Ubezpieczenie oc, po przerejestrowaniu czy nadal ważne?

28 Sty 2011, 00:14

niedawno zakupiłem auto na Litwie, sprowadziłem je do Polski wraz ze wszystkimi dokumentami na litewskich blachach tymczasowych. Chcę te auto przerejestrować na rodzime tablice, ale nie wiem jak z ubezpieczeniem. Auto ma ubezpieczenie OC do pazdziernika tego roku, wykupione jeszcze przez Litwina od którego brałem auto. Czy jeśli przerejestruje samochód to ubezpieczenie przestanie obejmować samochód?
Taratatara
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

28 Sty 2011, 00:19

Taratatara napisał(a): Czy jeśli przerejestruje samochód to ubezpieczenie przestanie obejmować samochód?

Niestety ale tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Sty 2011, 18:59

Taratatara napisał(a):Czy jeśli przerejestruje samochód to ubezpieczenie przestanie obejmować samochód?

Ubezpieczyciel jaki? Przy zakupie krajowym robi się aneks do umowy ubezpieczenia i ewentualnie dopłaca różnicę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Sty 2011, 20:07

Dishman napisał(a):Przy zakupie krajowym robi się aneks do umowy ubezpieczenia i ewentualnie dopłaca różnicę.

Tak...Ale samochód kupiony na Litwie co wyraznie napisał kupujacy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Lut 2011, 14:45

Taratatara, co do zasady tak. Zgodnie z polską, ustawą umowa ubezpieczenia OC musi być zawarta najpóźniej z dniem rejestracji pojazdu (w Polsce). Poza tym, o ile tylko Litwini nie mają innych uregulowań w tym zakresie, po zarejestrowaniu w Polsce samochód powinien zostać wyrejestrowany na Litwie.
Ostatnio edytowany przez Ekspert_Link4, 12 Lut 2011, 22:24, edytowano w sumie 1 raz
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

07 Lut 2011, 14:59

Są te niuanse dobrze że niektóre ubezpieczalnie mają dobry help desk można zadzwonić i wszystkiego się dokładnie dowiedzieć od miłej pani :)
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać akumulator dla samochodu?
    Nic nie trwa wiecznie, zwłaszcza żywot akumulatora samochodowego. Jego zużywanie się w wyniku eksploatacji to naturalny proces. Przychodzi moment, kiedy trzeba dokonać wyboru i wymienić bezużyteczny akumulator na nowy. Na ...