Ubezpieczenie OC na innym nr rejestracyjnym.

03 Sty 2011, 18:35

Witam serdecznie. Postanowaiłem napisać o swoim problemie tutaj , gdyż nie znalazłem w świecie internetu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Otóż opiszę poniżej mój problem...
Zakupiłem auto 22.01.2010 roku auto było na rejestracji : DOL xxxxx ubezpieczenie auta było w firmie Allianz i również na ten nr rejestracji na dane osoby od której zakupiłem auto. Gdy byłem w oddziale firmy ubezpieczeniowej (osoba dezycyjna,odpowiedzialna za umowy ubezpieczeniowe) sporządziła aneks do umowy wpisując mnie jako osobę , które będzie kontynuowała obowiązkowe ubezpieczenie "OC" W tym momencie oczywiście zmieniły się nr rej samochodu na OKL xxxxx (zostało przejestrowane na moją osobę)
Zapłaciłem 1 ratę 619zł oczywiście otrzymałem druczek potwierdzający ważną polisę. W dniu dzisiejszym otrzymałem wezwanie przez firmę zewnętrzną (na zlec. Allianz-u) dotyczatę zaległej wpłaty za OC. Dzwoniąc otrzymałem informację , iż nie została odnotowana żadna wpłata (nawet 1 rata 619zł na której mam oczywiście potwierdzenie) Najgorsze jest to , iż na polisie widnieje nr REJESTRACYJNY DOL , który w ogóle już nie istnieje od ponad roku. . . Czy to w ogóle jest zgodne z prawem?? Nagle okazuje się, że moje auto jest na rejestracji OKL a ubezpieczenie na DOL!! Jak to możliwe i jeszcze raz pytam czy to jest zgodne z prawem? Czekam na wszystkie konkretne odpowiedzi .
pager87
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie

03 Sty 2011, 20:17

Jeżeli masz umowę ( aneks ) na ubezpieczenie OC na numery OKLxxxx, czyli na te, które są w dowodzie rejestracyjnym, to zadzwoń poprostu do tej firmy windykacyjnej wynajętej przez Alianz i poinformuj ich, że dostałeś od nich sfałszowane przez nich dokumenty dotyczące umowy OC z Alianz, czyli że na umowie są twoje dane, ale numery samochodu są inne. Ty w swojej umowie masz i dane i numery zgodne z faktami i masz opłaconą składkę, na co masz dowód w postaci kwitka. Niech sobie sprawę wyjaśnią i do ciebie oddzwonią jak najszybciej, bo będziesz musiał zgłosić na policji fałszerstwo dokumentów oraz próbę wyłudzenia przez tą firmę pieniędzy. Postaw sprawę poprstu na stojąco i twardo. Skoro oni popełnili błąd, to niech go sobie wyjaśniają. Przed rozpoczęciem rozmowy zapytaj z kim rozmawiasz i zapisz to sobie oraz poinformuj, że rozmowa jest nagrywana - jak masz możliwośc to ją nagraj, a jak nie, to rozmówca nie musi wiedzieć, że blefujesz :wink: . Ale jak zapiszesz dane rozmówcy i on o tym będzie wiedział i jak go dodatkowo poinformujesz że rozmowa jest nagrywana, to napewno będzie z toba rozmawiał inaczej i nie będzie gadał głupot w stylu że to ty masz sobie wyjaśnić tą sprawę z Alianz. To nie ty tylko oni podali fałszywe dane na zawiadomieniu.
Podejrzewam też, że za parę dni konsultant zadzwoni i tak do ciebie, by zaproponowac ci przedłużenie ubezpieczenia. Możesz konsultanta się wówczas zapytać przy okazji jakie ma dane na umowie ( aneksie ). Jak ci poda prawidłowe, to go zapytaj o ten numer z tą firmą windykacyjną. A jak ci poda te z rejestracją na DOL, to powiedz mu, że nie masz auta o takich numerach. Ciekawe co powie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2011, 21:27

pager87 napisał(a): Najgorsze jest to , iż na polisie widnieje nr REJESTRACYJNY DOL .

Na jakiej polisie ? Możesz coś więcej napisać na ten temat ? W momencie przerejestrowania auta poinformowałeś Firmę ubezpieczeniową o zmianie numeru rejestracyjnego ?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Sty 2011, 21:04

Przedłużyłem polisę oczywiście informując ubezpieczyciela o tym fakcie i dlatego dał mi aneks do umowy, iż dane będą od tej chwili na moją osobę ( tym samym przerejestrowałem auto wczesniej było na tablicach DOL xxxx a ja przerejestrowałem na OKL xxxx) pomimo tego faktu na polisie widnieją moje dane adresowe jednak pojazd ubezpieczony to nadal auto zarejestrowane na tablicach DOLxxxx a nie na moich czyli OKL! Czy to jest zgodne w ogóle z prawem? teoretycznie wychodzi na to , iż jeżdzę autem z polisa na moją osobę jednak na inne auto (na auto z rejestracją DOL xxxx - pomimo , iż tych tablic nie ma od roku) Czekam na informację dalsze czy ktoś może się wypowiedzieć w tej kwestii...?
pager87
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie