Ubezpieczenie a wypowiedzenie umowy przez poprzedniego właściciela

22 Cze 2017, 12:28

Cześć.
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia oc. Kupiłem wczoraj auto, wiem że na rejestracje mam 30 dni od zakupu, podatek 2% chyba do 14 dni można zapłacić chyba, że sie myle. Chodzi mi jednak o oc, właściciel mówił, że wypowie ubezpieczenie w poniedziałek i żebym ogarnął do tego czasu swoje oc. Czytam na internecie, że właściciel auta może tylko takie ubezpieczenie wypowiedzieć więc gościu nie ogarnął i mam jego ubezpieczenie do końca ? Jak źle wyczytałem i wypowie tą umowe w poniedziałek to ile mam czasu, żeby wykupić swoje oc ?
share1231
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Cze 2017, 12:34

Na zalatwienie wszystkiego masz 30 dni. Nawet jezeli sprzedajacy wymowi ubezpieczenie w poniedzialek to od dnia zakupu jestes chroniony jego polisą przez 30 dni. Jezeli tablice rej zostaja z tym samym nr to idz odrazu i wykup sobie swoje oc poniewaz moze byc kosmiczna doplata po rekalkulacji jezeli nie masz znizek.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Cze 2017, 12:47

Tablice beda inne na pewno, mieszkam w innym mieście niż poprzedni właściciel. Czyli co jak on wypowie ubezpieczenie w poniedziałek to za pozostałe dni, które zostaną z tej puli 30 bede musiał zapłacić dopłate dla ubezpieczyciela jeżeli swojego oc nie załatwie do poniedziałku ?
share1231
Nowicjusz

22 Cze 2017, 13:37

share1231 napisał(a):Czyli co jak on wypowie ubezpieczenie w poniedziałek to za pozostałe dni, które zostaną z tej puli 30 bede musiał zapłacić dopłate dla ubezpieczyciela jeżeli swojego oc nie załatwie do poniedziałku ?
jezeli on np mial 60% znizek a ty ich nie masz to jakos to tam przeliczął po swojemu ze bedziesz musial kilka zlotych zaplacic od dnia zakupy do dnia Twojej rezygnacji i ich ubezpieczenia. Najbezpieczniej bedzie jak najszybciej przerejestrowac auto i odrazu pojsc wykupic nowe oc na siebie na swoich warunkach
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Cze 2017, 14:19

Rozumiem. Czyli jeżeli pójde ogarnąć wszystko w poniedziałek bo muszę pojechać do miasta, w którym jestem zameldowany to przed samym wykupieniem ubezpieczenia jeszcze ja bede musiał wypowiedzieć umowe ubezpieczalni mimo, ze poprzedni wlasciciel tez to zrobi ?
share1231
Nowicjusz

22 Cze 2017, 14:24

Juz na miejscu agent Ci powie ale wydaje mi sie ze z automatu juz nie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika