REKLAMA
Mam 19 lat i 2 miesiące temu zrobilem prawko. Mam zamiar kupic auto i zastanawiam sie na OC. Jeśli bym zarejestrował na siebie to koszty będą ogromne (30% wiecej z wiek + 0 zniżek). Dlatego chce wykorzystac znizki mojego taty. Słyszałem, że niektorzy wpisuja do dowodu rejestracyjnego syna/córke jako współwłasciciela i wtedy znizki przechodza. Ale z tego co wiem to wtedy składka znacznie podskoczy mojemu tacie jesli wpisze mnie jako wspolwlasciciela. Z drugiej strony nie chciałbym brać OC tylko na mojego tate, bo w razie stłuczki (odpukać) straci przeze mnie znizki takze na swoje autko.
Dlatego mam pytanie jak najlepiej zrobic w takiej sytuacji?
Czy np. lepiej ubezpieczyc drugie auto w innej firmie (rozumiem ze druga firma policzy znizki mojego taty uzyskane wczesniej w PZU), a w razie stłuczki straci moj tata znizki tylko na moj samochod, a w PZU bedzie mial na swoj nadal znizki? Czy to jest jednak jakis przeplyw informacji ze jak cos to wszedzie traci znizki?
A moze znacie jakies lepsze rozwiazanie tzn. np. takie w ktorym zaplace malo, a jednoczesnie znizki juz zaczna sie liczyc na moje konto?