Ubezpieczenia zabytku

15 Mar 2010, 12:42

Witam, jakiś czas temu wpadł mi do głowy pomysł kupienia auta starszego niż 25 lat (konkretnie myślę o MB W126) i zarejestrowanie go na żółte tablice, i tu powstaje moje pytanie, jak towarzystwa ubezpieczeniowe odnoszą się do youngtimerów na żółtych tablicach? jakie są koszta ubezpieczenia takiego auta? ewentualnie od czego zależą (pojemność i rodzaj paliwa wchodzą w grę?)? auto miał by być użytkowane jako auto do codziennej jazdy

z góry dzięki za odpowiedz.
Pawel86
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

15 Mar 2010, 13:44

tak pojemność rodzaj paliwa, ale tak na prawde przy zniżkach rzędu 80% nie ma to znaczenia wielkiego :mrgreen:
dodatkowo nie musisz mieć ciągłości ubezpieczenia, nie musisz wykupywać OC na cały rok
przykładowo masz kabriolet jeździsz nim od czerwca do września i tylko na ten okres kupujesz OC

mam GAZa z dużą benzyną OC za cały rok wychodzi mi rzędu 200-250 PLN
dawniej można było ubezpieczyć mając 25 letnie auto teraz już są większe schody, trzeba mieć żółte tablice a wtedy konserwator zabytków na tobie siedzi, trzeba mieć auto w 98% w oryginale, na oryginalnych częściach (o ile to możliwe) zgody na wyjazd nim za granice i na sprzedaż.... wiadomo jak każde rozwiązanie ma to zwoje zady i walety :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Mar 2010, 21:00

pocieszny napisał(a):tak pojemność rodzaj paliwa, ale tak na prawde przy zniżkach rzędu 80% nie ma to znaczenia wielkiego :mrgreen: ...

... mieć żółte tablice a wtedy konserwator zabytków na tobie siedzi, trzeba mieć auto w 98% w oryginale, na oryginalnych częściach (o ile to możliwe)...

no tak ale te 80% to jak liczysz? chodzi mi dokładnie jakie towarzystwa ubezpieczeniowe respektują żółte tablice i jakie zniżki przysługują ich posiadaczom, (gdyż mając 24 lata, to jeszcze niewiele własnych upustów uskładałem :wink: )

co do 98% oryginalnych części to chyba trochę przesadziłeś, z tego co doczytałem to wymagane jest minimum 75%.
Pawel86
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

15 Mar 2010, 21:36

wszystko zależy od rzeczoznawcy i auta, niekiedy pewne rzeczy przechodzą niekiedy nie,
co do zniżek, różne firmy podchodzą do tego różnie nie ma jednolitych przepisów, jest to dość dowolna rzecz, i oscylują od 50% do nawet 10% zniżki w zależności od samochodu i ubezpieczyciela
tu masz całą procedure jak zrobić żółte tablice
http://www.weteranszos.pl/index.php?s=r ... s&nwsid=25

czasami warto popytać w firmach ubezpieczeniowych niektóre jeszcze pozostawiły sobie taką działkę jak "pojazdy historyczne" czy "weteran szos" i nie musisz mieć żółtych tablic, choć pojazd Historyczny to inna para kaloszy ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Uwaga! Od 1 czerwca 2021 ważne zmiany w przepisach.
    Od 1 czerwca 2021 roku wchodzą dość istotne zmiany w ustawie PoRD. Dotyczą nie tylko kierowców, ale też pieszych. Co się zmiania? Na początek najbardziej kontrowersyjny i pokręcony przepis : 1. pieszy znajdujący się ...