Goście znają się na rzeczy i nawet przez telefon Ci doradzą.
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

11 Sty 2010, 21:22

Tak samo stało się umie rozsypało się łożysko i wszystko szlak strzelił.czekam na wiadomość
karol
Karol uaz
Nowicjusz

12 Sty 2010, 14:04

most z tarpana ma inny rozstaw inne przełożenie (zależy jaki masz most starego typu czy nowego) ma 2 satelity a nie 4 ale czasem ma blokade
osobiście nie zakładał bym mostu z rolnika ;) ( i co to jest rozsądna cena i co ci się posypało w moście)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Sty 2010, 17:26

Do ,,Pocieszny,,Jak ja obsługuje i jak jeżdżę to moja sprawa mądralo i moje pieniądze.Od podstaw go remontowałem począwszy od ramy,silnika, skrzyni,nadwozie po plandekę i pewnie mógłbym cie jeszcze dużo nauczyć.to jest samochód terenowy i do tego jest wykorzystywany. Zresztą nie będę z durniem dyskutował!!!
karol
Karol uaz
Nowicjusz

12 Sty 2010, 18:15

Karol uaz napisał(a):Do ,,Pocieszny,,Jak ja obsługuje i jak jeżdżę to moja sprawa mądralo i moje pieniądze.Od podstaw go remontowałem począwszy od ramy,silnika, skrzyni,nadwozie po plandekę i pewnie mógłbym cie jeszcze dużo nauczyć.to jest samochód terenowy i do tego jest wykorzystywany. Zresztą nie będę z durniem dyskutował!!!
nie gorączkuj się jak nawet nie wiesz skąd ten cytat :mrgreen: poczytaj, możesz nawet oglądnąć z nim film potem będziesz miał więcej luzu do świata :mrgreen:
a co do dyskusji no cóż nie chcesz dyskutować twoja sprawa ;) tylko czasem popatrz co jest do ciebie napisane a co nie :mrgreen: a jeśli nie chcesz pomocy i nie odpowiadasz nawet na zadane w prosty sposób pytanie to już twoja sprawa, miałem w swoim życiu 4 UAZy 2 GAZy zresztą po jednej sztuce dalej mam :mrgreen:każdy odbudowywałem od podstaw, wiec..cóż :mrgreen:

co do awarji jest dość cz ęsta przy nie skasowanych luzach w moście, kupując nowy most (jeśli będziesz) zwróć uwahę na przełożenia w nim (masz 2 rodzeje przełożeń warto wiedzieć jakie miełeś niezależnie od roku produkcji) wymiana całego mostu jest łatwiejsza warsztatowo naprawa jest bardziej skomplikowana w zależności co uległo uszkodzeniu i moim zdaniem warto reanimować swój stary most niż kupować inny w niewiadomo jakim stanie, i robić reanimacje :nowego: za 2 miesiące,
BTW luzy w mostach (najczęściej też łożyska) sprawdzam raz w roku , luzy kasuje łożyska w większości wymieniam

no :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...

12 Sty 2010, 20:46

Spoko sory Wiem że mój most rozleciał się z powodu luzów miałem to naprawić na wiosnę no ale tak wyszło.Uważam że raczej nie warto go naprawiać ponieważ rozwaliło obydwa łożyska ataku,wycieło tryby na wałku i na kole i przedewszystkim połamało obudowę ,uchwyt podtrzymujący łożysko

[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 20:50 ]
Przełożenie w moim starm moście jest standardowe to znaczy 8/41 a ceny jakie dotychczas usłyszałem za tylni most to około 1 000zł za używany
karol
Karol uaz
Nowicjusz

12 Sty 2010, 23:17

no to nie wiem gdzie szukasz bo średnia cena mostów to około 600-700 pln za sztukę zresztą rozglądnij się może za uszkodzonym w końcu półosie masz dobre w zasadzie tylko kosz i mechanizm masz do wymiany więc może warto zrobić z 2 jeden porządny :wink: przynajmniej będziesz wiedział na czy jeździsz.
przynajmniej ja bym tak zrobił, bo używany i tak musisz rozebrać sprawdzić jak znam życie wymienić łożyska i uszczelniacze skasować luzy na ataku i na koniec poskładać w kupe... więc w sumie na jedno wychodzi a jak kupisz części (nawet używane) to widzisz co kupujesz a za 1000 to dołóż 300 i kup 2 z patrola K260 przestaniesz mieć problem z mostami i do tego dostaniesz w bonusie hamulce tarczowe z przodu (węższe od patrolowych o 4 cm) ale przeżyją twojego UAZa, no chyba że masz ciśnienie na oryginał
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Sty 2010, 18:43

Dzięki za rade zastanowię się nad mostami z patrola to może być dobry pomysł

[ Dodano: Sro Sty 13, 2010 18:51 ]
orginał to on i tak nie jest bo włożyłem sinik dizel od forda scorpiona 2.3
karol
Karol uaz
Nowicjusz

13 Sty 2010, 21:31

Karol uaz napisał(a):orginał to on i tak nie jest bo włożyłem sinik dizel od forda scorpiona 2.3
uuu troche słabawy :wink: no ale przynajmniej nie zjada 30 lirtów wachy :mrgreen:
jak byś szukał z patrola to pamiętaj że K260 a nie K160 (gruszka w tyle K160 jest z boku a nie na środku i przełożenie 4.11 a w K260 4.62 w K260 kule przedniego mostu są cromowane i nie rdzewieją) przy słabym silniczku to ważne
pocieszny
Forumowicz VIP