Ubezpieczenie na mnie aż tak drogo?

09 Sty 2011, 19:40

Witam, właśnie zrobiłem prawo jazdy i kupiłem samochód Fiat Bravo 97r HGT 2.0.

Przyszła pora na ubezpieczenie samochodu lecz gdy wyliczyłem stawkę w L-D cena wyszła kosmiczna 1700zł.

I teraz własnie nie mam kogo się poradzić ani dowiedziec czy ta cena jest ok czy tak wyliczaja te internetowe kalkulatory, z własnego doświadczenia mógłby ktoś coś podpowiedziec ?
Adek4100
Adek4100
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

09 Sty 2011, 20:09

Adek4100 napisał(a):I teraz własnie nie mam kogo się poradzić ani dowiedziec

A dziwisz się ze az tyle przy tej pojemności silnika... :?: :?:
Czy nie masz tel.zeby to sobie uzgodnic z agentem ubezp. :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Sty 2011, 21:49

Zależy ile masz lat (nie pamiętam dokładnie ale jeśli mniej niż 25 to masz zwyżkę) pierwszy samochód to nie masz zniżek, nie wiem ile mieszkańców ma Radomsko ale im większa miejscowość tym wyższe ubezpieczenie. Do tego ogromna (jak na dzisiejsze czasy :wink: ) pojemność silnika i tak może się nazbierać 1700pln.
Spróbuj u innego ubezpieczyciela.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

09 Sty 2011, 23:41

"ogromna" :mrgreen: :mrgreen:
no ale prawdą jest że ubezpieczenia podrożały, a ubezpieczanie pojemności silnika to już jest totalny absurd :evil:
dla porównania Golf 1,4TFSI 170KM Isuzu Trooper 3,2V6 178KM
i gdzie tu sens?? :mrgreen: trooperem raczej nikt nie będzie jeździł jak golfem :mrgreen:
pomijając to to jaki jest sens ubezpieczania pojazdu?? przecież powinien się ubezpieczać kierowca, niezależnie jakim samochodem jeździ to jakoś to diametralnie nie wpływa na zmiane przyzwyczajeń i zachowanie na drodze :???:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Sty 2011, 23:50

HGT na pierwsze auto? :shock:

I tak się dziwie, że tak mało Ci tego ubezpieczenia wyliczyli :mrgreen:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

09 Sty 2011, 23:58

telefon w rękę i negocjacja,pytania.bez tego ani rusz o tańsze ubezpieczenie.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

10 Sty 2011, 11:16

Ja powiem tak.2lata temu mialem calibre2.0 (wtedy mialem ponizej 25lat i prawko mniej jak 3 lata)to podstawowe kryteria ubezpieczenia. zwyzki naliczyli mi 80%.wiec zaspiewali 1800za ubezpieczenie. teraz spelniam te 2 warunki i za moja audiczke 2.5tdi zaspiewali 750 z nw na pasazera. taki pakiet najtanszy. wiec podali ci chyba normalna wysokosc.ale zawsze warto szukac taniej. pozdro
marko19845
Nowicjusz

Miejscowość: Chełmek

10 Sty 2011, 11:38

zawsze można negocjować dodatkowy upust, płatność jednorazowa, płatność kartą kredytową,
większość firm które ubezpieczenia sprzedają przez telefon tak ma :wink: niby 10% ale zawsze coś :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Sty 2011, 13:27

Nie zniechęcaj się na jedym ubezpieczycielu. Jeżeli bierzesz tylko OC ( ewentualnie z NNW ), to szukaj tylko po ubezpieczeniach Direct ( Liberty Direkt, Axa, Link 4, Aviva). W necie znajdziesz telefony. Umowę ubezpieczenia zawiera się przez telefon i listonosz przynosi do domu papiery i jemu płacisz. Ewentualnie odbiór na poczcie. Nie musisz też koniecznie dzwonić ty. Możesz się przez neta umówić i oni oddzwonią do ciebie.
Jak się będą pytali czy ci odpowiada cena to powiedz, że jeszcze się zastanowisz bo masz jeszcze oferty od innych ubezpieczycieli i musisz się zastanowić nad warunkami i ceną. Jak się zapytają jakie masz propozycje, to zawsze możesz powiedzieć, że inna firma obliczyła cię 0 200 zł taniej. Konsultant napewno będzie się chciał z tobą umówić na kolejny kontakt i wówczas możesz nowu ponegocjować, że to ci się nie bardzi podoba w NNW, że inna firma ma lepsze warunki itd itd. A warunki np. NNW warto sobie przeczytać, ponieważ niektórzy ubezpieczyciele do obliczenia procentowego uszczerbku na zdrowiu mają własne tabele i to bardzo okrojone. A niektórzy z kolei są bardziej uczciwi i korzystają z tabeli ZUS-u. Jak będziesz płacił jednorazowo, to składka będzie niższa i dodatkowo możesz dostać 10% zniżki za to. Oprócz tego do OC dawają też darmowy pakiet Assistance. I te warunki z Assistance też warto sobie poczytać, bo są one podobne, ale zawsze się czymś różnią.
Ja np. właśnie negocjuję o pakiet OC, AC, NNw i Assistance pełny. I powiem ci, że na samym początku w jednej firmie obliczyli mnie na ponad 1300 zł, a obecnie zeszli już do niecąłych 900 zł... Różnica jest... A to oznacza, że warto negocjować i sprawdzać i innych ubezpieczycieli.
Czasami jednak warto tez zapłacić np. 50 zł więciej od najtańszej oferty, ale mieć lepsze warunki Assistance czy NNW.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2011, 20:10

Najtaniej będzie wziąć do ubezpieczenia kogoś kto ma 60% zniżek. Musi ta osoba być jednak współwłaścicielem auta.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Sty 2011, 20:10

kiedyś warta za 2 czy 3 lata bezszkodowej jazdy dawała od ręki 60 % zniżki
luukasz1905
Nowicjusz

Miejscowość: z pomorza

16 Sty 2011, 13:16

Witam, kupiłam samochód ale nie będę nim jeździć, czy ubezpieczenie musi być wykupione na mnie czy może je wykupić osoba, która faktycznie będzie jeździć tym samochodem?
"Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec"
George Carlin.
sloneczko
Nowicjusz

Miejscowość: z Niemiec

17 Sty 2011, 14:40

No mi w Astrze 2.0 wyszło 596zł. Też prawko mniej niż 3 lata, lat mam mniej niż 25 i też pierwsze auto na mnie.
Ale źle i tak nie jest bo mam z ojcem na spółkę także jego zniżki też na mnie poszły.
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

17 Sty 2011, 20:22

pocieszny napisał(a):"ogromna"

Nie ma śmiacia. :wink: Dziś śilnik ma być jak najmniejszy a najlepiej żeby był elektryczny. Chociaż to wszystko to tylko wielka ecościema :evil:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Rok produkcji: 1995

17 Sty 2011, 23:48

sloneczko napisał(a): czy ubezpieczenie musi być wykupione na mnie czy może je wykupić osoba, która faktycznie będzie jeździć tym samochodem?

Ubezpieczenie trzeba wykupic na wlasciciela-osobę ktora widnieje w DR...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014