Ubezpieczenie a współwłaściciel.

03 Lut 2014, 17:28

Witam. Tydzień temu Kupiłem samochód. Mam 20 lat i kończy mi się ubezpieczenie.Nie rejestrowałem jeszcze tego samochodu. Agenci w ubezpieczalni krzykneli sobie za ubezpieczenie w firmie MTU 1100 zł. Nie posiadam żadnych zniżek. Posiadam prawo jazdy od 2 lat.
Tata zaoferował mi aby stał się współwłaścicielem samochodu. Posiada 65% zniżki.
Jak to wygląda ?
Wpisując go jako współwłaściciela będę miał te 65% zniżki ?
Co w razie kolizji ?
Będzie miał jakieś zwyżki w związku z taką kolizja ?
Czy wystarczy aby tata stał sie współwłaścicielem czy musi być właścicielem?
Proszę o wyrozumiałość , jestem młodym kierowcą i niezbyt znam zasady funkcjonowania ubezpieczeń.
Proszę o informacje.
Pozdrawiam
Barteeko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 06 1994
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lut 2014, 17:37

Barteeko napisał(a):Wpisując go jako współwłaściciela będę miał te 65% zniżki ?

Tak..
Barteeko napisał(a):Co w razie kolizji ?
Będzie miał jakieś zwyżki w związku z taką kolizja ?

Mozliwe, zależy od TU i od wysokości "strat" .. Czasem jednak warto dolożyć do składki 10% niż wypłacać komuś za szkodę..
Barteeko napisał(a):Czy wystarczy aby tata stał sie współwłaścicielem

Tak, piszesz darowizne(druki sa gotowe na necie) i idziecie razem do WK..
Barteeko napisał(a): niezbyt znam zasady funkcjonowania ubezpieczeń.

My też nie wiemy wszystkiego..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

03 Lut 2014, 20:16

Owszem będziesz miał znizkę .Tylko ze względu ma młody wiek musisz się liczyc ze zwyzką.Ile-tego nie wiem.Musisz popytac w FU.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

03 Lut 2014, 21:16

silvo44 napisał(a):Tak..
Nie wydaje mi się że będzie to oczywiste.Z tego co mi tłumaczono w pewnej FU to jego zniżki plus Twój brak zniżek lub zwyżki za wiek dzielone na pół.Może wyjść z wyliczeń np. ze 30 procent. Więc :
Migi60 napisał(a):Musisz popytac w FU.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

04 Lut 2014, 16:11

bonifacy napisał(a):jego zniżki plus Twój brak zniżek lub zwyżki za wiek dzielone na pół

qrde, ale algorytm..
Jednym ze sposobów aby sie dowiedzieć jaka bedzie skladka jest wypełnienie formularza..
Jakie OC
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lut 2014, 23:25

silvo44 napisał(a):qrde, ale algorytm..

No jakiś tam ....... :D
silvo44 napisał(a):Jednym ze sposobów aby sie dowiedzieć jaka bedzie skladka jest wypełnienie formularza..
Jakie OC

No przeszedłem ścieżkę(z ciekawości) i wyszło mi że z młodym najtaniej wyszło 408 , bez niego 257 złociszy. Jedynie Link4 utrzymał cenę. To tak pobieżnie .....bez dokładnej analizy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...

14 Lut 2014, 18:06

Mam pytanie trochę z innej beczki. Niedługo skończe kurs i chciałbym kupic samochód. Mam juz nawet jeden na oku. Polo II, od znajomeg, starszego pana. Zadbany- ma syna mechanika, dobrego. Pierwszy własciciel w Polsce (10 lat). Oryginalny przebieg 280 tys. Chciałby za niego lekko ponad 1000 zl. Ale to sprawa drugorzędna. Pytanie co do ubezpieczenia. Jezeli bym go kupil i wziąl go na wspólwlasnosc z mamą to mialbym jakies znizki? Albo chociaz miej tych zwyzek? Bo u mnie liczy sie kazdy grosz. Musze dodac, ze mam 20 lat, a mama nie ma prawa jazdy, wiec nigdy nie miala zadnych znizek. Ale chociaz za wiek. Wiec jak to by wygladalo?
bart1500
Początkujący

Auto: Nie mam

15 Lut 2014, 06:32

bart1500 napisał(a): jak to by wygladalo?

Nijak..
Niestety, mama w Twoim przypadku nie pomoże nic.. Poszukaj kogoś zaufanego co zgodzi się dopisać do DR a ma max zniżki.. Tylko wtedy ma taka operacja sens..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Lut 2014, 22:00

No niestety pomóc może tylko ktoś kto ma prawo jazdy. Niekoniecznie musi jeździć, ale bez prawka zniżek nie będzie. Dla nowych kierowców jest kilka towarzystw, które mają dobre oferty.
Ostatnio edytowany przez silvo44, 19 Lut 2014, 12:07, edytowano w sumie 1 raz
Powód: usunąłem reklamę
SeenCar
Nowicjusz

Auto: Citroen C4

19 Lut 2014, 11:15

Też nie jestem jakimś ekspertem od ubezpieczeń tak jak Ty, ale swoje ubezpieczenia-samochodowe]ubezpieczenia samochodowe ogarniałem w generali i mi ze wszystkim pomogli, i dostałem wszystko jasno czarne na białym rozpisane. No i warto dodać, że zniżkę jakąś małą też dali, mimo podobnego wieku do Twojego :D
Ostatnio edytowany przez silvo44, 19 Lut 2014, 12:07, edytowano w sumie 1 raz
Powód: usunąłem reklamę
Ludwig1975
Obserwowany

Auto: nie mam

24 Mar 2014, 14:30

W kwestii współwłasności i zniżek - wszystko zależy od towarzystwa, raczej przyjmuje się zniżki tej osoby, która je ma albo ma największe, niekoniecznie "po połowie".

Trzeba jednak pamiętać, że w razie szkody (z twojej winy lub ogólnie kierującego twoim autem) to obciążeni szkodą będą wszyscy współwłaściciele "solidarnie", a szkodowość będzie widoczna w bazie UFG (do której mają dostęp wszyscy ubezpieczyciele).

Jeśli nie masz takiej osoby albo chcesz mieć polisę tylko na siebie, to najlepiej znaleźć ofertę dla młodych kierowców - jest kilka możliwości.
krzych87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1987
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI 115
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004