REKLAMA
Cześć
w niedługim czasie kupuje samochodzik sprowadzony z zagranicy, a konkretnie z Belgii lub Holandii
jako, że nie posiadam żadnych zniżek na ubezpieczenie ani żadna osoba z mojej najbliższej rodziny postanowiłem poprosić o pomoc wujka, który ma 60% zniżek w PZU, aby ubezpieczył ze mną samochód na współwłasność, odparł na to, że nie ma problemu jeśli tak można, dlatego mam kilka pytań:
1 - czy mogę ubezpieczyć samochód z wujkiem (jesteśmy z innych miast, a także województw - samochód chciałbym zarejestrować u siebie)?
2 - jeśli tak, jak ma wyglądać umowa, kto musi być pierwszy na umowie, aby zniżki były akceptowane?
3 - czy umowa kupna-sprzedaży samochodu musi być też na nas dwóch czy tylko na mnie?
4 - nie mam 25lat, prawo jazdy kilka miesięcy i gdy zrobię kolizję tfu tfu tfu a ubezpieczę się w innym Towarzystwie Ubezpieczeniowym niż obecnie w którym jest krewny, wujek nie straci zniżek?
5 - jak wogóle wygląda ściągnięcie samochodu z zagranicy, choć mam znajomego który tym się trudni nie wiem czy on wyłapuje oferty, kupuje samochód a następnie znosi swoją własność na rzecz przyszłego odbiorcy?
6 - czy da się obejść 2% podatek od zakupu?
7 - jakie TU byłoby dla mnie najlepsze pod względem pewność/cena/jakość
nie znam się na za bardzo na tych sprawach i jeśli pytania są tendencyjne proszę się nie denerwować
i z góry dziękuje za rzetelne odpowiedzi