Ubezpieczalnia nie wypłaca odszkodowania

11 Sty 2015, 20:37

Witam, na samym początku grudnia miałem kolizję, spisałem oświadczenie ze sprawcą i jako poszkodowany zgłosiłem to do TU sprawcy i po 2 dniach przyjechał rzeczoznawca, następnie po około tygodniu dostałem wycenę i od razu wysłałem zgodę i to wszystko jeśli chodzi o mnie, lecz do tej pory nie otrzymałem pieniędzy, a minie nie długo półtora miesiąca. Żadnego odzewu ze strony TU. Ile czasu ubezpieczalnia ma na wypłatę odszkodowania? Ja słyszałem, że miesiąc.
TU to proama.
AndiW124
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A3 1.8 8L Fiat Seicento

12 Sty 2015, 10:45

Zgodnie z ustawą ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacić odszkodowanie w ciągu 30 dni od dnia zgłoszenia szkody. Jednakże jeżeli przy zachowaniu należytej staranności, wyjaśnienie okoliczności zdarzenia oraz wydanie ostatecznej decyzji odnośnie wypłaty należnego odszkodowania z OC sprawcy, nie jest możliwe w zakreślonym 30-dniowym terminie, zakład ubezpieczeń zobowiązany jest do wydania decyzji w sprawie w terminie 14 dni od dnia, kiedy wyjaśnienie ww. okoliczności stało się możliwe, nie później jednak niż w terminie 90 dni od dnia przyjęcia zawiadomienia o szkodzie. Wydanie decyzji w sprawie wypłaty odszkodowania z OC sprawcy może się jednak jeszcze bardziej przedłużyć, kiedy niezbędne do ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń bądź wysokości szkody jest zakończenie postępowania karnego czy cywilnego.
Wszystko znajdziesz w umowie OC, którą zawarłeś z ubezpieczycielem. Poszukaj rozdziału "Wypłata odszkodowania" lub coś w tym rodzaju.
Oprócz tego poprostu zadzwoń do ubezpieczalni i zapytaj skąd to opóźnienie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2015, 19:45

ok, dzięki. Już wszystko jasne :piwo:
AndiW124
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A3 1.8 8L Fiat Seicento

13 Sty 2015, 08:48

No to może napisałbyś o co chodziło i jak się skończyło :?:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Sty 2015, 17:00

Witam,

Jeżeli ubezpieczyciel nie jest w stanie zakończyć postępowania likwidacyjnego w ustawowym terminie 30 dni, jest zobligowany poinformować o tym fakcie poszkodowanego.

Zalecam pismo ponaglające z zastrzeżeniem, że jeżeli ubezpieczyciel nie zajmie stanowiska w trybie pilnym, skieruje Pan skargę do KNF.
Pozdrawiam,
Agnieszka Bieńkuńska
lexassistance
Nowicjusz

Auto: Nissan Qashqai

09 Lut 2015, 15:38

a myślicie, że warto korzystać z takich firm zajmujących się uzyskiwaniem odszkodowania po wypadku?
Ostatnio edytowany przez ArteK, 12 Lut 2015, 13:47, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Usunięta reklama firmy
WitekChudziak
Nowicjusz

Auto: Renault Megane
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Seat Leon - kompaktowy hatchback do miasta
    Najniższym spalaniem może poszczycić się Seat Leon z 1,6-litrowym silnikiem Diesla o mocy 115 KM i pięciobiegową, manualną skrzynią biegów. W mieście wynosi ono 4,6–4,7 l/100 km, w trasie 3,8–4,0 l/100 ...

10 Lut 2015, 11:49

WitekChudziak napisał(a):a myślicie, że warto korzystać z takich firm zajmujących się uzyskiwaniem odszkodowania po wypadku? Np. firma Castellum w Łodzi

Warto, ale na pewno nie z tej firmy o której piszesz. Jedna z najgorszych na rynku (przynajmniej od strony marketingowej) :roll:
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

16 Mar 2015, 11:58

Też uważam, że warto korzystać z usług takich firm ale to już w ostateczności. Ja o odszkodowanie walczę już rok i mam zamiar skonsultować się z [reklama] Z tego co wiem zajmuje się odzyskiwaniem odszkodowań od wielu lat i wie co robić by wygrać sprawę w sądzie. W moim przypadku wszystko przemawia na moją korzyść niestety ubezpieczyciel się uwziął na mnie i twierdzi, ze nic mi się nie należy.
62miko
Nowicjusz

Auto: peugeot