Ubezpieczenie, a współwłaśność - zasady

22 Paź 2010, 18:38

Cześć
w niedługim czasie kupuje samochodzik sprowadzony z zagranicy, a konkretnie z Belgii lub Holandii
jako, że nie posiadam żadnych zniżek na ubezpieczenie ani żadna osoba z mojej najbliższej rodziny postanowiłem poprosić o pomoc wujka, który ma 60% zniżek w PZU, aby ubezpieczył ze mną samochód na współwłasność, odparł na to, że nie ma problemu jeśli tak można, dlatego mam kilka pytań:

1 - czy mogę ubezpieczyć samochód z wujkiem (jesteśmy z innych miast, a także województw - samochód chciałbym zarejestrować u siebie)?
2 - jeśli tak, jak ma wyglądać umowa, kto musi być pierwszy na umowie, aby zniżki były akceptowane?
3 - czy umowa kupna-sprzedaży samochodu musi być też na nas dwóch czy tylko na mnie?
4 - nie mam 25lat, prawo jazdy kilka miesięcy i gdy zrobię kolizję tfu tfu tfu a ubezpieczę się w innym Towarzystwie Ubezpieczeniowym niż obecnie w którym jest krewny, wujek nie straci zniżek?
5 - jak wogóle wygląda ściągnięcie samochodu z zagranicy, choć mam znajomego który tym się trudni nie wiem czy on wyłapuje oferty, kupuje samochód a następnie znosi swoją własność na rzecz przyszłego odbiorcy?
6 - czy da się obejść 2% podatek od zakupu?
7 - jakie TU byłoby dla mnie najlepsze pod względem pewność/cena/jakość

nie znam się na za bardzo na tych sprawach i jeśli pytania są tendencyjne proszę się nie denerwować :-)
i z góry dziękuje za rzetelne odpowiedzi
Ghost Writer
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

22 Paź 2010, 19:33

Ghost Writer napisał(a):3 - czy umowa kupna-sprzedaży samochodu musi być też na nas dwóch czy tylko na mnie?

Odpowiadam Ci na te pytania do których jestem pewny.
Umowa k-s musi byc na 2 osoby...
Ghost Writer napisał(a):5 - jak wogóle wygląda ściągnięcie samochodu z zagranicy, choć mam znajomego który tym się trudni nie wiem czy on wyłapuje oferty, kupuje samochód a następnie znosi swoją własność na rzecz przyszłego odbiorcy?

To będzie zalezało od Ciebie jak Ty będziesz chciał.Ale podejrzewam jezeli koles trudni sie zawodowo/handlarz... :?: :?: /to on będzie wolal kupic samochod bespośrednio na Ciebie...
Ghost Writer napisał(a):6 - czy da się obejść 2% podatek od zakupu?

W tym przypadku nie masz zadnych szans w jaki sposób byś tego samochodu nie kupował...to i tak US musisz odwiedzić.No chyba ze masz "wujka,ciocię itd/w Belgii lub Holandii i dostaniesz darowiznę... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Paź 2010, 22:01

Ghost Writer napisał(a):2 - jeśli tak, jak ma wyglądać umowa, kto musi być pierwszy na umowie, aby zniżki były akceptowane?

Oczywiście twój wujek musi być pierwszy.
Ghost Writer napisał(a):1 - czy mogę ubezpieczyć samochód z wujkiem (jesteśmy z innych miast, a także województw - samochód chciałbym zarejestrować u siebie)?

Musisz go zarejestrować w miejscu zamieszkania wujka a ciebie można dopisać jako współwłaściciela bez problemu.
Ghost Writer napisał(a):nie mam 25lat, prawo jazdy kilka miesięcy i gdy zrobię kolizję tfu tfu tfu a ubezpieczę się w innym Towarzystwie Ubezpieczeniowym niż obecnie w którym jest krewny, wujek nie straci zniżek?

To jest tak - pomimo, że ubezpieczysz samochód na wujka który ma 60% znizki a ty widniejesz w dowodzie rejestracyjnym to automatycznie płacisz + 50% wzwyżki za twój wiek (mój szef jest w podobnej sytuacji).
Jesli chodzi o kolizje to wujkowi potrącą zniżki tylko w danej ubezpieczalni np PZU ale weź pod uwage, że jeśli inna ubezpieczalnia się tego dopatrzy to sprawa jasna.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

23 Paź 2010, 12:35

Ok, ale czy rejestrujac auto w Wawie będe mógł na stałe poruszać sie nim po moim mieście? I jeszcze czy zniżki wujka przejda na mnie np po roku czy zarabiam sam na siebie?

[ Dodano: 23 Październik 2010, 12:39 ]
Aha i czy nie będe mieć problemów w urzedach że zarejestrowany jest w Wawie na tablicach W..?
Ghost Writer
Nowicjusz

23 Paź 2010, 12:39

Ghost Writer napisał(a):ale czy rejestrujac auto w Wawie będe mógł na stałe poruszać sie nim po moim mieście?

Wszędzie gdzie tylko sobie zazyczysz... :mrgreen:
Ghost Writer napisał(a): I jeszcze czy zniżki wujka przejda na mnie np po roku czy zarabiam sam na siebie?

Na znizki musisz sam zarobić będąc współwłascicielem samochodu....Ile i po ilu latach tego dokladnie nie wiem więc nie piszę.. :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

23 Paź 2010, 12:55

Jeśli nie spiszesz umowy na 2 osoby - wtedy musisz robić darowiznę 50 % wartosci auta. Wiec lepiej jakby co od razu spisać umowę na 2 osoby ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

25 Paź 2010, 23:06

tu możesz pobrać umowę na dwóch kupujących
[link wygasł]

tu możesz pobrać umowę darowizny
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

26 Paź 2010, 12:04

jesli chodzi o znizki to z tego wzgledu ze nie masz ukonczonych 25 lat zapłacicie z wujkiem tylko 10 procent mniej od sumy podstawowej ponewaz twój wujek ma zniszke 60 procent ale ty masz zwyszke 50 procent czyli zostaje wam 10 proc znizki. jesli chodzi o przechodzenie znizek wujka na ciebie to jest cos takiego ale nie wiem po jakim czasie chyba 3 lata...ale to tez napewno ni tylee co ma twój wujek. jak uowa by była tylko na twojego wujka wtedy cale zniszki byłyby uznane...
ANETKA 22
Nowicjusz

Miejscowość: biskupiec

18 Lis 2010, 13:33

Znalazłam takie info, ze PZU premiuje tych, którzy samodzielnie zapracowali na swoją zniżkę za bezszkodowość, dlatego niejeden młody kierowca, który martwi się, że nie nabył jeszcze maksymalnej zniżki, będzie pozytywnie zaskoczony zaproponowaną przez PZU ceną ubezpieczenia.
gabii
Nowicjusz

Miejscowość: Podlaskie