Ubezpieczenie OC , a twardy dowód.

21 Maj 2015, 17:23

Witam mam pytanie. 6 maja kupiłem od kolegi samochód. 11 maja go przerejestrowałem. Ubezpieczenie jest zapłacone do października pierwsza rata przez niego.
I mam teraz pytanie czy mogę jeździć na tym ubezpieczeniu oraz czy nie będę mieć problemu przy odebraniu twardego dowodu.Byłem w ubezpieczalni i chciałem przepisać na siebie . Ale kobieta powiedziała mi ze jeśli chcę przepisać to musi zrobić rekalkulację i na dodatek zapłacić drugą ratę. Więc doradziła mi ze taniej wyjdzie mi zrezygnować i zawrzeć nową umowę. Nie zrozumiałem dobrze ale coś mówiła że mogę korzystać z tego co jest. Czy taka jest prawda? Chodzi mi głównie o to żebym później nie płacił jakiejś kary czy coś w tym stylu.
kimos123
Nowicjusz

Auto: nie mam

21 Maj 2015, 20:12

Z ubezpieczenia możesz korzystać do samego końca, ale będziesz musiał opłacić drugą ratę. Jednak ubezpieczyciel (tak jak Ci Pani powiedziała) może zrobić rekalkulację składki pod Ciebie i może się okazać, że będziesz musiał dopłacić nawet kilkaset złotych.

Najlepsze rozwiązanie to zapytać ile kosztowałoby OC dla Ciebie i porównać tą ofertę z tym co wyjdzie Ci w jakiejś porównywarce lub multiagencji. Jeśli nie będzie różnicy, albo będzie bardzo małą to możesz zostawić tak jak jest. Jeśli okaże się, że OC gdzie indziej byłoby dużo tańsze to wtedy wypowiadasz otrzymaną przy zakupie polisę (na podstawie art. 31) i tego samego dnia wykupujesz nowe OC.

Mam nadzieję, że zrozumiale to opisałem :D
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

22 Maj 2015, 07:14

Właśnie Pani mi powiedziała że taniej wyjdzie mi wykupienie nowej niż przepisywania tej co jest na siebie. Ale ile mam czasu na zmienienie umowy? Czy nową umowę mogę od razu podpisać w ratach?
kimos123
Nowicjusz

22 Maj 2015, 09:00

kimos123 napisał(a):Ale ile mam czasu na zmienienie umowy?

Umowę OC możesz wypowiedzieć kiedy tylko chcesz. W każdej chwili. Jednak tak czy inaczej do dnia, w którym wypowiesz umowę, to ubezpieczalnia naliczy ci składkę za czas użytkowania tego ubezpieczenia. Więc warto jak najszybciej udać się ponownie do tej ubezpieczalni i niech pani ci policzy ile cię to ubezpieczenie wyjdzie. Wcześniej możesz iśc do innych ubezpieczycieli i będziesz wiedział czy opłaci ci się pozostać czy lepiej wymowiedzieć umowę i zawrzeć nową gdzie indziej. Musisz jednak pamiętać, że auto nie może być ani jednego dnia bez Oc - jak tutaj wypowiesz w jeden dzień, to najpóźniej na drugi dzień musisz zawrzeć nową polisę.
kimos123 napisał(a):Czy nową umowę mogę od razu podpisać w ratach?

Jak najbardziej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2015, 09:45

MotoAlbercik napisał(a):Musisz jednak pamiętać, że auto nie może być ani jednego dnia bez Oc - jak tutaj wypowiesz w jeden dzień, to najpóźniej na drugi dzień musisz zawrzeć nową polisę.

Na drugi dzień to ona musi już działać, więc trzeba wykupić tego samego dnia w którym wypowiesz :)
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

22 Maj 2015, 16:35

Ok dzięki. Czyli powinienem zrobić to jak najszybciej ponieważ pani mi zrobi rekalkulację za te dni co korzystałem z OC poprzedniego właściciela. Dobrze chociaż że nowe OC mogę zrobić na raty nie wywalę od razu 1000zł:D
kimos123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Podróż Volkswagenem, którego jeszcze nie ma
    Fabryka Volkswagena w Wolfsburgu, dział rozwoju technicznego, hala 70 – wjeżdża Golf. W hali nie ma okien, a mimo to samochód porusza się po oświetlonych słońcem ulicach. Tylko że tutaj nic nie jest prawdziwe, ...

22 Maj 2015, 20:30

kimos123 napisał(a):Czyli powinienem zrobić to jak najszybciej ponieważ pani mi zrobi rekalkulację za te dni co korzystałem z OC poprzedniego właściciela.

Dokładnie tak. Za te kilka dni przyjdzie ci zapewne parę groszy zapłacić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Maj 2015, 12:45

Zrobię to w tym tygodniu bo pojadę odebrać twardy dowód , i mam nadzieję że będę mógł zrobić w ratach .
kimos123
Nowicjusz