Ubezpieczenie i zniżki w PZU

02 Lut 2013, 00:47

Witam wszystkich :)
Nazywam się Artur. Jestem początkującym kierowcą i przymierzam się do zakupu swojego pierwszego samochodu, zastanawia mnie kwestia ubezpieczenia. Mianowicie planuje kupić samochód od dobrego znajomego. Ubezpieczenie kończy się w najbliższych dniach i zaproponował że ubezpieczy go na rok mimo tego że za około miesiąc samochód ten będzie mój. Mam mu się jedynie dołożyć do ubezpieczenia jakąś tam niewielka część. Mówi że będzie to dla mnie korzystne ponieważ ani ja ani nikt z bliskiej mojej rodziny nie ma polisy i żadnych zniżek, on zato tak. Interesuje mnie jak po przepisaniu tej polisy na mnie bądz na mojego ojca będą naliczane zniżki ? Czy jeżeli za rok gdy będę musiał już samodzielnie ubezpieczyć samochód będę posiadał zniżki naliczone przez ten jeden rok kiedy ja posiadam to auto? Czy jest to wgl opłacalne ?
Proszę o szybką odpowiedź i za taka z góry dziękuję.
Pozdrawiam Artur :)
Artur074
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 01 1994
Auto: Nie mam

02 Lut 2013, 09:37

Artur074 napisał(a):Nazywam się Artur

Chyba masz na imię ?? :yes: :yes:
Artur074 napisał(a):Czy jeżeli za rok gdy będę musiał już samodzielnie ubezpieczyć samochód będę posiadał zniżki naliczone przez ten jeden rok

Nie...
Poczytaj warunki ubezpieczenia pojazdów w dowolnej firmie - pierwsze zniżki zapewne się nabywa po 2 latach..
To, że znajomy opłaci niską składkę nic Ci nie daje - i tak musisz dopłacić różnicę, bo nie możesz jeździć na takiej polisie.. to by wszyscy tak robili..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

02 Lut 2013, 16:52

Dokładnie - po zakupie samochodu tak czy inaczej będziesz musiał w ciągu 30 dni od daty zakupu zdecydować, czy pozostajesz w tej firmie, gdzie auto jest ubezpieczone, czy ubezpieczasz je u innego ubezpieczyciela. Jak zdecydujesz się pozostać w tej firmie, gdzie auto jest ubezpieczone, to tak czy inaczej będziesz musiał dopłacić różnicę w składce - jak ten, od kogo kupujesz ma zniżki, a ty nie masz żadnych, to będzie dopłata. A aneks do ubezpieczalni tak czy inaczej musisz zrobić po zakupie samochodu, bo nie będą się zgadzać dane osobowe właściciela ( te w DR ) i dane na polisie. A wątpię, żeby ten, co od niego kupujesz auto pozwolił ci jeździć na jego polisie, bo jakbyś spowodował kolizję, to wówczas polecą jego zniżki. Nawet jakby to nie on, a ty kierował, to też polecą jego zniżki, bo polisa jest na niego. I podejrzewam, że w jakbyś spowodował kolizję bądz wypadek, to on jakby o tym dostał info od ubezpieczyciela ( a dostałby bo polisa byłaby nie niego ) to zaraz poleci do ubezpieczyciela, że auto ma sprzedane.
Moja rada jest taka - nic nie kombinuj z ubezpieczeniem, nic mu nie dopłacaj, bo ewidentnie chce cię naciągnąć, tylko jak kupisz samochód, to podzwoń po ubezpieczalniach i dowiedz się o polisę dla siebie. Im wcześniej zaczniesz zbierać zniżki, tym wcześniej będziesz mniej płacił co roku za ubezpieczenie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2013, 01:45

Na stronie HDI znalazłem taką informację o zniżkach:
nawet do 60% za bezszkodowy przebieg ubezpieczenia,
za zawarcie w WARCIE ubezpieczenia HDI OC,
za zawarcie w WARCIE innych ubezpieczeń (HDI Podróż, HDI NNW, HDI Rodzina, Ubezpieczenia rolne)
za bezszkodową kontynuację ubezpieczenia Auto Casco w WARCIE bądź u innego ubezpieczyciela,
za wiek ubezpieczającego i za wiek pojazdu,
za wykupienie udziału własnego w szkodzie,
za jednorazową opłatę składki.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

01 Mar 2013, 16:34

60% to chyba każda ubezpieczalnia oferuje. Ja bym się tu zastanowił nad przyimkiem "do". I napewno nie jest tak, że za to, że podpisze się umowę np. OC , to się ma od razu 60%. Na te zniżki trzeba napewno "zapracować" tak jak u każdego innego ubezpieczyciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Mar 2013, 13:50

no to na bank. Żaden ubezpieczyciel nie da wszystkim 60%. Ale kilka lat jazdy bez szkody to już można na taki procent liczyć.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    "Szklana pułapka 5": Klasa G, Sprinter, Unimog i Zetros
    "Szklana pułapka 5" trafi do polskich kin 14 lutego br. Mercedes-Benz ma w filmie silną reprezentację, a auta spod znaku trójramiennej gwiazdy będą obsługiwały jego premierowe pokazy w Londynie i Berlinie. John McClane ...

10 Mar 2013, 16:55

Oprócz tego dla bezszkodowych kierowców ju ż jakaś firma daje nawet 70%. Nie wiem czy nie Proama czasami.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Kwi 2013, 21:51