Ubezpieczenie OC na rodzica

05 Lis 2012, 20:33

Chciałbym kupić samochód, który znajduje się na drugim końcu Polski. Jako, że nie mam jeszcze żadnych zniżek chciałbym ubezpieczyć go na jednego z rodziców. Czy wystarczy, że zabiorę ze sobą kilka egzemplarzy umowy już podpisanej przez rodzica i będę mógł na miejscu ubezpieczyć pojazd korzystając z ogromnych zniżek? Czy kwota do zapłaty będzie równie niska jak w przypadku gdyby osoba ze zniżkami kupowała pojazd tylko na siebie? Jakie dane rodzica będą mi potrzebne?
acus
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 07 2009
Auto: Rozglądam się

10 Lis 2012, 22:15

Nie, przy podpisywaniu polisy ubezpieczeniowej potrzebny jest właściciel.
Zorientuj się czy samochód, który chcesz kupić jakie ma obecnie ubezpieczenie, bo jakieś powinien mieć. Możesz na tym ubezpieczeniu dojechać do domu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 16:56

Wydaje mi się, że chodzi Ci o to, żeby na ubezpieczeniu przyjechać do domu? Bo jeśli tak, to możesz przyjechać na polisie poprzedniego właściciela w przypadku, gdy auto jest zarejestrowane i ubezpieczone. Jeżeli natomiast samochód pochodzi np. z importu to w większości przypadków możesz na miejscu zakupić na niego polisę na 1 miesiąc, która kosztuję przeciętnie od 60 zł do 100 zł i tu nie będzie aż tak odczuwalnej różnicy w cenie ze względu na ilość zniżek.
dominicue
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Seat Cordoba Vario
Silnik: ASV
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...