Znizki nabyte ( obecnie wszystkie OC i AC?KR) przepadają po 2 latach "nieposiadania" pojazdu.
Jesli polonez został sprzedany 7/8 lat temu, to z tych znizek nie daje się skorzystać, ponieważ uszczelniony system przepływu infromacji o klientach pomiędzy Ubezpieczeniowym Funduszem Gwarancyjnym i wszystkimi działającymi na polskim rynku ubezpieczycielami zwyczajnie negatywnie zweryfikuje oświadczenie klientów składane na potrzeby zawarcia obecnie nowego ubezpieczenia.
Odradzam więc - bo po zawarciu umowy ubezpieczenie, w niedługim czaie ubezpieczyciel wystawi dokument zobowiązujący do dopłaty ( niemałej) składki - ma takie prawo zgodnie z ustawą o ubezpieczeniech komunikacyjnych.
W tej sytucji doradzam nabyć auto na współwłasność z kolegą, koleżnaką lub kimś z rodziny, kto najlepiej jak ma 1 samochód, albo wcale nie ma na siebie zarejestrowanego pojazdu - lecz ma jego mąż lub żona.
Wtedy kandydat na Twojego współwłasciciela na podsatawie istniejącej współwłasności majątkowej ma prawo do pełnych zniżek współmałżonka - i dokumentuje je aktualną polisą wystawiona na współmałżonka.
Najlepiej jest jak kandydat na współwłasciciela noszą to samo nazwisko i posiadaja ten sam adres - nie budzi wówczas żadnych komplikacji przenoszenie pomiędzy nimi zniżek - i większość ubezpieczycieli przyjmuje je bez mrugniecia okiem.
Jeśli na zakupionym wspólnie z taka osobą pojeździe wystapi z twojej winy szkoda, to w praktyce nie przenosi sie ona na auto współmałżonka Twojego współwłasciciela - bo w pytaniach ubezpiecvzycieli zadawanych przy zawieraniu polisy obecnie nie ma pytań dotyczących osoby i szkód współmałżonków.
Jesli współwłaścicielm zostani ktoś znajomy posiadający obecnie swoje auto, to twoja szkoda zadziała na jego znizki tak samo jak we wcześniejszej podpowiedzi odnośnie ojaca.
Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć "dawcę" zniżek.
Jeśli nie to zanim kupisz auto sprawdź w rankomacie lub innej porównywarce gdzie jest najtańsza składka dla Ciebie samego - bez współwłaściciela.
- W porównywarce nie ma co prawda wszystkich firm - warto więc jeszcze sprawdzić HESTIĘ i
PZU - bo oni zdaje się reklamują ofertę dla młodych kierowców.
( jakby co, to w Hestii mogę 'RZETELNBIE" wyliczyć po przesłaniu do mnie mailem ( w wiadomości prywatnej) Twoich dznych ( PESEL, KOD POCZTOWY) i danych auta ( WSZYSTKIE MOŻLIWE JAKIe ZNASZ ) .
mam nadzieję, że skorzystasz z powyższych wyjaśnień i dasz radę z tym tematem
pozdrawiam