Ubezpieczenie a zmiana wlasciciela

19 Mar 2011, 07:32

kupilem samochod od dziadka, przerejestrowalem i teraz pytanie ubezpieczenie jest oplacone czy jezeli bede chcial pozostac u tego samego ubezpieczyciela to bede musial cos doplacac czy dopiero wtedy jak ubezpieczenie wykupione sie skonczy ?nie mam zadnych znizek
android01
Nowicjusz

Miejscowość: białystok

19 Mar 2011, 08:02

android01 napisał(a):kupilem samochod od dziadka, przerejestrowalem i teraz pytanie ubezpieczenie jest oplacone czy jezeli bede chcial pozostac u tego samego ubezpieczyciela to bede musial cos doplacac czy dopiero wtedy jak ubezpieczenie wykupione sie skonczy ?nie mam zadnych znizek

Jeżeli samochód jest teraz tylko Twoją własnością, a nie współwłasnością Twoją i dziadka, to będziesz musiał dopłacić różnicę na zniżkach. Dziadek pewnie ma 60% zniżek, Ty nie dość, że żadnych zniżek nie masz, to pewnie masz jeszcze zwyżki za wiek (bo przypuszczam, że 25 lat jeszcze nie masz).

Właściwie to bardziej korzystnie by było gdyby dziadek sprzedał Ci 50% auta (przynajmniej oficjalnie), wtedy na ten samochód miałbyś zniżki dziadka i nic byś nie dopłacał (albo dopłacił symboliczną kwotę).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Mar 2011, 11:38

numery rejestracyjne dalej mam te same, obecnie mam dowod tymczasowy, nie widzi mi sie wykupywac w ten sposob ubezpieczenie, ja chce ten samochod jak najszybciej sprzedac. Czy otrzymam juz normalny dowod bez pokazywania ze mam na siebie ubezpieczenie ?
android01
Nowicjusz

19 Mar 2011, 15:37

Dishman napisał(a):Jeżeli samochód jest teraz tylko Twoją własnością, a nie współwłasnością Twoją i dziadka, to będziesz musiał dopłacić różnicę na zniżkach.

Niekoniecznie. Miałem taką sytuację i nic nie musiałem dopłacać. Rekalkulacja nie jest obowiązkowa.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

19 Mar 2011, 18:04

no wlasnie mialem tez kiedys taka sytuacje, nie musialem nic doplacac mimo ze osoba na ktora bylo wczesniej auto ubezpieczone miala sporo znizki...nie wiem moze to indywidualna sprawa u kazdego ubezpieczyciela, bo obecnie jak bylem w compensie to mi napomkneli cos o wyrownaniu...
android01
Nowicjusz