Ubezpieczenie a kara

22 Mar 2017, 17:11

Witam,

3 miesiące temu skończyło się ubezpieczenie na poprzedniego właściciela mojego auta i od tamtej pory nie mam ubezpieczenia. Cena ubezpieczenia jest z kosmosu bo najbidniej to 2700zł (brak zniżek) + kara za jego brak jakieś 4000zł a samochód wart 3000zł i tutaj moje pytanie.

Jak z tego wybrnąć bo chodzę się i głowię i sam nie wierze w to jak oni okradają ludzi. Myślałem żeby spisać fikcyjną umowę na jakiegoś żulika za butelke wódki tylko czy potem mógłbym od niego odkupić na kogoś innego te auto i byłoby bez problemów? czy na kogoś z Ukrainy? Macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję.
starywrobel
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 04 1999
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: bmw e38 l7
Silnik: 5.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

22 Mar 2017, 20:50

Karę za brak OC musisz zapłacić, możesz zwrócić się do UFG o rozłożenie na raty ze względu na ciężką sytuację finansową. Jeżeli sprzedasz samochód i go odkupisz, samochód tak czy inaczej będzie musiał mieć ważne OC, wiec tak czy siak będziesz musiał za nie zapłacić.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

22 Mar 2017, 22:22

Czytasz kolego to na co odpowiadasz? ja pytałem o pomysły użytkowników na ominięcie tego gówna a nie Ty mi piszesz, żebym kare na raty rozłożył.

Po odkupieniu oczywiście musiałbym opłacić ubezpieczenie i wyobraź sobie, że bym chciał tylko, że gdybym spisał umowe na przysłowiego "żula" a potem na kogoś innego te auto odkupił to kara by była na niego a ja bez przypału bym sobie go wtedy ubezpieczył.

Jakieś sugestie, ktoś? coś? pytam powaznych ludzi a nie Jacków co mi powiedzą żebym kare płacił dla pisowców
starywrobel
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 04 1999
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: bmw e38 l7
Silnik: 5.4
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2017, 21:46

Jak kupiłeś auto jakiś czas temu, 3 miesiące temu skończyło się ubezpieczenie i auto nada jest twoje, to nic nie zrobisz - poprzedni właściciel napewno pokazał umowę KP ubezpieczycielowi. A musiał pokazać, bo na podstawie tej umowy ubezpieczenie przechopdzi na ciebie, a on ma podstawę, że auto jest sprzedane, nie jest już jego i nie musi on opłacać polisy OC. Tak więc ubezpieczyciel i UFG mają twoje dane i mają wiedzę, że auto jest twoje. Nawet jak nie przerejestrowałeś tego auta na siebie w WK, to UFG i ubezpieczyciel wiedzą, że auto jest twoje. I nawet jakbyś teraz sprzedał auto obojętnie komu, to będziesz musiał zapłacić OC za ten okres, przez który auto było twoje wg umowy plus oczywiście karę. I nic nie wykombinujesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

23 Mar 2017, 22:18

starywrobel napisał(a): że gdybym spisał umowe na przysłowiego "żula"
Mogłeś to zrobić trzy miesiące temu . Przespałeś sprawę .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

24 Mar 2017, 10:07

starywrobel napisał(a):Czytasz kolego to na co odpowiadasz? ja pytałem o pomysły użytkowników na ominięcie tego gówna a nie Ty mi piszesz, żebym kare na raty rozłożył.

Czytam dokładnie to na co odpowiadam. Dałam jedyną możliwą radę w Twojej sytuacji. Nie ma opcji, żeby uniknąć kary z UFG.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

24 Mar 2017, 11:11

Zdjęcie

To żart? Taki samochód i 2700zł na ubezpieczenie to dużo?
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi