Ubezpieczenie co i jak, Pilne

08 Sie 2013, 15:48

Witam, przepraszam że piszę ten temat, pewnie jest ich dużo ale nie do końca wszystko rozumiem. Jestem młodym kierowcą i jutro kupuję pierwszy samochód i chcę aby ojca zniżki pracowały na moje i tu pojawia się pierwsze pytanie:

- Czy mój ojciec musi być właścicielem pojazdu czy mogę to być nim ja a on współwłaścicielem. (tak aby jego zniżki były ważne)

- Czy na umowie K/S ze współwłaścicielem mój ojciec musi być pierwszy wpisany ? (praktycznie odnosi się to do pierwszego pytania)

- Czy jak spowoduje wypadek to ojciec traci zniżki 60%?

Przepraszam że tak chaotycznie pisane ale jestem w stresie. Za każdą odp serdecznie dziękuje.
mati7932
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2013
Auto: Opel
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

08 Sie 2013, 20:38

Żeby skorzystać ze zniżek za bezszkodowość innej osoby musi być ona wpisana do dowodu rejestracyjnego jako współwłaściciel.

Zasadniczo dla uwzględniania zniżek OC i AC/KR nie m żadnego znaczenia kto jest na którym miejscu wpisany w dowodzie rejestracyjnym.

Na ogół w podobnych przypadkach jak w zapytaniu tego wątku na pierwszym miejscu wpisywany jest faktyczny ( młody) właściciel uzytkujący pojazd, a na drugim miejscu ( współwłaściciel) osoba posiadająca zniżki.

Kupując auto trzeba dopilnować aby w umowie kupna ( cywilnoprawna lub faktura) nabywcami byli obydwaj współwłasciciele, którzy na tej właśnie podstawiebędą figurować w dowodzie rejestracyjnym ( młody nabywca i osoba ze zniżkami).

Jeśli nabywany pojazd posiadał przed nabyciem polisę OC, to przechodzi ona na nabywców.
Jeśli nabywany pojazd nie posiadał przed nabyciem polisy OC, to należy ją wykupić najpóźniej w tym samym dniu, w którym dokonywana jest rejestracja pojazdu w wydziale komunikacji.

Kupując OC warto rozejrzeć się za ofertą najmniej restrykcyjną dla osób młodych i nie posiadających znizek.

pozdrawiam :)
STOKROTA
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 09 1995
Auto: mitsubishi carisma

09 Sie 2013, 16:00

Dziękuję za odpowiedz, czyli ojciec ze zniżkami ma być współwłaścicielem.

Nie dowiedziałem się jeszcze czy jak spowoduje wypadek jak (właściciel) to ojciec (współwłaściciel ze zniżkami) traci zniżki ?
mati7932
Nowicjusz

09 Sie 2013, 17:33

niestety ojciec tez traci zniżki

...ale na szczęście nie całe

- na ogół taryfy ubezpieczycieli w kolejnym roku zmniejszaja znizkę za bezszkodowość o 20 %

czyli jak było -60%, to na kolejny rok jest -40%

a w niektórych strata tylko 10% np. w Hestii - klasa szkodowości klienta zmienia się z -60% na -50

_______
po szkodzie, jak przychodzi termin wznowienia polisy trzeba troche wcześniej rozejrzeć za kalkulacją składki w różnych firmach - no i oczywiście wybrać najtańszą.

STOKROTA
Nowicjusz

09 Sie 2013, 23:11

Jeszcze raz dziękuje za pomoc, prawdopodobnie uratowałem ojca od straty zniżek z 4 aut.
Jak mu o tym powiedziałem to się zniechęcił, wcale się nie dziwie. Zaproponował mi inne rozwiązanie, mianowicie:

- Moja mam miała ubezpieczenie poloneza do 2002.2003r (około 7/8 lat) i prawdopodobnie miała zniżki na ubezpieczeniu. (Nie miała i nadal nie ma prawa jazy!!) i moje pytanie to: Czy jak wezmę mamę na współwłaściciela to dostanie stare zniżki ? Nie mówię tu o 60% ale o 50/40. ? Wiem o tym że może się udać i zostanie przekazane jej obecne ubezpieczenie i nie będzie miała re kalkulacji, a co dalej gdy się skończy ubezpieczenie ?
mati7932
Nowicjusz

10 Sie 2013, 08:47

Znizki nabyte ( obecnie wszystkie OC i AC?KR) przepadają po 2 latach "nieposiadania" pojazdu.

Jesli polonez został sprzedany 7/8 lat temu, to z tych znizek nie daje się skorzystać, ponieważ uszczelniony system przepływu infromacji o klientach pomiędzy Ubezpieczeniowym Funduszem Gwarancyjnym i wszystkimi działającymi na polskim rynku ubezpieczycielami zwyczajnie negatywnie zweryfikuje oświadczenie klientów składane na potrzeby zawarcia obecnie nowego ubezpieczenia.
Odradzam więc - bo po zawarciu umowy ubezpieczenie, w niedługim czaie ubezpieczyciel wystawi dokument zobowiązujący do dopłaty ( niemałej) składki - ma takie prawo zgodnie z ustawą o ubezpieczeniech komunikacyjnych.

W tej sytucji doradzam nabyć auto na współwłasność z kolegą, koleżnaką lub kimś z rodziny, kto najlepiej jak ma 1 samochód, albo wcale nie ma na siebie zarejestrowanego pojazdu - lecz ma jego mąż lub żona.

Wtedy kandydat na Twojego współwłasciciela na podsatawie istniejącej współwłasności majątkowej ma prawo do pełnych zniżek współmałżonka - i dokumentuje je aktualną polisą wystawiona na współmałżonka.
Najlepiej jest jak kandydat na współwłasciciela noszą to samo nazwisko i posiadaja ten sam adres - nie budzi wówczas żadnych komplikacji przenoszenie pomiędzy nimi zniżek - i większość ubezpieczycieli przyjmuje je bez mrugniecia okiem.

Jeśli na zakupionym wspólnie z taka osobą pojeździe wystapi z twojej winy szkoda, to w praktyce nie przenosi sie ona na auto współmałżonka Twojego współwłasciciela - bo w pytaniach ubezpiecvzycieli zadawanych przy zawieraniu polisy obecnie nie ma pytań dotyczących osoby i szkód współmałżonków.

Jesli współwłaścicielm zostani ktoś znajomy posiadający obecnie swoje auto, to twoja szkoda zadziała na jego znizki tak samo jak we wcześniejszej podpowiedzi odnośnie ojaca.

Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć "dawcę" zniżek.

Jeśli nie to zanim kupisz auto sprawdź w rankomacie lub innej porównywarce gdzie jest najtańsza składka dla Ciebie samego - bez współwłaściciela.
- W porównywarce nie ma co prawda wszystkich firm - warto więc jeszcze sprawdzić HESTIĘ i PZU - bo oni zdaje się reklamują ofertę dla młodych kierowców.

( jakby co, to w Hestii mogę 'RZETELNBIE" wyliczyć po przesłaniu do mnie mailem ( w wiadomości prywatnej) Twoich dznych ( PESEL, KOD POCZTOWY) i danych auta ( WSZYSTKIE MOŻLIWE JAKIe ZNASZ ) .

mam nadzieję, że skorzystasz z powyższych wyjaśnień i dasz radę z tym tematem :)
STOKROTA
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris GRMN
    Był marzec 2017 roku. Toyota Yaris WRC zdążyła już pokazać, na co ją stać, wygrywając Rajd Szwecji i docierając do mety jako druga w Rajdzie Monte Carlo. Wtedy na Salon Samochodowy w Genewie wjechał Yaris GRMN. Rasowy hot ...