Ubezpieczenie- nie uznali mi pęknięcia szyby po wypadku.

29 Lis 2009, 11:14

Witam. Miałem wypadek z nie mojej winy. Oględziny były,ale facet nie uznał mi pęknięcia szyby. Coo mam teraz z tym zrobic? Co prawda jeszcze nie dostałem info od ubezpieczyciela o tym,ale mechanik co przy tym był widział to.
Demsi
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

29 Lis 2009, 12:42

Musisz poczekać na wycenę od ubezpieczyciela sprawcy kolizji.Wcześniej i tak nie naprawisz auta,chyba,że z własnej kieszeni.Jeżeli ta szyba pekła podczas tej kolizji,to musisz wyjasnić z ubezpieczycielem,dlaczego tej szyby nie ma w wycenie.Jeżeli powie,że pęknięcie tej szyby nie jest wynikiem tej kolizji.to masz dwa wyjścia - skontaktować się z Rzecznikiem ubezpieczonych(poszukaj w googlach) lub PZM - niezależny rzeczoznawca.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2009, 16:12

Rozmawiałem z mechanikiem który był przy oględzinach i powiedział mi,że dla niego wyglądąło to na pęknięcie przez otwarcie maski.
Demsi
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

30 Lis 2009, 17:17

W sumie to paskudna sytuacja, pęknięcie szyby przy kolizji, bo rzeczywiście można podważyc przyczyne pęknięcia. Nie mniej w takim przypadku przydałby się jakiś pakiet szyby24 który je ubezpiecza :) ale jak to się mówi mądry polak.... Troche trudno mi tu cokolwiek doradzić, napisz odwołanie jeżeli uznają, że szkoda była nie w wyniku kolizji.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

03 Gru 2009, 23:05

Zgadzam się z ribeiro, szybę warto ubezpieczyć, ja mam pakiet Auto Szyba
kropek
Nowicjusz

Miejscowość: z kartki