Ubezpieczenie assistance dla auta powyżej 15lat

26 Kwi 2022, 18:59

Witam wszystkich.

Chciałem Was zapytać o ubezpieczenie assistance dla auta powyżej 15lat.
Wiem, że niektóre z pytań mogą się wydawać banalne ale to dlatego że ubezpieczalnie lubią mieć masę cwanych kruczków, którymi się zabezpieczają i można się o nich dowiedzieć (doświadczyć) dopiero gdy z nich korzysta.
W reklamach wszystko wygląda cukierkowo dlatego chciałem zapytać doświadczonych o następujące rzeczy:
Jak to wygląda w praktyce, czy są jakieś problemy przy ubezpieczeniu?
Czy trzeba spełnić jakieś określone warunki, których nie trzeba spełniać gdy auto ma poniżej 15lat?
Czy w przypadku takich ubezpieczeń nie można ubezpieczyć każdego sprawnego auta? Mam na myśli że Nissana 20letniego można ubezpieczyć bez problemu ale Fiata to już nie, bo ubezpieczyciele nie lubią wybranych aut w takim wypadku.
Czy można takie ubezpieczenie wykupywać co roku i jest ono np. droższe z czasem bo wiek auta rośnie?
Co gdy auto się zepsuje, a w środku jest 5 osób, czy zapewniony jest transport wszystkim pasażerom?
Jakie firmy polecacie do takiego ubezpieczenia?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
taki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 10 2014
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: nie mam

27 Kwi 2022, 07:01

Ja mam ubezpieczenie w Generali bodajże 123zł na rok i mam holowanie na skutek awarii.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

27 Kwi 2022, 08:57

Miro12 napisał(a):bodajże 123zł na rok
Za sam Assistance?

@taki ubezpieczyciele często nie chcą też ubezpieczać AC od samochodów starszych niż 12-15 lat i to wszystko zależy od ich regulaminu itd. W przypadku assistance jest ono niezależne i spokojnie powinna być możliwość wykupienia go za odpowiednią kwotą do samego OC. Jednak tu też są pewne ograniczenia bo im starsze auto to potencjalnie większe prawdopodobieństwo usterki i korzystania z takiego ubezpieczenia, dlatego też nie chętnie dają takie pakiety.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Kwi 2022, 12:44

Ja mam w PZU i płacę za assistance ( w PZU nazywa się to pomoc w drodze ) wersja super 207 zł. W tym jest holowanie w razie awarii na warsztat ( 2 razy na rok ), po holowaniu auto zastępcze na czas naprawy ( oni przywożą ja odwożę, albo odwrotnie, przy czym można się dogadać i oni auto i przywożą i zawożą ), hotel na czas naprawy, jak zabraknie paliwa, to przyjeżdżają i przywożą ( za paliwo się płaci oczywiście ), jak się spali żarówka to przyjeżdżają i wymieniają lub zawożą na warsztat, gdzie mechanik wymienia ( płaci się za żarówkę ), brak limitu holowania, holowanie na warsztat nawet z domu (awaria bez limitu km od miejsca zamieszkania ) i jeszcze kilka innych opcji. Na pewno nie ma limitu wieku auta, nie wiem jak z markami. Ja mam Jeepa WJ z 2000 roku, dwa Peugeoty, Opla Vectra C, Alfa Romeo. Oczywiście koszty są różne w zależności od auta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Kwi 2022, 20:02

Tak, assistance + auto zastępcze.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda w klapkach lub boso - to niebezpieczne!
    Zwłaszcza latem zdarza się, że kierowcy prowadzą samochód w nieodpowiednim obuwiu, takim jak klapki czy sandały na koturnie, a czasem nawet próbują obsługiwać pedały gazu czy hamulca bosymi stopami. Grozi to ...
    Cadillac Eldorado Convertible
    Eldorado w niczym nie przypomina typowych, sportowych kabrioletów rodem z Europy. Trudno nazwać go smukłym, a na dodatek jest ogromny – w zależności od generacji jego długość przekraczała nawet 5,7 m! Równie ...