Ubezpieczenie OC, współwłaściciel,

29 Cze 2010, 16:36

Witam,
piszę na tym forum, ponieważ wiem, że większość z Was będzie potrafiła odpowiedzieć na moje pytanie.
Planuję kupić samochód, prawo jazdy mam od ponad roku. W moim przypadku OC wyniosłoby ponad 1000zł :(
Mam znajomego, który ma jakieś 50-60% zniżki na ubezpieczenie. A ubezpieczenie ma w AXA.
Ja bym chciała w HDI Asekuracja wykupić OC.
Słyszałam, że jeśli ten znajomy zostanie współwłaścicielem mojego samochodu, to nawet w przypadku, gdy będę miała jakąś stłuczkę, nie straci on zniżek w AXA (dla swojego samochodu)
Czy to może być prawda?
Pozdrawiam
magdas5
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

29 Cze 2010, 23:50

Czy to może być prawda?

Nie ma jednej bazy w Polsce w której zapisywane byłyby kolizje. Ubezpieczyciel nie wie więc, czy mając inne auto u innego ubezpieczyciela nie miałaś wypadku.
Co roku przy przedłużaniu umowy agent ubezpieczeniowy jednak pyta klienta, czy miał jakiegoś "przygody". Jeżeli skłamie i powie, że nie miał, to będzie miał pełne zniżki, ale jest to na zasadzie takiej, że mówisz nieprawdę i ewentualnie odpowiadasz za to.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Cze 2010, 10:18

Dziękuję za odpowiedź.
magdas5
Nowicjusz

01 Lip 2010, 13:41

Magda5,
co do zasady jest tak, że twój kolega straci zniżkę. Wprawdzie nie całą, tylko 10% (nigdy stłuczka czy inne zdarzenie nie powoduje utraty całych zniżek – zwykle idzie to co 10%). Historia OC będzie zawsze dotyczyła właścicieli auta.
Zabezpieczeniem może być kupienie opcji, która gwarantuje zachowanie zniżek. Ale tutaj musicie sprawdzić, czy wasi ubezpieczyciele mają taką ofertę. Co ona daje? Jeśli zdarzy się wam szkoda – nie odbije się Wam to na zniżkach. Zwykle działa to na jedną szkodę – czyli jeśli zdarzy wam się więcej niż jedna, zniżki jednak polecą. Ale szczegóły znajdziecie w opisie takiej opcji.

Dishman,
Baza taka już jest. Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny od połowy lutego 2010 roku prowadzi pilota, który polega na uruchomieniu bazy informacji „szkodowych” dostępnych na zapytanie dla towarzystw ubezpieczeniowych. Obecnie w programie tym uczestniczy 8 towarzystw ubezpieczeniowych. Docelowo informacje te mają być dostępne dla wszystkich TU. Wspomoże to znacznie proces ubezpieczania pojazdu i wyeliminuje uciążliwe dla kierowców zdobywanie zaświadczeń o posiadanych zniżkach.
Odsyłam na stronę UFG po więcej informacji:
http://www.ufg.pl/article.jspx?id=185
http://www.ufg.pl/article.jspx?id=183

--
Ekspert Link4 informuje, udziela porad i odpowiada na pytania internautów związane z ubezpieczeniami motoryzacyjnymi.
Ostatnio edytowany przez Ekspert_Link4 02 Lip 2010, 08:48, edytowano w sumie 3 razy
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

01 Lip 2010, 16:13

Bardzo dziękuję za cenne i pomocne informacje. Pozdrawiam
magdas5
Nowicjusz