Ubezpieczenie OC

24 Cze 2015, 21:41

Witam wszystkich mam pytanie. Chodzi mi o zaległe ubezpieczenie OC. Mam dostać samochód od rodziców auto stało 3 albo 4 lata i nie było płacone ubezpieczenie.I teraz pytanie czy rodzice muszą zapłacić zaległe ubezpieczenie czy może jeśli kupie auto od rodziców i wezmę ubezpieczenie na siebie to da się ominąć zaległe koszty ubezpieczenia? Z góry dzięki za pomoc jest to dla mnie ważne :)
Bartosz96
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: BMW 525i
Silnik: 2,5 170km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

25 Cze 2015, 08:37

Witam,
Niestety nawet jeśli kupisz auto od rodziców nie uchroni ich to przed karą od UFG za przerwę w OC :(
W praktyce wygląda to tak, że UFG robi na bieżąco kontrole kierowców, ale mogą na Ciebie trafić lub nie, kara może być naliczona jutro, lub nawet za 2 lata. "Dobra" wiadomość jest taka, że w przypadku kontroli bez znaczenia ile lat nie było OC, kara będzie naliczona tylko za rok kontroli (czyli w 2015 wynosi 3500 zł).

Pozdrawiam,
Łukasz Leus
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

25 Cze 2015, 08:39

Proszę zapoznać się z temtyką działów na forum i pisać tematy w odpowiednio tematycznie działach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Czym są masy czynne w akumulatorze?
    Jedną z częstszych przyczyn zakończenia żywota akumulatora na skutek jego wadliwej eksploatacji jest spłynięcie mas czynnych z płyt wypełniających wnętrze baterii. Opad mas czynnych objawia się zmętnieniem elektrolitu, a ...