Ubezpieczenie OC

16 Sty 2010, 16:10

Witam, chodzi mi o to czy jeśli ubezpieczałem przez 3 lata skuter to te zniżki przechodzą mi jak będę ubezpieczał auto ?

pozdro ! ;
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

16 Sty 2010, 19:04

Kiedyś taka opcja była ale teraz jest ubezpieczenie OC 100% płatne do 25 roku życia bez względu na to czy to motor czy samochód.
I tu pojawia się kwestia ile masz lat jeśli powyżej 25 a masz zniżki na motor to obowiązuą one też na auto wystarczy tylko zaświadczenie z ubezpieczalni ile masz tych zniżek.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Sty 2010, 19:24

mam 18 lat, to jak proponujesz ubezpieczyć auto? z tatą na współwłaściciela ? tylko jak to jest wtedy z tymi zniżkami?
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Sty 2010, 02:07

Kupuj auto z ojcem jako współwłaścicielem. W ubezpieczalni uwzględnią zniżki ojca. Ubezpieczenie będzie jednak wyższe niż gdyby auto było tylko na ojca, bo użytkować auto będzie osoba poniżej 25 roku życia.

Najtańszą opcją jest kupno auta tylko na ojca. Troszkę droższą na współwłaściciela. Najdroższą (i całkowicie bez sensu) na siebie samego.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Sty 2010, 04:03

nie dokładnie tak jest jak mówicie...(no przynajmniej było), to wszystko zależy od firmy która ubezpiecza

ale ogólnie, okres bezwypadkowy ze skutera przechodzi na samochód czyli jak miałeś 3 lata to masz w teorii 10% zniżki, aczkolwiek masz mniej niż 25 lat więc masz też zwyżkę 25%, czyli praktycznie płacisz 115% podstawowej składki

ogólnie system ubezpieczeń samochodów w Polsce jest jedną wielką paranoją, jak można ubezpieczać samochód od odpowiedzialności cywilnej?? ubezpieczenie powinno być na kierowce, tylko i wyłącznie a czym on jeździ to już inna sprawa.
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Sty 2010, 11:54

dzięki panowie z rady :) chyba jednak będę brał na współwłaściciela z tatą. Tylko jeszcze jedno pytanie... jeżeli przydarzyła by mi się jakaś "przygoda" to ile zniżek leci tacie?

[ Dodano: Pon Sty 18, 2010 19:18 ]
??
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Sty 2010, 18:28

pocieszny napisał(a):nie dokładnie tak jest jak mówicie...(no przynajmniej było), to wszystko zależy od firmy która ubezpiecza

ale ogólnie, okres bezwypadkowy ze skutera przechodzi na samochód czyli jak miałeś 3 lata to masz w teorii 10% zniżki, aczkolwiek masz mniej niż 25 lat więc masz też zwyżkę 25%, czyli praktycznie płacisz 115% podstawowej składki

ogólnie system ubezpieczeń samochodów w Polsce jest jedną wielką paranoją, jak można ubezpieczać samochód od odpowiedzialności cywilnej?? ubezpieczenie powinno być na kierowce, tylko i wyłącznie a czym on jeździ to już inna sprawa.

No niekoniecznie bo to tez zalezy od towarzystwa, wiekszosc daje 10% znizki za rok bezszkodowej jazdy, kolejna rzecz to w wieku ilu lat utna zwyzki za wiek, niektore w wieku 24 lat inne w wieku 25.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd