Ubezpieczenie OC

14 Paź 2007, 19:57

Mam 19 lat i 2 miesiące temu zrobilem prawko. Mam zamiar kupic auto i zastanawiam sie na OC. Jeśli bym zarejestrował na siebie to koszty będą ogromne (30% wiecej z wiek + 0 zniżek). Dlatego chce wykorzystac znizki mojego taty. Słyszałem, że niektorzy wpisuja do dowodu rejestracyjnego syna/córke jako współwłasciciela i wtedy znizki przechodza. Ale z tego co wiem to wtedy składka znacznie podskoczy mojemu tacie jesli wpisze mnie jako wspolwlasciciela. Z drugiej strony nie chciałbym brać OC tylko na mojego tate, bo w razie stłuczki (odpukać) straci przeze mnie znizki takze na swoje autko.
Dlatego mam pytanie jak najlepiej zrobic w takiej sytuacji?

Czy np. lepiej ubezpieczyc drugie auto w innej firmie (rozumiem ze druga firma policzy znizki mojego taty uzyskane wczesniej w PZU), a w razie stłuczki straci moj tata znizki tylko na moj samochod, a w PZU bedzie mial na swoj nadal znizki? Czy to jest jednak jakis przeplyw informacji ze jak cos to wszedzie traci znizki?
A moze znacie jakies lepsze rozwiazanie tzn. np. takie w ktorym zaplace malo, a jednoczesnie znizki juz zaczna sie liczyc na moje konto?
magnat43
Nowicjusz

15 Paź 2007, 21:27

Dobrze myślisz z tymi dwoma ubezpieczalniami,tylko czy to ci się opłaca?Przeciez ojciec nie bedzie ci wiecznie opłacał składek.No i jemu też podniosa składkę,ponieważ współwłaścicielem bedzie osoba,która ma krótko prawko.No a kiedyś przeciez musisz zacząć zarabiac na zniżki.Decyzja nalezy do twojego ojca i do ciebie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000